LJUBAVNI TROKUTI, ABDIKACIJE I JOŠ PONEŠTO

Skandali u britanskoj kraljevskoj obitelji nisu od jučer, a ovi su ih poprilično uzdrmali

11.03.2021 u 06:35

Bionic
Reading

Bombastičan intervju koji su princ Harry i Meghan Markle dali Oprah Winfrey i koji se s pažnjom gledao širom svijeta otkrio je da se iza vrata palače događaju stvari koje nisu u potpunosti u skladu sa slikom koju uglađena kraljevska obitelj pokušava ostaviti u javnosti

Kontroverzi je bilo oduvijek, ali javnost ih je pozornije počela pratiti tek zbog ljubavnih i bračnih problema princa Charlesa i pokojne princeze Diane. Prisjetimo se nekih od značajnijih skandala koji su potresali britansku kraljevsku obitelj u novijoj povijesti.

Abdikacija kralja Edwarda VIII

U nekoliko mjeseci svoje kraljevske vladavine 1930-ih godina Edward VIII zaprosio je Wallis Simpson. Činjenica da je Amerikanka iza sebe imala dva propala braka nije dobro sjela vladi, a kad je Edward VIII shvatio da neće moći oženiti Simpson i nastaviti obnašati svoju kraljevsku ulogu, odlučio je odustati od prijestolja. Naslijedio ga je mlađi brat George VI, otac kraljice Elizabeth II i princeze Margaret.

Kontroverzni ljubavni život princeze Margaret

Mlađa sestra kraljice Elizabeth II pala je na čari Petera Townsenda. Razvedeni Townsend zaprosio je 16 godina mlađu princezu Margaret, no Engleska crkva je u to vrijeme odbila priznati taj potencijalni brak. Prosidbom nisu bili oduševljeni ni članovi vlade pa su prisilili Margaret da bira između ljubavi i kraljevskog života. Ona je naposljetku odbila Townsenda 1955. godine i udala se pet godina kasnije za Antonyja Armstrong-Jonesa.

Pokušaj otmice princeze Anne

Kad se 1974. godine princeza Anne vraćala u palaču s dobrotvorne akcije, njezino je vozilo pretekao Ian Ball. Naoružan s dva pištolja, Ball je vikao da namjerava oteti princezu zbog otkupnine. Anne je pobjegla, ali je u metežu koji je nastao ustrijeljen njen tjelohranitelj. Ball je uhićen te se izjasnio krivim za pokušaj ubojstva i otmice. Zbog povijesti mentalnih problema dosuđen mu je život u psihijatrijskoj ustanovi s visokom razinom sigurnosnih mjera.

Ljubavni trokut princa Charlesa, Diane i Camille

Princ od Walesa vjenčao se s Dianom 1981. godine, no odnos kraljevskog para ubrzo je pogoršan. Diana je priznala kako se jako zaljubila u nekoga tko je radio u palači, a Charles je kasnije imao ljubavnu aferu s bivšom djevojkom Camillom. Razlaz su službeno najavili 1992. godine. Tri godine kasnije princeza Diana je u intervjuu za BBC rekla kako ih je u braku bilo troje pa je bila gužva. Njezin razvod od Charlesa okončan je u kolovozu 1996. godine, a sljedeće godine tragično je preminula u automobilskoj nesreći u Parizu. Charles je 2005. godine oženio Camillu.

Naci izdanje princa Harryja i avantura u Las Vegasu

Prije nego što se 2018. skrasio s Meghan vojvodu od Sussexa pratio je glas buntovnog kraljevića. Nakon što su 2005. procurile fotografije kako na nekoj zabavi nosi oko ruke traku sa svastikom Harry je bio prisiljen javno se ispričati. 'Jako mi je žao ako sam nekome nanio bilo kakvu uvredu ili neugodnost. Bio je to loš izbor kostima i ispričavam se', rekao je Harry.

No njegovim kontroverzama tu nije bio kraj pa su se sedam godina kasnije pojavile Harryjeve golišave fotografije, nastale navodno tijekom igranja biljara za skidanje u Las Vegasu.

Kažnjavanje princeze Anne zbog napada njenog psa na djecu

Kraljičina kći je 2002. godine priznala krivicu za kazneno djelo nakon što je njezin pas napao dvoje djece. Žrtvama je morala platiti odštetu od 500 funti, a odrezano joj je i 500 funti kazne te 148 funti za sudske troškove. U periodu dužem od jednog stoljeća ovo je navodno bilo prvi put da se netko od značajnijih članova kraljevske obitelji pojavio na sudu.

Prljavi jezik princa Charlesa

Dok je 2005. godine pozirao sa sinovima u švicarskom skijalištu, princ Charles uhvaćen je kako nebiranim riječima negoduje zbog pitanja o nadolazećem vjenčanju s Camillom. 'Prokletnici. Ne podnosim tog čovjeka. Tako je grozan, stvarno', promrmljao je nervozni Charles Harryju i Williamu.

Rasistički broš princeze Michaele od Kenta

Supruga princa Michaela od Kenta izazvala je kontroverzu nakon kraljičinog božićnog ručka u Buckinghamskoj palači 2017. godine, kada je primijećena s modnim dodatkom koji su neki protumačili kao omalovažavanje Meghan Markle, prve visokopozicionirane članice kraljevske obitelji koja je miješane rase. 'Princezi Michaeli je jako žao i uznemirilo ju je to što je broš potaknuo uvrede', rekao je njen glasnogovornik.

No princezi Michaeli ovo nije bio prvi rasni incident pa je tako 2004. grupi crnaca iz New Yorka navodno rekla da se vrate u kolonije. Nakon toga se ispričala u intervjuu na ITV-u, tvrdeći da je za nju to što su je nazvali rasistom kao da su je proboli nožem kroz srce, jer stvarno voli te ljude.

Odstupanje princa Andrewa

Vojvoda od Yorka u središtu kontroverzi našao se u studenom 2019. godine zbog povezanosti s pokojnim seksualnim prijestupnikom Jefferyjem Epsteinom. Kako se skandal širio, Andrew je objavio da odstupa sa svojih kraljevskih dužnosti do doglednog vremena. U to je vrijeme negirao tvrdnje Virginije Roberts da je između 1999. i 2002. godine tri puta bila prisiljena na spolni odnos s njim, tvrdeći da se to jednostavno nije dogodilo.

Glasine o aferi princa Williama

Vojvoda od Cambridgea 2019. optužen je za vezu s Rose Hanbury, markizom od Cholmondeleya, bliskom prijateljicom njegove supruge Kate. Izvor je u ono vrijeme tvrdio da je Kate bila pogođena glasinama, ali par je iz te drame na kraju izašao još jači. 'Prisililo ih je to da sjednu i preispitaju svoju vezu pa su shvatili da su to trebali raditi i češće', rekao je dobro upućen izvor.