KADA DOĐE NA VLAST

Meghan Markle i princ Harry imaju novi problem: Hoće li nakon svega Charles odbiti unuku dodijeliti titulu princa?

10.03.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Tijekom intervjua koji su Meghan Markle i princ Harry dali slavnoj Oprah Winfrey, iz riječi Meghan Markle dalo se zaključiti kako je njihov sin 'zakinut' za titulu. No istina je sasvim drugačija, kao i pravila koja sežu u doba u kojem je Velikom Britanijom vladao kralj George V, a koja bi se mogla promijeniti kada na tron zasjedne princ Charles. Jesu li opravdani strahovi Meghan i Harryja?

Nakon svega što se odvilo princ Harry i Meghan Markle strahuju kako princ Charles, kada postane kralj, neće svom unuku Archieju dati titulu princa, kojoj se oni toliko nadaju. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa uvjereni su da će smrću kraljice i princ Charles promijeniti neka pravila, uključujući ono da njegovi izravni nasljednici imaju titule.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor po rođenju nije dobio titulu princa, za razliku od svojih bratića Louisa i Georgea te sestrične Charlotte, a sve zbog odluke koju je još 1917. godine donio kralj George V.

Prema protokolima koje je uspostavio kralj George V, djeca i unuci suverena imaju automatsko pravo na naslov HRH (Njegovo Visočanstvo) i titulu princa ili princeze. Kad se Archie rodio, bio je praunuk suverena, a ne unuk.

Izjava kralja Georgea V u povijesnim dokumentima glasila je: 'Unuci sinova bilo kojeg takvog suverena u izravnoj muškoj liniji (osim najstarijeg živog sina najstarijeg sina princa od Walesa) imat će i uživati ​​u svim prilikama, stilu i naslovu koji uživaju djeca vojvoda ovoga carstva.' Kao takav, Archie bi imao pravo na naslov princa onoga dana kada princ Charles stupi na prijestolje.

No ti planovi mogli bi se promijeniti kada Charles zasjedne na tron, zbog čega Sussexovi i strahuju. Naime 2013. godine, nakon rođenja princa Georgea, najstarijeg sina princa Williama, kraljica je napravila izmjenu u odluci koju je 1917. donio njezin otac i dodala kako će titulu princa ili princeze imati i svi njegovi krvni srodnici, odnosno braća i sestre, a sve iz razloga što će njihov otac, a njezin unuk, princ William, jednog dana zasjesti na britanski tron i postati kralj.

  • +4
Meghan Markle kod Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

Prema pisanju Timesa, Sussexovi su zabrinuti da će princ Charles promijeniti sva ta pravila kada postane kralj, što će u konačnici značiti da njihov sin Archie nikada neće imati titulu. Naime nagađa se kako je Charlesova želja 'suziti' kraljevsku obitelj, odnosno da fokus bude isključivo na direktnim nasljednicima trona.