progovara o strahovima

Singl benda Rizična skupina, pod vodstvom Nine Špoljarević Karakaš, dobio je i svoj video spot

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 12.01.2022 20:47
  • Objavljeno 10.01.2022 u 20:41
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nakon uspješnog singla 'Kako me vidiš', krajem 2020. objavljen je, u nakladi Rezonator Recordsa, novi uradak zagrebačkog benda Rizična skupina. Singl 'Rana' progovara o strahovima kroz koje svi prolazimo u ovim novonormalnim/nenormalnim vremenima. Singl je odlično prihvaćen na radio postajama, a ovih dana dobio je i svoj video spot

'Novi video spot: Rizična skupina - 'Rana' Posljednji singl zagrebačkog benda Rizična skupina, pod vodstvom Nine Špoljarević Karakaš, dobio je i svoj video spot. 'Pjesmu smo snimili netom nakon zagrebačkog potresa, potreseni, iskreno se nadajući da će pandemija do danas biti prošlost, no kao što vidimo, nije tako. Pandemija ne jenjava, odnijela je mnoge živote, nekima suzila, a nekima proširila percepcije, no nikoga nije zaobišla depresija, ma koliko izvana bili jaki, svi smo obavijeni novim pogledima na svijet i na samoga sebe.

Na žalost, 'Rana' tek dobiva na svojoj težini, jer nitko nije razmišljao kakve posljedice će ovo apokaliptično doba ostaviti na našoj djeci. Premalo se piše i govori o njihovom psihičkom stanju, a sve ih je više sa psihičkim oboljenjima ili nekim oblikom poremećaja u ponašanju. Normalna reakcija na nenormalnu situaciju. Možda ovaj spot usmjeri više pozornosti na ovu problematiku. Jer djeca jesu naša budućnost kakva god nas budućnost čekala.' Nina Špoljarević Karakaš.

Nakon uspješnog singla 'Kako me vidiš', krajem 2020. objavljen je, u nakladi Rezonator Recordsa, novi uradak zagrebačkog benda Rizična skupina. Singl 'Rana' progovara o strahovima kroz koje svi prolazimo u ovim novonormalnim/nenormalnim vremenima. Singl je odlično prihvaćen na radio postajama, a ovih dana dobio je i svoj video spot. Ideja za spot dolazi od Petre Kursar, članice eksperimentalne plesne skupine Trupe 'TO', zaslužne i za produkciju ovog video uratka. Trupa 'TO' od 2000. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom Ive Pavičić.

Rad im se temelji na eksperimentalnom pristupu plesu, pokretu i glasu, te na traženju individualnih načina izražavanja vlastitih preokupacija. Težeći uvijek iskrenoj osobnoj ekspresiji, svakim novim projektom izgrađuju novu i originalnu poetiku koju su prepoznali u sadašnjem trenutku i snažnoj poetici pjesme 'Rana'. Osmišljenu koreografiju i scenarij prezentirali su autorici pjesme Nini Špoljarević Karakaš, a u cijeli su projekt uključile i multimedijalnog umjetnika Igora Grubića. U spotu su korištene Grubićeve kolor fotografije iz serije 'Ožujak 2020' koje je snimio za vrijeme karantene. Fotografije prikazuju prazna dječja igrališta koja skrivaju neočekivane modernističke arhitektonske forme i otkrivaju nove scenografske perspektive kroz koje Grubić istražuje u kojoj mjeri možemo tolerirati ograničenja osobnih sloboda u ime javne sigurnosti kojom se u pojedinim situacijama politički manipulira.

Snimanje, montažu i režiju spota potpisuje Jovan Kliska, dok je kolor korekciju odradila Anita Nadj. Koreografiju je osmislila Iva Pavičić, kostime Petra Kursar, a u spotu plešu Jasna Malus Gorišek, Mateja Peharda, Petra Kursar. U spotu uz Ninu Špoljarević Karakaš glumi Hana Peharda. Realizaciju projekta financijski je podržao Grad Samobor.

Izvor: Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!