kraljevska princeza anne

Sestra kralja Charlesa dobila je prestižnu titulu, a naslijediti bi je mogla Charlotte

28.07.2023 u 18:33

Bionic
Reading

'Kraljevska princeza' titula je kakvom se samo sedam žena u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva može pohvaliti, a jednog dana mogla bi je ponijeti princeza Charlotte

Pokojna kraljica Elizabeta II. svojoj jedinoj kćeri Anne dodijelila je vrlo rijetku titulu kraljevske princeze, a sada se nagađa hoće li i osmogodišnja Charlotte biti počašćena na isti način.

Zanimanja princeza i kraljica Izvor: Ostale fotografije / Autor: PROFIMEDIA; MONTAŽA NEVEN BUČEVIĆ

U rujnu 1987. godine, danas 73-godišnja sestra kralja Charlesa III. postala je tek sedma članica kraljevske obitelji u povijesti koja je dobila titulu kraljevske princeze.

Riječ je o prestižnoj počasti uvedenoj 1642. godine od strane kralja Charlesa I. koji ju je dodijelio kćeri, princezi Mary. Ova titula tradicionalno se dodjeljivala najstarijoj kćeri, ali nikad automatizmom, već odabirom kralja ili kraljice.

  • +2
Princeza Anne Izvor: Profimedia / Autor: John Rainford / Sipa Press / Profimedia

Posljednja s ovom titulom prije Anne bila je (još jedna) princeza Mary, jedina kćer kralja Georgea V. i kraljice Mary, koja je umrla 1965. godine.

Titula je bila upražnjena 22 godine, dok je Elizabeta II. nije odlučila dodijeliti svojoj jedinoj kćeri, kojoj ekskluzivno pripada do kraja života. Drugim riječima, ako princ William zasjedne na tron za njena života, bit će mu onemogućeno dodijeliti je princezi Charlotte.

  • +9
Princ George i princeza Charlotte na Wimbledonu Izvor: Profimedia / Autor: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, britanski mediji nagađaju hoće li se Kate Middleton i budući kralj uopće odlučiti na ovaj potez ili će njihova (zasad) jedina kćer ostati znana isključivo kao princeza Charlotte, no o tome će vrlo vjerojatno morati razmišljati tek u nekoj daljoj budućnosti.

POZORNO JE PRATILA

Dan koji će ući u povijest: Princeza Charlotte prvi puta na Wimbledonu

Pogledaj galeriju