SVJEDOČANSTVO PRIJATELJA

Seana Conneryja pamtit ćemo kao karizmatičnog glumca, ali postoji i ružna strana njegovog karaktera koji je na licu njegove prve supruge ostavljao tragove nasilja

12.11.2020 u 06:43

Bionic
Reading

Posljednjeg dana listopada, u dobi od 90 godina, svijet je napustio legendarni škotski glumac, sir Sean Connery. Otišao je tiho, u snu, a u oproštajnim porukama prvom i najvećem Jamesu Bondu dodijeljen je herojski status. Međutim zbog njegova odnosa prema ženama upitno je zaslužuje li taj status

'Naša nacija danas oplakuje jednog od naših najdražih sinova', rekla je 'slomljenog srca' prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon kad je čula za Conneryjevu smrt, a Shirley Bassey, koja je pjevala tematske pjesme Bondovih filmova 'Goldfinger' i 'Dijamanti su vječni', poručila je kako je 'bio divna osoba i istinski gospodin koji će zauvijek ostati u našim srcima'.

Glumac Andy Garcia, koji je s pokojnim Conneryjem glumio u filmu 'Nedodirljivi', za koji je škotski glumac osvojio svog jedinog Oscara, od kolege se oprostio riječima: 'Bio je junak našeg doba.' No ne slažu se svi s ovom tvrdnjom, a žene koje su progovorile u sklopu pokreta #MeToo sigurno ga ne bi smatrale herojem.

Connery je davno i sam u nekoliko intervjua izjavljivao da ne vidi ništa loše u udaranju žene i da je sam spreman to učiniti ako bude potrebno, ali je to kasnije demantirao. Žestoko je negirao i navode svoje prve supruge, australske glumice Diane Cilento, da ju je tukao tijekom njihovog 11-godišnjeg braka, ali britanski DailyMail donosi svjedočanstvo Michaela Thorntona, bliskog prijatelja koji je svjedočio tragovima obiteljskog nasilja na njenom licu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Thornton je australsku glumicu upoznao još kao tinejdžer, kad je igrala glavnu ulogu Zuleike Dobson u mjuziklu 'Zuleika'. Cliento je, kaže, bila vrlo lijepa i nadarena, ali i emocionalno vrlo ranjiva. Suočavala se s glazbenim brojevima koji su bili izvan njenog raspona glasa pa ju je nakon dva katastrofalna nastupa 1957. godine na Oxfordu glas jednostavno izdao.

Kad se vratila u hotel, legla je u vruću kupku, prerezala žile na zapešćima i umalo umrla. Thornton ju je posjetio u bolnici i tako su započeli prijateljstvo.

Kad je već tri godine bila u braku s Conneryjem, Thornton je 1965. posjetio par u njihovom domu u Londonu.

'Prije toga nisam upoznao Conneryja, ali sam znao za njegovu reputaciju, narav i sklonost nasilju', kaže Thornton i podsjeća na scenu koja se dogodila 1958. godine na setu filma 'Jednom, negdje'.

Connery je u toj melodrami glumio s holivudskom legendom Lanom Turner, čiji se tadašnji dečko, pripadnik mafije Johnny Stompanato, pojavio na snimanju i uperivši pištolj u slavnog Škota rekao mu da se kloni Turner. Connery je zgrabio pištolj i Stompanatu zavrnuo zapešće, nakon čega je gangster pobjegao.

Prvo što je dolaskom u kuću Conneryjevih Thornton primijetio bilo je Dianino modro oko i jako natučen i otečen obraz, što je glumica pokušala prikriti šminkom.

Na pitanje što joj se dogodilo, Cliento je odgovorila da je to bila glupa nezgoda te da se vratima ormara udarila u lice.

'Znala je da joj ne vjerujem i počela je govoriti, ali je naglo stala. Odjeven u najkraće kratke hlače koje mogu zamisliti, u sobu je ušao Connery, držeći dvogodišnjeg sina Jasona na ramenu', prisjeća se Thornton i dodaje da mu je prilikom upoznavanja ruka bila obavijena stiskom koji drobi kosti.

Connery je tom prigodom bio poletno raspoložen, ljuljkao je Jasona gore-dolje, nije pokazivao znakove nelagode, prisjeća se Thornton, ali je njegova prijateljica Diane bila napeta i zabrinuta te ga je pažljivo promatrala.

Do tada je Connery iza sebe imao tri filma o Bondu, 'Dr. No', 'Iz Rusije s ljubavlju' i 'Goldfinger', iako nije bio prvi u izboru za tu ulogu. Prije njega su je odbili Cary Grant i Rex Harrison, a kružile su glasine da je Dana Broccoli uvjerila svog supruga Alberta 'Cubbyja' Broccolija da je dodijeli Conneryju. Tvorac Bonda Ian Fleming bio je zgrožen tom odlukom jer je Conneryja smatrao preobičnim za svog junaka.

Na druženju u domu Conneryjevih, Sean je s podsmijehom govorio o Bondu i galami koja se digla oko njega te je utjecala i na njihov život.

  • +5
Sean Connery Izvor: Profimedia / Autor: Buena Vista Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

'Da vam pravo kažem, mrzim tog gada Bonda. Ubio bih ga kad bih ga se dočepao', prisjeća se Conneryjevih riječi Thornton.

Tog popodneva Thorntonu je postalo jasno koliko je Connery dominantan u braku, a iako mu Diane nije bila otirač, činilo se da ga se boji, po čemu je zaključio da je već postala žrtvom obiteljskog nasilja.

Thornton kaže i kako mu je Cliento kasnije ispričala jednu priču koju je kasnije otkrila i u svojoj autobiografiji 'My Nine Lives' iz 2006. godine.

Connery je bio pri kraju snimanja filma 'Brdo' u Španjolskoj, kad su u hotelu u kojem je odsjela filmska ekipa održavani lokalni svatovi. Cijela se filmska ekipa pridružila proslavi i alkohol je tekao u potocima. Cliento je uz odobravanje ekipe i dobro natopljena sangrijom s veselim mladim Španjolcima učila plesati flamenko, ali među svojom ekipom nije mogla pronaći supruga. Kad se stepenicama popela do njihove sobe, u mraku je osjetila udarac u lice od kojeg je pala na pod. Vrištali su, koliko se može sjetiti, i jedno i drugo, a kad je pokušala ustati i uzvratiti udarac, odbačena je drugim udarcem.

Uspjela se zaključati u kupaonicu te je provela ostatak noći na podu, cvileći pokrivena ručnicima. Pogled u ogledalo ujutro ju je zgrozio jer iz njega ju je promatrao neznanac. Pokupila je svoje stvari i otišla dok je Connery još spavao i pobjegla od glumaca, filmske ekipe i novinara unajmljenim autom.

'Kad sam te večeri nazvala Seana da mu kažem gdje sam, nisam ništa rekla o svojim osjećajima i nisam plakala. Poslovnim mi je tonom rekao da će snimanje biti gotovo za tjedan dana i da će mi se tada pridružiti. Nitko od nas nije spomenuo to što se dogodilo', piše u autobiografiji Cliento te je o svemu progovorila tek godinama kasnije, kad je pročitala citat iz intervjua koji je Sean dao časopisu Playboy 1965. godine.

'Mislim da nema ništa posebno loše u udaranju žene iako ne preporučujem da to radite onako kako biste udarili muškarca. Šamar otvorenim dlanom je opravdan ako ne uspije ništa alternativno i bilo je dosta upozorenja. Ako je žena kuja, histerična ili ne prestaje sa svađom, onda bih to učinio', izjavio je slavni glumac.

'Legenda o Seanu Conneryju kao lijepom, karizmatičnom i muževnom glumcu i dalje će živjeti na ekranima, ali postoji i druga strana njegovog karaktera koju ne treba zanemariti', zaključuje prijatelj Diane Cilento, prve supruge Seana Conneryja, koja ga je napustila 1973. godine.