EDUCIRA I PODUČAVA

Sanja Doležal u novoj misiji: 'Užasnula me brojka od 380.000 tona hrane koja se baca u Hrvatskoj'

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Već je mnogima dobro poznato kako je pjevačica i voditeljica vrsna kuharica. Svoje bogato kulinarsko umijeće redovito pokazuje gledateljima i u rubrici 'Kuhanje je IN' u magazinu Nove TV, no sada se Sanja Doležal uključila se u zanimljiv projekt 'Srdačno, hrana'. O čemu je riječ ispričala je za tportal

'Odazvala sam se pozivu Centra za edukaciju i informiranje potrošača koji provode projekt 'Srdačno, hrana', sa ciljem da se smanji stvaranje otpada od hrane i osvijeste ljude da razmisli o količini otpada u svom domu. Užasnula me brojka od 380.000 tona hrane koja se baca u Hrvatskoj, a od toga 53% bačene hrane dolazi upravo iz kućanstava', kaže nam Sanja Doležal.

Projekt će kroz predavanja, radionice i laboratorije kuhanja osvijestili sve da se počne pametnije razmišljati o hrani i smanjiti količinu otpada hrane. Sanja je u skopu projekta imala prvu radionicu na održivom laboratoriju kuhanja 'Kruh naš svagdašnji' te je okupljene educirala o načinima kako iskoristiti stari kruh te kako od 'starih' namirnica napraviti brza, povoljna i ukusna jela, a imat će ih još u zagrebačkom Pithosu.

Kad je riječ o njezinom domu, pjevačica i voditeljica nastoji kuhati u količinama koje se pojedu, a ako ostane stari kruh, radi krušne mrvice, krutone za juhu. 'Ako ostane mesa od pečenja, iskoristim ga za večeru ili drugi dan kao dodatak salati. Isto tako, unazad nekoliko godina ima običaj raditi kompost, pa ostatke mogu i tako iskoristiti', otkrila je.

'Mislim da je važno i organizirano obavljati kupovinu te ne kupovati količine. Jedan dio čovječanstva ima na rapolaganju ogromne količine hrane i bez obzira što suosjećamo sa gladnima u svijetu, ne razmišljamo da nekome i taj komadić hrane koji nam ostane, puno znači. Često ljudi misle da je njihov doprinos malen i zanemariv, ali ako bi svatko kao pojedinac učinio i taj mali korak, to bi generalno značilo jako puno. Ljude treba educirati, informirati i osvijestiti da svatko može učiniti barem malo da se hrana ne baca', poručuje Sanja.

Otkrila je da još ne razmišljam o pisanju vlastite kuharice. 'Na tržištu ima puno kuharica koje svakome mogu pomoći oko ideje za planiranje obroka', kaže.

Sanja Doležal

Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!