DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

Rođenje prvog djeteta Meghan i Harryja donijet će i nove probleme kraljevskoj obitelji i to iz jednog jedinog razloga

09.04.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Skori dolazak prinove u njihovu malu obitelj, unijet će velike promjene u živote Meghan Markle i princa Harryja. Kolike, nespavanje, dojenje, a potom nicanje zubića i sve što po prirodnom redoslijedu ih iščekuje u narednim mjesecima, nešto je sa čime će se, htjeli ili ne, morati suočiti, no to im, čini se, neće biti jedina briga

Kako donosi CNN, osobe zadužene za financije u kraljevskoj palači trenutno su u velikim problemima, a sve zbog jedne jedine stvari. Budući da je Meghan Markle još uvijek američka državljanka, isto državljanstvo rođenjem će naslijediti i njezino dijete, koje će i kao sedmi u liniji za nasljeđe trona, dobiti i ono britansko.

Zbog svega toga biti će i porezni obveznik u Americi, a to sve bi moglo dovesti do toga da Porezna služba zatraži na uvid i tajne kraljevske račune.

  • +9
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Sjedinjene Države po tome su jedinstvene na svijetu, jer kao državljani te zemlje moraju plaćati i porez istoj. Tako da sve dok je Meghan američka državljanka, plaćat će porez', otkrio je David Treitel, stručnjak za poreze i dodao kako zakon daje pravo američkim poreznim djelatnicima da dobiju na uvid u račune Harryja i Meghan, ali i njihovog djeteta.

'Dijete će roditi američka državljanka i ono će, bilo dječak ili djevojčica, automatski postati državljanin Sjedinjenih Država jer je to i njegova ili njezina majka. Presedan ne postoji budući da nitko prije u kraljevskoj obitelji, a koji je donio potomke, nije bio Amerikanac, stoga se nitko nije s tim zakonima susreo.'

Kao američka državljanka, bez obzira gdje živi, Meghan je obvezna prijavljivati porez, kao i svaki strani račun koji otvori u banci bilo gdje u svijetu, imovinu vrijedniju od 200 tisuća dolara kao i darove skuplje od 15 797 dolara. Koliko daleko ide američki zakon govori i to da je vojvotkinja od Sussexa vjerojatno morala prijaviti i vjenčani prsten koji joj je na poklon dala britanska kraljica Elizabeta II, dijamantni zaručnički prsten, kao i svadbene poklone dobivene od kraljevske obitelji, ali i celebrity prijatelja. U prijavi se zasigurno našao i najvrijedniji poklon - nekoliko milijuna dolara vrijedan, tek renoviran, novi dom Frogmore Cottage u Windsoru.

No, ne samo da sve to mora prijaviti, već mora i razmišljati da ukoliko nešto od toga poželi prodati, morati će na to platiti porez, što zasigurno neće biti maleni iznos budući da vrijednost svega raste zahvaljujući tituli i imenu. Jedini mogući scenarij da se sve to izbjegne je da se Meghan Markle odrekne američkog državljanstva, jednom kada napokon postane britanska državljanka, no, ako se tako sve i odigra, njihove dijete morati će plaćati porez Sjedinjenim Državama sve do svoje 18. godine.