GODINAMA GA NISMO VIDJELI

Robert Valdec nekad je bio zaštitno lice popularne emisije, a onda je nestao s malih ekrana; otkrio nam je što danas radi

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Serdar / CROPIX

Emisija 'Istraga' već je u prvoj sezoni prikazivanja, 2005. godine osvojila gledatelje, otkrivajući nepoznate detalje raznih slučajeva, prikupljajući dokaze i riješavajući brojne misterije. Nakon četiri godine prestala se emitirati, a voditelj i autor Robert Valdec nestao s malih ekrana. Za tportal je ispričao gdje je bio dosadašnjih godina i nedostaje li mu televizija

'Istražite sa mnom mračnu stranu Hrvatske', bila je poznata uzrečica najave autora i voditelja 'Istrage', emisije koja se počela emitirati 2005. godine i uvela novi žanr na televiziju - kriminalistički magazin koji je prikazivao kako su nastajali, ali i završavali slučajevi koji su punili novinske stupce.

'Istraga je u svojoj predzadnjoj, a posebno u zadnjoj sezoni bila, ne jedna od najgledanijih, već doista najgledanija emisija u Hrvatskoj. Sezonu prije nego što će nas naprasno maknuti s ekrana, emisija je osvojila Večernjakov ekran kao najbolja TV emisija magazinskog sadržaja, a mene su gledatelji nagradili 'Zlatnim ekranom' u kategoriji muške tv-osobe informativnog i magazinskog sadržaja. Po gledanosti smo tukli svu sličnu konkurenciju, bili smo gledaniji čak i od vijesti, a 'potaracali' smo i, tada još popularne reallity emisije kao Big Brother što pokazuje i da Hrvati nisu baš ovce koje samo bleje u ekrane na kojima im vrte stare reprize budalastih emisija ili napeto prate živote 'celebrytija' koji se prenemažu u nekakvom studiju ili nekog kako kuha sa sponzoriranim sastojcima, već da će gledati i nešto drugo, ukoliko im se to i ponudi. No, to je bilo 'davno', prisjetio se Robert Valdec.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX

Prošlo je više od deset godina od ukidanja 'Istrage', no puno se toga, kaže, od onda promijenilo u našem društvu i u medijima.

'Nakon micanja 'Istrage' s programa, neko sam vrijeme proveo u glupavom uvjerenju kako ću, obzirom na činjenicu da sam četiri godine vodio jednu od najuspješnijih emisija u državi i da će neki od medija u Hrvatskoj iskoristiti moju popularnost i iskustvo i angažirati me. Nakon pisanja bezbrojnih projekata koje, shvatiti ću kasnije, nitko nije ni pogledao, nakon bezbrojnih jalovih sastanaka s ljudima u mediijima od kojih su neki skupa sa mnom krenuli u novinarstvo, a neke sam ja osobno naučio osnovama ove profesije, shvatio sam da ništa od svega toga, da sam se očito zamjerio onima koji doista odlučuju, i pomirio se s tom činjenicom, pa okrenuo nekim drugim stvarima. Jer računi stižu bez obzira na to stižu li honorari ili plaća', pojasnio je.

Ovako danas izgleda Robert Valdec, snimljen na jednom od svojih putovanja u Turskoj

Ovako danas izgleda Robert Valdec, snimljen na jednom od svojih putovanja u Turskoj

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Nije se, reći će, izliječio od medija jer to je neizlječiva bolest.

'Kako uz ovu profesiju znam raditi još ponešto, surađivao sam s nekim stranim stranim i domaćim firmama koje se bave sigurnošću, a posljednjih godinu dana stalno surađujem s jednom od najjačih domaćih tvrtki iz tog sektora, radim za brojne strane medije, francuske, ruske, kineske, a uskoro će svjetlo dana ugledati i moj vlastiti, dugo osmišljavan i pripreman medijski projekt 'normabel.com' koji će, vjerujem, naći svoje mjesto u medijskom cyber spaceu. Nisam sretan jer to dugo traje, no sve još uvijek radim sam uz potporu prijatelja iz IT tvrtke 'Spine ICT', nemam baš povjerenja u svakog, a niti novaca da bih plaćao suradnike. Još', otkrio je Robert Valdec.

Televizija mu, priznaje, nimalo ne nedostaje.

'Nisam siguran bih li se vraćao. A još manje vjerujem da bi me oni koji o tome odlučuju željeli angažirati. Iskreno, ne znam što se zapravo zbiva na tom tržištu jer televiziju nisam previše gledao niti ranije, a posljednjih desetak godina ispred TV ekrana nisam proveo ukupno više od sat vremena. Eventualno, prije nekog putovanja, ukoliko se nešto zbiva tamo gdje odlazim, preletim headlinese na news programima koji se emitiraju na jezicima koje razumijem, novine ne uzimam u ruke, informiram se isključivo online, s interneta. I uvjeren sam da će sve ionako završiti na internetu bez obzira na sve snažniju cenzuru i tamo. Neovisan sam od urednika, vlasnika medija, politike. Nije jednostavno, često je teško, ali je i slatko', poručio je na kraju.

Izvor: Društvene mreže

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!