suze za velikog umjetnika

Oproštaj od legendarnog kantautora: Za Đorđem Balaševićem svi tuguju - neutješna publika, političari, glazbenici, glumci

19.02.2021 u 18:32

Bionic
Reading

Odlazak glazbenog velikana Đorđa Balaševića u 68. godini rastužio je mnoge pa čak i one koji nisu bili ljubitelji njegove glazbe. Borio se s upalom pluća, a prije tri dana primljen je u novosadsku bolnicu. Napori liječnika da mu se stanje poboljša nisu uspjeli te je danas preminuo usred pogoršanja zdravstvenog stanja. Novosadskog umjetnika obožavali su stari i mladi, a od njega se na društvenim mrežama opraštaju političari, glazbene kolege, suradnici, glumci, sportaši i brojni drugi

Proslavljeni košarkaš Dino Rađa oglasio se na svom Instagramu. 'Tužan dan. Pretužan. Jedan od naj većih umjetnika svih vremena. Tako jedan dobar lik koji je čitav život širio dobro oko sebe. Čast mi je bila poznavati te. Počivao u miru Đole, iako takvi kao ti nikada ne umiru. Ne mogu i da hoće', napisao je.

I Nika Fleiss oglasila se na svom Facebook profilu. 'Ako umrem mlad posadi mi na grobu samo ružmarin, ne dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin, nek mi ne drže govore, nek drugom pletu lovore, ako umrem mlad zaustavljen u koraku i snu Đ.B. 1953.-2021. Ti nikada nećeš umrijeti i biti zaustavljen. Hvala ti za sve note i trenutke', napisala je proslavljena skijašica.

'Nismo se poznavali.... Ali za sve što je uradio, kao i za sve što dugo, dugo, bilo tko drugi neće... Kapa dole!', poruka je od Željka Joksimovića.

'Stihovima iz Balaševićeve pjesme 'Život je more', koju sam pjevao na albumu "Sunce se ponovo rađa' pokušavam se oprostiti, a preteško mi je prihvatiti činjenicu da ga više nema. Da više neće stvarati. Da više neće puniti to more života vedrinom. I ljubavlju. Za glazbu. I za čovjeka. Panonski mornaru, tuga je moja bez kraja i dna', oprostio se od glazbenog genijalca Massimo.

'Počivao u miru 'Panonski mornaru'. Sućut obitelji', kratko je napisao Tony Cetinski.

Franka Batelić na svom se Instagramu oprostila od legende glazbe. 'Čekati na nedočekano, nadati se u beznađu, grliti se bez zagrljaja, ljubiti se bez poljubaca, prožimati se u mislima. I spoznaja da smo tu negde. Tako blizu, a tako daleko', napisala je pjevačica i dodala 'Đorđe' s emotikonima srca.

I brojni političari oprostili su se na društvenim mrežama od panonskog mornara. 'Ti uvek znaš najlepše reči, ti čak i ćutiš lepše od svih, ti imaš osmeh koji sve leči, ti i od psovke načiniš stih', napisao je bivši predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

'Zbogom Panonski mornaru, tvoja plovidba po moru zvanom život je gotova, tvoja duša Slovenska je sada slobodna, gore među zvijezdama... Nama koji ostajemo na crnoj pučini života, ostaje tvoj stih i nota i nada da ćemo jednom preplivati Dunav i vidjeti lijepu protinu kći Zbogom od nekog tko zna što znači voljeti ravnicu i rijeku koje su sada tužnije mjesto bez tebe', poručio je Domagoj Hajduković.

'Nemam riječi.. tužan sam. Volio sam ovog čovjeka. Počivaj u miru', kratko je istaknuo Goran Maras, a predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin se od Balaševića oprostio stihovima kultne pjesme 'Neki novi klinci'.

'Tko nije doživio tih par sati između 'Noć kada sam preplivao Dunav' i 'Odlazi cirkus' taj nije ništa uradio. I shvatit će kad tad... Hvala legendo!', stoji na Facebook profilu Arsena Bauka.

'Nema veze, svejedno, na stranu sad to, pusti priče... mi te još čekamo u Nedjeljom u 2, da znaš!', tužan je Aco Stanković.

I znanstvenik Gordan Lauc se oprostio od legendarnog glazbenika: 'Balaševićev odlazak me doista rastužio. Ne znam je li više zbog njega koji je prerano otišao, ili zbog toga što sam gledajući ovu snimku shvatio koliko je vremena prošlo od onda. Meni osobno je to bili jedno sretnije i bezbrižnije vrijeme, no to je uvijek tako kad si mlad. Mi koji smo tada bili mladi i živjeli uz Balaševićeve pjesme teško možemo shvatiti da je 2050 bliža od 1989'.

Na Facebook stranici Dragana Bjelogrlića stoji: 'Počivaj u miru Đorđe'.

'Napustila nas je još jedna legenda...', kratko je komentirao Zoran Šprajc.

'Jednostavno ću da zašutim. Neka ti je laka crna zemlja', poručio je Halid Bešlić.

'Bio je genijalan, genijalan muzičar, genijalan čovjek, poseban, svoj, jedan od najvećih poeta ikada, koji se pojavio na našim prostorima i hrabar, tako hrabar čovjek', izjavio je pak Rade Šerbedžija u Dnevniku Nove TV.

'Arsen i Đorđe su bili po toj autorskoj liniji vrlo povezani, a najljepše trenutke smo proveli kada je Đorđe bio ovdje u vojsci u Zagrebu. Onda bi po cijele dane pisali, smijali se, zafrkavali se, imali su taj sarkastični humor', prisjeća se Gabi Novak za HTV.

'Jako sam zatečena odlaskom Đorđa Balaševića. On je bio veliki umjetnik, poznavala sma ga osobno, tim je više tuga prisrutna. Opraštamo se čini mi se u zadnje vrijeme s velikanima i to mi je jako teško', kaže Jasna Zlokić.

'Obično kad veliki umru, kažu "jedan od najboljih". Ja mislim da je umro najbolji, pogotovo na toj svojoj planeti na kojoj je djelovao. Izuzetno me potreslo, izuzetno me pogodilo, bio sam istinski ljubitelj njegove glazbe', ističe Petar Grašo.