SVE VEZE I POTOMCI

Redoslijed za tron: Tko je tko u britanskoj kraljevskoj obitelji

07.05.2023 u 07:37

Bionic
Reading

Nakon smrti kraljice Elizabete II njezinim nasljednikom proglašen je najstariji od sve kraljičine djece, princ Charles. Njegovim dolaskom na britanski tron došlo je do malih promjena u nasljeđivanju, ali i u tituliranju pojedinih članova njegove obitelji

Obiteljsko stablo kralja Charlesa III poveće je, a upravo je i to razlog zbog čega se on odlučio na smanjivanje monarhije i broja radnih članova kraljevske obitelji.

Kralj Charles III (rođen 1948.)

U trenutku kraljičine smrti, Charles je proglašen kraljem. Sada već bivši princ od Walesa bio je u braku s Lady Dianom Spencer, koja je 29. srpnja 1981. godine postala princezom od Walesa, a njih dvoje dobili su dvojicu sinova - Williama i Harryja. Njihov brak nije izdržao, a službeno je okončan 1996. godine, niti godinu dana prije tragične Dianine pogibije.

Sa Camillom Parker Bowles vjenčao se 9. travnja 2005. godine, a kada je Charles proglašen kraljem, po želji kraljice Elizabete II prije njezine smrti, Camilla je postala kraljica supruga.

A evo kako poredak nasljeđivanja kraljevskog trona trenutno izgleda:

1. William, princ od Walesa (rođen 1982.)

Stariji od dvojice sinova kralja Charlesa III i pokojne princeze Diane prvi je u redu za nasljeđivanje prijestolja. Kada mu je majka umrla, imao je tek 15 godina, a svoju buduću suprugu Kate Middleton, s kojom se vjenčao 2011. godine, upoznao je na Sveučilištu St Andrews. U srpnju 2013. dobili su sina George, 2015. kćer Charlotte i 2018. još jednog sina, Louisa.

Na svoj 21. rođendan imenovan je državnim savjetnikom, što je značilo da može mijenjati kraljicu Elizabetu II u službenim prilikama. Prije negoli je tri godine proveo kao pilot RAF-a, prošao je treninge u vojsci, Kraljevskoj mornarici i RAF-u. Dvije godine bio je, uz svoje kraljevske dužnosti, i kopilot zračne hitne pomoći.

U trenutku kada je njegov otac postao kralj, William je naslijedio njegovo Vojvodstvo Cornwall te je sada princ od Walesa, a kao prijestolonasljedniku glavna mu je dužnost potpora kralju u njegovim kraljevskim obvezama.

SVE MORA BITI SAVRŠENO

Počele posljednje probe za krunidbu, a na njima su i unuci Charlotte, George i Louis

Pogledaj galeriju

2. Princ George od Walesa (rođen 2013.)

Kao najstarije dijete princa Williama i Kate Middleton, princ George nalazi se na visokom drugom mjestu. On će jednoga dana postati kralj i na tronu zamijeniti svog djeda, kralja Charlesa III, odnosno oca, princa Williama.

3. Princeza Charlotte od Walesa (rođena 2015.)

Odmah iza brata Georgea nalazi se jedina kći princa Williama i Kate Middleton - Njezino Kraljevsko Visočanstvo princeza Charlotte od Walesa.

4. Princ Louis od Walesa (rođen 2018.)

Najmlađi od troje djece princa Williama i Kate Middleton nestašni je princ Louis. Rođenjem je dobio ime Louis Arthur Charles, i četvrti je u naslijeđu trona.

PRVI SLUŽBENI BOŽIĆ

Ma može li biti slađi? Princ Louis ovoga je puta držao jezik 'čvrsto za zubima', no zato je osmijehom osvojio sve

Pogledaj galeriju

5. Princ Harry, vojvoda od Sussexa (rođen 1984.)

Nakon obuke na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst Harry je postao poručnik u vojsci, a tijekom svojih 10 godina provedenih u oružanim snagama dva je puta bio u aktivnoj službi u Afganistanu kao kopilot helikoptera Apache. Vojsku je napustio 2015., a danas je fokusiran na dobrotvorni rad.

Baš poput starijeg brata Williama i Harry je kada je napunio 21 godinu postao državni savjetnik, zamjenjujući kraljicu na službenim dužnostima. 2018. vjenčao se s američkom glumicom Meghan Markle, a dvije godine kasnije, u siječnju 2020. šokirali su svijet objavivši kako odstupaju s mjesta radnih članova kraljevske obitelji i odlaze u Ameriku.

6. Princ Archie od Sussexa (rođen 2019.)

Sin princa Harryja i Meghan Markle svoju titulu princa dobio je tek kada je na prijestolje stupio njegov djed, kralj Charles III.

7. Princeza Lilibet od Sussexa (rođena 2021.)

Drugo dijete vojvode i vojvotkinje od Sussexa, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, rođena je u Santa Barbari, a roditelji je skraćeno zovu Lili, u čast njezine prabake, pokojne kraljice Elizabete II. 2

8. Vojvoda od Yorka, princ Andrew (rođen 1960.)

Omiljeni kraljičin sin ujedno je treće dijete Elizabete i princa Philipa.

9. Princeza Beatrice (rođena 1988.)

Starija kći princa Andrewa i Sarah Ferguson. Njezina puna titula glasi Njezino kraljevsko visočanstvo princeza Beatrice od Yorka. Ona nema službeno prezime, ali koristi ime York.

10. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi (rođena 2021.)

Odmah iza princeze Beatrice na redu za prijestolje je njezina kći Sienna Elizabeth, koju je dobila u braku s Edoardom Mapellijem Mozzijem.

11. Princeza Eugenie (rođena 1990.)

Baš poput starije sestre princeze Beatrice, druga kći princa Andrewa i Sarah, vojvotkinje od Yorka, princeza Eugenie nema službeno prezime ali se koristi onim York. U braku je s Jackom Brooksbankom, s kojim ima sina, a trenutno iščekuju i drugo dijete.

12. August Philip Hawke Brooksbank (rođen 2021.)

Sin princeze Eugenie i Jacka Brooksbanka rođen je 9. veljače 2021. kao deveti kraljičin praunuk.

13. Vojvoda od Edinburgh, princ Edward (rođen 1964.)

Na svoj 59. rođendan princ Edward dobio je titulu vojvode od Edinburgha i to gotovo dvije godine nakon smrti svog oca, princa Philipa, koji je prije njega nosio tu titulu.

U braku je sa Sophie, vojvotkinjom od Edinburgha i omiljenom kraljičinom snahom, a imaju i dvoje djece - sina Jamesa, vikonta Severna i kćer Lady Louise.

14. James, grof od Wessexa (rođen 2007.) - sin princa Edwarda i Sophie.

15. Lady Louise (rođena 2003.) - kći princa Edwarda i Sophie.

16. Kraljevska princeza, princeza Anne (rođena 1950.) - jedina kći kraljice Elizabete II i princa Philipa.

17. Peter Phillips (rođen 1997.) - sin princeze Anne i Marka Phillipsa.

18. Savannah Phillips (rođena 2010.) - kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly, najstarija unuka princeze Anne.

19. Isla Phillips (rođena 2012.) - mlađa kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly, unuka princeze Anne.

20. Zara Tindall (rođena 1981.) - kći princeze Anne i Marka Phillipsa.

21. Mia Grace Tindall (rođena 2014.) - kći Zare i Mikea Tindalla, unuka princeze Anne.

22. Lena Elizabeth Tindall (rođena 2018.) - kći Zare i Mikea Tindalla, unuka princeze Anne.

23. Lucas Philip Tindall (rođen 2021.) - sin Zare i Mikea Tindalla, unuk princeze Anne.