Projekt Ilica

Q'art oživio srce Zagreba

09.06.2020 u 10:47

Bionic
Reading

„Mi građani smo grad“, poruka je koju su organizacijom ovogodišnjeg izdanja festivalskog dijela ovog umjetničkog, „community art“ projekta, poslali organizatori. Građani svih uzrasta koji su ispunili Ilicu, od Frankopanske do Primorske, učinili su tu poruku živom i vidljivom

Zbog karantene i potresa koji je teško ranio Zagreb, zadnjih je par mjeseci bilo tužno gledati prizore iz samog srca grada, srca Hrvatske. Projekt Ilica: Q'art 2020. svojim je bogatim umjetničkim i kulturnim programom kojeg je ostvario u suradnji s kazalištem Gavella, ali i brojnim drugim sadržajima za sve uzraste, kreirao neke potpuno drugačije prizore. Prizore nasmijanog mnoštva ljudi koje se u Ilici nije našlo slučajno, samo u prolazu dok žure na neku drugu lokaciju. Ne, to je mnoštvo uživalo u dobroj vibri i pozitivnoj atmosferi koja je svima, a građanima centra Zagreba posebno, u ovim čudnim vremenima itekako potrebna.

Bilo je onih koji su Ilicom šetali kao kakvom promenadom i proučavali ponudu brojnih kreativaca koji su izlagali na tramvajskim tračnicama. Mnogi su se, otkrili su izlagači i počastili nekim novitetom.

Drugi su pak ciljano došli kako bi se okušali u glumi sa svojim omiljenim glumcima u improviziranom Gavellinom prizorištu na Ilici, da bi se kasnije vratili u ulogu publike i u prelijepom dvorištu Akademije likovnih umjetnosti pogledali unplugged verziju predstave „Tesla Anonimus“.

Treći su samo došli na kavu na improviziranoj terasi na tračnicama u jednom od iličkih kafića i uživali u atmosferi šušura koju su zagrijavali razni glazbeni izvođači, od DJ-a preko bendova do zbora, ali i plesači i razni drugi performeri.

Živimo Ilicu. Oživimo grad. Taj poziv su uputili organizatori građanima i oni su mu se odazvali.

Veliki odaziv na Potresno dobar tulum i nasmijana lica koja su se raspitivala hoće li sada Ilica ovako izgledati svake nedjelje, potvrđuju da građani žele da centar grada (o)živi i da će s veseljem doći na lokaciju samo ako imaju razlog za to. Taj razlog je naravno, sadržaj.

Europske metropole već odavno promišljaju kako oživjeti središta i općenito kako podići kvalitetu života u gradovima. U tu svrhu pokrenute su različite inicijative kao što su „Noćni gradonačelnik“ (Amsterdam), „Plateau Urbain“ (Pariz), „Public Art Lab“ (Berlin) i mnoge druge. Motivirani potrebama građana, ali i sjajnim iskustvima organizatora iz spomenutih inicijativa s kojima surađuju na brojnim projektima, pokretači umjetničke manifestacije Projekt Ilica: Q'ART odlučili su pokrenuti projekt kojemu je smisao oživjeti ponudu centra grada i kreirati sadržaj zbog kojeg će mu se građani vratiti. Najbolji dokaz za to su prizori uhvaćeni na ovogodišnjem, ali i na izdanjima Projekta Ilica: Q'art održanim prethodnih godina.

Oživljavanje će pak privući i nove stanovnike, goste, turiste koji dolaze iz brojnih zemalja u kojima su navikli na živa središta gradova koji vrve sadržajima i susretima.

Projekt Ilica: Q'art je, istaknuli su autori projekta, umjetnici Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, potaknuvši taj susret građana s kulturom i umjetnošću, ali i jednih s drugima, pokazao koliko je važno oživjeti srce grada. Naravno, želja je organizatora da se projekt nastavi  kroz sustavno i kvalitetno promišljanje i planiranje sadržaja u gradu.

Bilo bi dobro, i za grad, i za građane, da to srce živi tako intenzivno veliki broj dana u godini.