Organizatorski propust

Problemi na Eurosongu: Mnogi su morali mijenjati nastupe zbog problematičnog 'kinetičkog sunca'

06.05.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Eurosong u Torinu za izvođače i mnoge novinare počeo je prošlog vikenda, no pozornica, koju je dizajnirao i izradio dizajnerski studio Atelier Francesca Montinaro, doživjela je niz problema još i prije proba. Problem je u glavnom dijelu pozornice koji nije u upotrebljiv što je zadalo glavobolje, ne samo Talijanima, nego i ostalim delegacijama koje su morale mijenjati nastup

Kinetičko sunce', posebno dizajnirani rekvizit koji s jedne strane ima reflektore, a s druge LED ekrane trebalo se rotirati na posebnom motoru, u skladu s potrebama pjesme i planom nastupa. No kombinacija struje i vode na pozornici uništila je motor.

Nažalost, sunce se zbog toga više ne kreće. 'Sada podsjeća na statičnu crnu dugu smrti ili zlokobnu svemirsku letjelicu iz Bliskih susreta treće vrste' i pokvarila je mnoge dosadašnje probe. Delegacije - koje su mjesecima planirale svoje scenske nastupe oko velike pokretne kugle - morale su promijeniti svoje planove u zadnji tren', piše stranica Wiwibloggs.

Izvor: Društvene mreže

Iz European Broadcasting Uniona potvrđuju je da će sunce ostati na mjestu čak i ako ne radi. 'Tijekom tehničkih testova u Torinu, produkcijski tim je iskusio izazove s time koliko je vremena potrebno da se sunce prilagodi različitim položajima u vremenu između različitih izvedbi. Zajedno s domaćinom RAI (talijanska televizija), da bismo osigurali fer i jednak tretman prema svih 40 sudionika, 'sunce' će ostati na istoj poziciji tijekom svih nastupa'.

No nekima to neće odgovarati. Danska i Litva su se uveliko uzdali u rotaciju 'sunca'. Rumunjima se to ne sviđa jer je sada njihova grafika na ekranu stihova 'Hola mi bebé' potpuno zatamnjena, što je igralo ključnu ulogu u finalnom nastupu WRS-a, pomažući publici da prate pjesmu.

Cipar je među zemljama koje su uspjele izbjeći pronlem sa 'suncem' tako što ga nisu uključile u svoje scenske planove, a slična situacija je i s Portugalom.

  • +5
Pobjednici Eurosonga 2021 Måneskin Izvor: Profimedia / Autor: Sander KONING / AFP / Profimedia