GENI SU GENI

Princa Harryja sve više uspoređuju s kraljem Edwardom VIII, koji se odrekao obitelji zbog fatalne Amerikanke

04.10.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Da se povijest često ponavlja i da od 'gena ne možeš pobjeći', pokazalo se i u slučaju britanskog princa Harryja ili barem tako tvrdi Hugo Vickers, autor nove knjige o kraljevskoj obitelji, koji je život vojvode od Sussexa usporedio s onim kralja Edwarda VIII

Kraljevski biograf je u svojoj novoj knjizi o vojvodi od Kenta i kraljici Elizabeti, odnosno kraljici majci, povukao paralelu između Edwarda VIII i princa Harryja, koji je izgledao jednako očajno kao i kralj kada je odstupao od svih svojih kraljevskih dužnosti i to - zbog ljubavi.

Hugo Vickers tvrdi kako se povijest ponavlja, ali i kako su Harry i Edward VIII 'zračili tugom' nakon što su prekinuli veze s kraljevskom obitelji. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa odstupili su od službenih kraljevskih dužnosti još 2020. godine, a sve kako bi, navodno, izbjegli medijski nadzor i sve pritiske koji dolaze kada radiš kao aktivni član kraljevske obitelji.

Slično kao i Harry, i vojvoda od Windsora, odnosno bivši engleski kralj Edward VIII, abdicirao je sa trona 1936. godine a sve kako bi se mogao oženiti razvedenom Amerikankom Wallis Simpson, sa čime se nikako nije slagala britanska vlada. Iako Edward VIII nikada nije priznao da žali zbog svoje odluke da abdiciria, Vickers kaže kako 'nikada nije vidio nekoga s tako tužnim očima', kao što je to bilo u slučaju bivšeg monarha.

  • +5
Kralj Edward VIII i Wallis Simpson Izvor: Profimedia / Autor: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

'Mislim da je kraljica uvijek imala tu iskru u očima jer se posvetila poslu i svojim zaduženjima', rekao je Vickers koji tvrdi i da je Edward VIII oženio Wallis misleći kako će ga to usrećiti, no na kraju se ispostavilo da ga je jedino činilo sretnim je titula kralja.

'Da ste ga probudili u 4 sata ujutro i pitali ga žali li zbog ičega, rekao bi da ne žali. No, ako uistinu želite znati što je duboko u sebi mislio, dovoljno je da mu pogledate oči.'

Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Imageplotter/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vickers je potom povukao paralelu i ustvrdio da je jednako tako nesretno izgledao i princ Harry kada je odstupio od svoje uloge i odrekao se života kao aktivni član kraljevske obitelji.

'A kada je riječ o vojvodi od Sussexa, tko zna što će se dogoditi s njim. No, mislim da izgleda jako nesretno', zaključio je Vickers.