NESUĐENA ZLATARKA

Prije 35 godina pjesma '99 Luftballons' postala je međunarodni hit: Pogledajte kako danas izgleda Nena

10.04.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Gabriele Susanne Kerner poznatija kao Nena, bila je svojevrsni fenomen u Njemačkoj. Pjevačica i istoimena grupa postigli su svjetsku slavu zahvaljujući hitu '99 Luftballons' kojeg i nakon 35 godine svi znaju. Danas 58-godišnja Nena i dalje je pjevački aktivna, a sačuvala je mladolikost i vitalnost

Grupa Nena je sastavljena 1982., a svoj prvi album 'Nena' objavili su 1983. godine. Na njemu se nalazila pjesma '99 Luftballons' koja je postala hit, kako u Njemačkoj tako i u većini zemalja Europe.

Pjesma '99 Luftballons' (99 balona) je nastala pred kraj Hladnog rata, kad su u Njemačkoj postavljene nuklearne rakete i kad je vladao opći strah od izbijanja nuklearnog rata. Ideja o 99 balona, koji lete nastala je kad je gitarist iz Neninog benda, Carlo Karges, 1982. za vrijeme koncerta Rolling Stonesa u Zapadnom Berlinu gledao kako se puštaju šareni baloni. Karges je razmišljao kako bi bilo kad bi ti baloni preletjeli granicu, odletjeli s onu stranu Željezne zavjese.

Izvor: Društvene mreže

'99 Luftballons' je bio jedna od pripadnica tada novog glazbenog žanra u Njemačkoj – takozvanog 'Novog njemačkog vala' (Neue Deutsche Welle), a upravo to je bila glavna smjernica i glazbe grupe Nena. Njihova pjevačica pravim imenom Gabriele Susanne Kerner postala je idol mnogima diljem svijeta. Njemačka verzija je čak i u Sjedinjenim Američkim Državama dospjela na drugo mjesto, što do danas nijednoj njemačkoj pjesmi nije više pošlo za rukom.

Grupa se raspala 1987., a nesuđena zlatarka Nena je nastavila solo karijeru. Nastupila je 1987. godine u njemačkom filmu 'Der Unsichtbare' (The Invisible), gdje je upoznala švicarskog glumca Benedicta Freitaga. Godine 1988. rođen je njihov sin Christopher Daniel, ali je pretrpio ozljedu mozga tijekom rođenja te je preminuo 11 mjeseci kasnije. 1990. rodila je blizance Larissu Marie i Sakiasa Manuela. Nena i Benedict Freitag rastali su se 1992. godine, a nedugo nakon toga je upoznala bubnjara i producenta Philippa Palma s kojom je dobila dvojicu sinova Simeon Joela i Samuel Vincenta.

U listopadu 2005. godine je objavila svoju autobiografiju 'Willst du mit mir gehen' (Will You Go With Me?) koja je ubrzo postala #3 na njemačkom popisu bestsellera.

Iako i danas vrlo aktivna nikada nije ponovila uspjeh s početka 80-tih. Osim pjevanja bavi se glumom, stand-up komedijom, a pokrenula je i svoju izdavačku kuću Laugh + Peas. I dalje fura svoj rockerski stil.

Hit iz 1984. 'Irgendwie, irgendwo, irgendwann' prepjevala je na engleski i 2002. godine te ga snimila kao duet s Kim Wilde, pjesma 'Anyplace, Anywhere, Anytime' snimljena je u svrhu oživljavanja karijere.

Izvor: Društvene mreže
  • +5
Nena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia