SVI SU GA OBOŽAVALI

Preminuo je Jean Jacques Roskam, gitarist Galije, hrvatski branitelj i vrgoračka legenda kojeg su lokalci zvali 'crni Mate'

27.10.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Bivši gitarist i autor pjesama srpskog benda Galija, ujedno strastveni vrgorački zet i lokalna legenda Jean Jacques Roskam preminuo je u ponedjeljak 26. listopada. Vijest je objavljena je na službenom profilu grupe na Facebooku

'S velikom tugom saznajemo da je u ponedjeljak 26. listopada 2020. preminuo Jean Jacques Roskam, gitarist i kompozitor koji je obilježio značajan dio Galijine karijere', stoji u objavi na Galijinom službenom profilu na Facebooku.

Naveli su da je ovaj, kako su istakli, izuzetno šarmantni i karizmatični tamnoputi Belgijanac s Galijom snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarist, ali i kao autor pjesama kao što su 'Žena koje nema', 'Nebo nad Makarskom', 'Pevaju jutra', 'Ljubavna pesma', 'Proleće' i 'Moskva-Balkan'.

Izvor: Društvene mreže

'Posebno zapažen bio je njegov vokalni doprinos u šaljivim pjesmama 'Ljubavna pjesma' i 'Zebre i bizoni'. Jacques je s Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava centru, kojim je Galija obilježila 35 godina postojanja. Grupu Galija za Jeana Jacquesa vezuju izuzetno lijepa sjećanja i nevjerojatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Jean Jacques Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru', oprostili su se od svog gitarista članovi grupe.

Jean Jacques Roskam talent je istesao svirajući u belgijskom bendu u kojem je pjevačica bila Dani Klein, buduća zvijezda Vaya Con Diosa. Bio je najpoznatiji tamnoputi roker Jugoslavije, umjetničkog imena Jack, bivši hrvatski branitelj, humanitarac te turistički vodič kojega su lokalci prozvali 'crni Mate'. Rođen je u Kongu, službeno je Belgijanac, a Hrvatsku je zavolio zbog Vrgorčanke Neli, s kojom je dobio kćer Manušku i sina Matea. 'Zaljubio sam se u Dalmaciju još 1972., kada sam prvi put došao ovdje na ljetovanje. Slučajno. I što sam otkrio? Da je Jugoslavija puno bolje mjesto za život nego Belgija', izjavio je svojedobno u reportaži za tportal.

Početak Domovinskog rata njegovu obitelj zatekao je u Belgiji, no on nije ostavio prijatelje iz Dalmacije pa se vratio u Vrgorac, odjenuo uniformu i ostao braniti Hrvatsku. Nakon rata bavio se humanitarnim radom spašavajući izbjeglice iz ratom poharane Bosne.

Film 'Jack the Balkans and I' prati njegov glazbeni put i susret s kolegama iz Galije nakon 17 godina.

Izvor: Društvene mreže