SUDAMJA

Poznati Splićani na društvenim mrežama čestitaju voljenom gradu

07.05.2020 u 22:46

Bionic
Reading

U četvrtak je obilježen Dan grada Splita koji se slavi 7. svibnja u čast zaštitnika grada Svetog Duje

Blagdana svetog Dujma, fešte svetog Duje ili Sudamje sjetili su se brojni poznati Splićani, koji su voljenom gradu čestitali i na društvenim mrežama.

Glumac Slavko Sobin podijelio je na Instagramu sliku s pogledom na Rivu s mora i rodnom gradu posvetio stihove:

Dok te truju sile zla,

Znaj da čuvat ću te ja i slični meni.

Moja ljubav bit će štit,

Naša ljubav bit će cvit,

Samo kreni, rasti i cvitaj

Splite moj.

Glumica Nataša Janjić objavila je fotografiju zvonika katedrale Svetog Dujma, uz koju je napisala: 'Zavičaj. Mjesto najljepših sjećanja'.

HRT-ova voditeljica Mirta Šurjak podijelila je pogled na Split s terase Vidilica u Park šumi Marjan, a uz tradicionalnu splitsku čestitku 'Na dobro van došla Sudamja! Zdravi i veseli bili!', zgodna je voditeljica poručila: Lipi moj Splite, ja san tvoje dite.'

'Šta je grad bez ljudi, bez dičijeg smija, bez vikanja bakica na peškariji, bez ćakule penzionera na rivi, bez škripe kočnica trice na pazaru?', zapitala se na svom Instagramu Petra Nižetić i uz fotografiju na kojoj pozira s veselom splitskom djecom poručila: 'Splite sritan ti tvoj dan i jedva te čekam opet vidit onako živoga, grintavoga i dišpetožastoga!'.

Petrin brat Luka Nižetić na dan svog grada najavio je ponosno novu pjesmu.

Neće danas vrvit riva i neće bit pravog šušura, al' nema veze, opet će sve bit kako triba.. i šta drugo reć na sve nego - AE!', napisao je Nižetić.

S tradicionalnom čestitkom 'Na dobro nam došla Sudamja!', Splitu je čestitala i Marijana Batinić.

Iza njene razigrane miljenice Ene također je prepoznatljivi zvonik katedrale Svetog Dujma, a Marijana je rodnom gradu također posvetila stihove:

'Kad bi se moga rodit

na bilo kojem mistu

opet bi bira tebe

i ovu ljubav istu

I ove uspomene

i tvoju dušu čistu...'.

S čestitkom je uranio Goran Karan, koji je još u srijedu podijelio video s čestitkom iz unutrašnjosti katedrale Svetog Dujma, u kojoj je pustio i svoj proslavljeni glas.

Ovogodšnja proslava zaštitnika grada Svetog Duje prilagođena je trenutnoj situaciji pa je Splićane tijekom dana zabavljao Marko Pecotić Peco, koji je s bendom na pokretnoj pozornici kružio gradskim ulicama i pjevao dalmatinske hitove.

  • +27
Marko Pecotić Peco je nastupio na pokretnoj pozornici za Dan grada Splita Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/PIXSELL