slavi 20 godina rada

Poznata HTV-ovka o svakodnevici punoj adrenalina: 'Osjećamo veliku odgovornost prema gledateljima'

03.11.2023 u 19:50

Bionic
Reading

Premda joj svaki novi radni dan donosi nove izazove, Zrinka Delovski, koju gledatelji prepoznaju kao voditeljicu i urednicu Vijesti na HTV4, priznaje da svoj posao ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Iza nje je već 20 godina rada na javnoj televiziji. Počela je na Hrvatskom radiju, a potom se zaljubila u njegovu mlađu sestru - Hrvatsku televiziju

Od njezinog dolaska do danas, HTV se uvelike promijenio, a i Zrinka Delovski s njim.

'Pametni telefoni i društvene mreže promijenili su način na koji se informiramo. Vijesti su nam, doslovce, stalno nadohvat ruke. Informativni program nacionalne televizije pri objavi vijesti uvijek je u utrci s vremenom, ali moramo biti vođeni provjerenim informacijama kako bi nam program bio objektivan i vjerodostojan. Početkom rata u Ukrajini Četvrti se program HTV-a pod vodstvom Katarine Periše Čakarun transformirao. Koncept se prilagodio trendovima vodećih informativnih programa na svijetu. I Studio 4, koji se sada emitira iz novog studija i režije, se modernizirao', kazala nam je Zrinka.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Teško joj je određeni radni zadatak izvojiti kao neki na koji je posebno ponosna. Pojašnjava da je rad na Četvrtom programu timski te da uspjeh svake emisije ovisi kako o ljudima na ekranu, tako i onima iza njega.

'U programu koji se emitira uživo, svaki je dan neka stresna situacija, ali kao tim već smo ih sve prošli. Gotovo sve što može poći po krivu, već nam se dogodilo. Nekada nas ometaju tehnički problemi, a nekada zbog novih informacija koje nam stižu u zadnji tren, mijenjamo vijesti doslovce dok ih voditelj čita. S vremenom se navikneš živjeti sa stresom, pa i činjenicom da je nešto završilo drugačije nego što si planirao', rekla je.

Stresa se rješava u svoja četiri zida. Druženje sa sinom i dragim ljudima, kuhanje i omiljena glazba njezin su recept za opuštanje. Najdraža grupa joj je Jamiroquai, a kaže da je najbolje opušta Jay Kay 'iz početnog funky jazz perioda'.

'Rad ispred kamere je kreativan i zanimljiv, ali iza kamere je mirnije. Možeš se potpuno posvetiti pisanju i uređivanju vijesti i nitko neće komentirati kakva ti je frizura i kako ti pristaje neka bluza. Kad vodiš Vijesti, moraš biti maksimalno fokusiran na svoj posao i zaboraviti na sve izvan njega. To je izuzetno teško kada ti se u privatnom životu događaju neke ružne stvari poput razvoda ili bolesti djeteta. Na poslu osjećamo veliku odgovornost prema gledateljima. Zato dobro pamtimo kako one situacije koje bismo rado voljeli zaboraviti, tako i one kad nam se gledatelji putem društvenih mreža javljaju s pohvalama', otkrila je.

Priznaje da idući jubilej želi proslaviti na Prisavlju, no otvorena je i za nove stvari.

'U modernim medijima traže se brzina i zanimljivost, ali i kvaliteta te iskustvo. Možda je moj zadatak da iskoristim stečeno znanje za stvaranje nečeg boljeg. Treba živjeti za budućnost. Moj 10-godišnji sin u tome mi je najsnažniji poticaj', kaže. U njemu prepoznaje neke svoje osobine, no ne usudi se prognozirati hoće li on krenuti njezinim stopama. Mladima pak koji sanjaju televizijsku karijeru, iskusna novinarka poručuje: 'Vjerujte u sebe! Sve se može naučiti, ali nitko vam ne može dati talent, upornost i volju. Važno je voljeti posao koji radite'.