'vratit ću se u dinamo'

Pozadina uspjeha Joška Gvardiola: Obitelj i prijatelji otkrili kakav je u privatnom životu

10.08.2023 u 16:47

Bionic
Reading

RB Leipzig oprostio se od Joška Gvardiol 15-minutnim dokumentarcem u kojem ispričana priča o njegovom nogometnom i životnom putu

Joško Gvardiol ovog je ljeta postao najskuplji branič u povijesti nogometa kada je engleski i europski prvak Manchester City na adresu RB Leipziga iskeširao odštetu od 90 milijuna eura. Hrvatski reprezentativac tako je ispisao novu stranicu u povijesti nogometnih transfera, a njegov dosadašnji klub odlučio se oprostiti dokumentarcem u kojem je otkrio kako je ostvario sve svoje snove u dobi od samo 21 godine.

'Odrastao sam u zgradi, u malom stanu, ali ne mogu reći da mi je ikad bilo imalo bitno u kakvom stanu živim', započeo je Joško Gvardiol u predstavljanju svog odrastanja u zagrebačkom kvartu Srednjaci, gdje je živio u trećem po redu neboderu braće Domany.

'Odrasli smo na Srednjacima i puno vremena provodili na igralištu naše škole. I dalje se svi držimo zajedno. Posjećujemo se u kućama, gledamo filmove i igramo igrice. Karakter mu je poseban jer je prijateljski nastrojen i uvijek smiren, a tko ga zna privatno, zna da se uvijek o svemu voli šaliti i pričati o svakodnevnim stvarima kao što su igrice i serije. Stvarno je cool', otkrili su njegovi dugogodišnji prijatelji Matej Cipar i Bruno Zdunić, dok su se njegove sestre Franka i Lorena nadovezale:

Joško Gvardiol Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

'Oduvijek bio jako pametan, a čini se da je ipak najpametnije bilo što je cijeli dan lupao s loptom po stanu. Kad je bio dječak uvijek je ludovao i nikad nije imao mira, uvijek je negdje išao. Kada je bio doček reprezentacije na Trgu bana Jelačića, nismo mogle vjerovati da stvarno skandiraju Joškovo ime.'

Tijekom odrastanja, Joško je gotovo svakodnevno pomagao ocu Tihomiru, inače bivšem nogometašu, koji je prodavao ribe na štandu na Dolcu. Priznaje kako mu je upravo ovakav doprinos obitelji bio bitan u kreiranju sustava vrijednosti tijekom odrastanja.

Povratak u Dinamo?

Sve navijače Dinama oduševit će priznanje najskupljeg braniča u povijesti koji je poručio:

'U Dinamu sam proveo 13 godina i, da, želja mi je vratiti se na kraju karijere!', rekao je Gvardiol.

'Nakon treninga posjetio bih oca na štandu i pomagao mu. Sada mi je drago i ponosan sam što sam mu mogao pomoći na taj način, ali i zato što sad kada imam dobar ugovor mogu cijeniti svaki novčić', rekao je Gvardiol i dodao:

'Kada je riječ o karijeri, dok sam bio jako mlad, samo sam htio igrati nogomet. Nisam niti razmišljao o velikim klubovima. No, u dobi od 16, 17 godina bilo mi je jasno da bih mogao postati veliki igrač.'

Joško je karijeru započeo na travnjacima lokalnog kluba NK Trešnjevka, a trener koji je bio uz njega od najranijih dana, Vedran Perić, priznao je kako se od malih nogu moglo vidjeti da je riječ o strašnom potencijalu:

'Oduvijek je odskakao nogometnom inteligencijom. Od prvog treninga vidjelo se da ima ono nešto posebno.Imao je tehniku i brzinu, rješavao se druge djece u prvom koraku.'

'Vidjelo se da će biti veliki igrač'

'Vidjelo se po tome kako je primao loptu i proigrava između linija. Imao je nevjerojatno samopouzdanje i svima je bilo jasno da će biti veliki igrač', rekao je njegov bivši suigrač iz Dinama Luka Ivanušec, dok je Dani Olmo, s kojim je igrao i u modrom dresu i onom njemačke momčadi, dodao:

'Njegova energija, ambicija i glad za pobjedom bili su presudni za nas u mnogim utakmicama.'

Kada je imao samo osam godina, zvali su ga iz Dinama. Bila je to ponuda koja se ne odbija i jedan od najboljih poteza njegove karijere. Ostao je do 19. godine, kada je transfer postao neizbježan. Sve ostalo je povijest.

'Kada je stigla ponuda RB Leipziga bio sam jako nervozan, no bio je to pravi korak za moju karijeru. Bilo mi je jasno da je taj klub kao stvoren za mene', zaključio je Joško, priznavši kako bi mladom sebi poručio tek da je, uz sve dobre i loše dane, najvrednije slijediti svoje snove.

,