LETIZIA I SOFIJA

Pozadina sukoba: Niti lažni smiješak ne može sakriti netrpeljivost između dviju kraljica

10.04.2018 u 15:02

Bionic
Reading

Nepoznavatelji situacije na španjolskom kraljevskom dvoru, na prvu bi vjerojatno zaključili kako je to jedna od rijetkih obitelji u kojoj vlada idila. Ipak, to ne da nije tako, nego nema niti približno veze s istinom, a sukob, koji je eskalirao nakon tradicionalne uskršnje mise, seže nekoliko godina unatrag

Kada su se, tjedan dana nakon čuvenog 'obračuna' u javnosti, zajedno i 'u miru' pojavile dvije najvažnije žene u Španjolskoj - kraljica Letizia i njezina svekrva, bivša kraljica Sofija, svi su napokon odahnuli. Jedna uz drugu, sa osmijehom na licu, stigle su ispred bolnice, gdje se od operacije oporavlja bivši kralj Juan Carlos, ponašajući se kao da se samo nekoliko dana ranije, nakon zajedničke mise na Uskrs, apsolutno ništa nije dogodilo.

Video snimka na kojoj bivša novinarka, danas kraljica Letizia, doslovce fizički blokira fotografe da snime bivšu kraljicu s unukama, Letizijinim kćerima, proširila se internetom nevjerojatnom brzinom, te na površinu iznijela pravu istinu o njihovom odnosu.

A njihov, donekle, dobar odnos krenuo je nizbrdo 2014. godine kada je kralj Juan Carlos I abdbicirao u korist svog sina, kralja Felipea VI, koji se od tog dana na sve načine trudio vratiti ugled kraljevskoj obitelji, nakon skandala u koje su bili upetljani godinama.

  • +10
Kraljice Letizia i Sofija Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Nakon njegovog dolaska na tron, kralj Felipe počinio je najgoru moguću stvar - pokušao je 'ubiti' svog oca. Želio je ukloniti sve što bi podsjećalo na njegovu vladavinu. Iako možda toga nije bio svjestan, no tim činom je zapravo krenuo brisati 30 godina povijesti, koje su za mnoge Španjolce bile jedne od najboljih godina postojanja', otkrio je svojedobno izvor blizak kraljevskoj obitelji, a u čemu su se mogli vidjeti začeci narušavanja obiteljskih odnosa.

Ulje na vatru doliveno je kada je kralj Felipe svog oca maknuo s funkcije predsjednika fondacije Cotec za inovacije, a potom i majku, kraljicu Sofiju, iz fondacije za potporu ovisnicima o drogi. Vrhunac svega obilježilo je prošlo ljeto, kada Juan Carlos nije bio pozvan na događaj u čast 40. godišnjice prvih demokratskih izbora u Španjolskoj.

Iako su uzvanike pozivali Kongres i Vlada, bivši kralj optužio je svog sina za taj propust, na što mu je on odgovorio da je mogao jedino sjediti u javnoj galeriji, a ne službeno i ravnopravno sudjelovati s ostalima. Nakon što je sve prikazano na televiziji, Juan Carlos rekao je svom prijatelju: 'Govore o meni kao da sam mrtav. Za mene nisu mogli pronaći počasno mjesto, ali jesu za unuke Dolores Ibarruri.'

Kako bi izgladio narušene odnose, kralj Felipe VI pozvao je svog oca da s obitelji bude priustan na ovogodišnjoj uskršnjoj misi u katedrali Palma de Mallorca, a na kojoj nije sudjelovao od 2014. godine, dva mjeseca prije negoli je abdicirao. Sve je trebalo biti divno - obitelj na okupu, proslava Uskrsa, a potom i zajedničko fotografiranje svih članova.

Kraljica Letizia od Španjolske ne dopušta kraljici Sofiji da se uslika s unukama Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

No, sve je 'palo u vodu' kada je bivša kraljica Sofija poželjela ovjekovječiti ovaj poseban dan fotografijom, za koju će pozirati s unukama - princezama Leonorom i Sofijom. Naime, dok za bivšu kraljicu kruna znači sve u životu i koja je pravi profesionalac u toj ulozi, koja uključuje i poljubac s kraljem u javnosti, unatoč njegovoj javnoj nevjeri, Letizia smatra da je biti kraljica isto tako samo posao s radnim vremenom, a sve ostalo njihova je privatna stvar, a zanimljivo je da se pojavljuje jedino na događanjima koje smatra važnima, na kojima nije samo 'ukras'.

Upravo držeći se toga svega, Letizia se od rođenja djevojčica trudi držati ih podalje od medija i očiju javnosti, stoga ju je, navodno, jako zasmetalo upravo to što je ponosna baka željela sa svojim unukama, kćerima njezinog obožavanog sina, pozirati okupljenim fotografima.

  • +19
Španjolska kraljevska obitelj na uskrsnoj misi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim od javnosti, Letizia je navodno držala kćeri podalje i od bake i djeda, iako su živjeli tek kilometar udaljeni od palače. Navodno se sama kraljica Sofija požalila uskom krugu prijatelja kako su joj uskraćena viđanja s unukama, te da su dolazile u posjet samo kada bi ih njihov otac, kralj Felipe doveo.

S druge strane, majka kraljice Letizije, Paloma Rocasolano, postala je česti i rado viđen gost u La Zarzueli, te upravo ona brine o djevojčicama kada su kralj i kraljica na službenom putovanju, unatoč tome što imaju čak dvije dadilje.

Hoće li se u bližoj budućnosti njihov odnos napokon izgladiti, ili će se dodatno zakomplicirati, ostaje nam da vidimo. No vjerujemo da dvije dame neće ostati dužne jedna drugoj.