laskava nagrada

Stigao potpuno sam: Princ Harry naljutio mnoge, a nije spomenuo ni Kate ni oca Charlesa

20.01.2024 u 11:38

Princ Harry

Izvor: Profimedia / Autor: KarlLarsenPRphotos / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Bionic
Reading

Vojvoda od Sussexa prisustvovao je 21. dodjeli nagrada Living Legends of Aviation na Beverly Hillsu. No, supruga Meghan Markle nije se pridružila tom događaju

Zračna akademija Kiddie Hawk prošlog je tjedna objavila da je princ Harry jedan od četvero ljudi koji su primljeni u Living Legends of Aviation. Nagrade se dodjeljuju u čast 'onima koji su značajno doprinijeli zrakoplovstvu/svemiru', a domaćin događaja je John Travolta, kao 'Službeni veleposlanik zrakoplovstva'.

Nagrade Living Legends of Aviation organizira Kiddie Hawk Air Academy, neprofitna organizacija koja radi na poticanju interesa djece za zrakoplovstvo kroz obrazovanje. Inače, Princ Harry služio je kao pilot helikoptera tijekom desetljeća provedenih u britanskoj vojsci, leteći u misijama obuke u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, kao i borbenim misijama u Afganistanu.

Princ Harry dobio je svoju medalju Flying Wings 2010. godine nakon završetka osmomjesečnog tečaja za vojnog pilota u Središtu vojnog zrakoplovstva, naučivši upravljati letjelicom s fiksnim krilima Firefly i helikopterom Squirrel i skupivši približno 220 sati letenja. Harry je proveo 3 i pol godine u obuci i operativnoj službi u Apache Force u Army Air Corps, osvojivši nagradu za najboljeg kopilota strijelca tijekom obuke i postavši potpuno operativni pilot Apachea u veljači 2012.

Na svečanom događaju princ Harry je nosio klasični crni smoking, a ondje se fotografirao s princem Mario-Maxom Schaumburg-Lippeom, koji je njihov nasmijani selfie objavio na Instagramu. Living Legends of Aviation također je pohvalio vojvodu od Sussexa kao tvorca Invictus Games, sportskog natjecanja kojeg je pokrenuo 2014. godine.

Prilikom preuzimanja nagrade od glumca Johna Travolte Harry je odao počast svojoj majci Diani te se prisjetio trenutka susreta princeze i slavnog glumca na večeri u Bijeloj kući za predsjednika Ronalda Reagana 1985. godine. Primajući nagradu od Travolte, 39-godišnji princ je rekao: 'Bio sam tek jednogodišnjak kad si plesao s mojom mamom u Bijeloj kući, a pogledaj nas sada. Jedino što preostaje je... ne plesati zajedno nego letjeti zajedno.'

Harry je na dodjelu nagrade došao sam, bez pratnje supruge Meghan, od koje se očekivalo da će biti prisutna. No, planovi su se promijenili u posljednji tren jer se jedno od njihove djece razboljelo.

Preuzimanjem nagrade zauzeo je svoje mjesto uz druge 'legende' zrakoplovstva i svemira uključujući Buzza Aldrina, Jeffa Bezosa, Toma Cruisea, Neila Armstronga, Harrisona Forda, Morgana Freemana i Elona Muska.

U svom govoru je rekao: 'Za mene je letenje bilo transcendentno iskustvo. Bliski susret s magijom, poziv da zaštitite slobodu... i da se osjećate slobodnim, i, smiješno, prilika da se prizemljite, a da zapravo niste prizemljeni. Smatram da je moja letačka obuka - koja je trajala tri godine - jedna od najvećih životnih lekcija. Izazvalo je široku lepezu osjećaja.'

No, u govoru se nije osvrnuo na medicinske drame svoje obitelj s druge strane Atlantika; Kate Middleton koja se opravlja nakon operacije abdomena te kralja Charlesa liječi od povećane prostate.

A Harryjeva nominacija razljutila je neke visoke bivše britanske vojne dužnosnike. Lord West, bivši šef Kraljevske mornarice, rekao je: 'On nije živuća legenda zrakoplovstva. Jadno je tvrditi da jest. Zbog toga se cijela stvar čini pomalo besmislicom ako su voljni odabrati nekoga poput princa Harryja.

  • +28
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: George Rogers / Sipa Press / Profimedia

'Nije izveo nikakav veliki uzbudljiv podvig nevjerojatne letačke vještine dok je letio za vojsku. Oni samo pokušavaju dobiti publicitet. Znaju da će to izazvati pomutnju.'

Umirovljeni časnik pukovnik Richard Kemp rekao je da je Harry bio 'hrabar momak' i da je njegova uloga u Afganistanu 'nedvojbeno bila vrlo opasna'.

No, rekao je da postoje 'piloti helikoptera koji su učinili mnogo izvanrednije stvari u Iraku i Afganistanu, riskirajući svoje živote kako bi spasili svoje suborce.'