kraljevska služba

Poštedjet će ih sramote: Kralj Charles nudi slamčicu spasa Andrewu i Harryju

28.10.2022 u 13:24

Bionic
Reading

Kralj Charles odlučio je da prinčevima Harryju i Andrewu neće oduzeti prestižnu ulogu nakon što su se povukli s kraljevskih dužnosti, već će proširiti svoju skupinu savjetnika i suradnika koji će mu pomagati kada je na putovanju ili se ne osjeća dobro

Iako su mnogi mislili da će kralj Charles III izuzeti svog brata i svog sina od obavljanja kraljevskih dužnosti nakon što su napustili svoje poslovne pozicije, princ Andrew i princ Harry ostaju na svojim ulogama.

Kralj Charles odlučio je da će i Harry i Andrew ostati pri svojim pozicijama, ali će proširiti skupinu bliskih suradnika. Tako će novi kralj po prvi put imati više od pet državnih savjetnika koji će mu pomagati u službenim poslovima ako bude izvan zemlje ili se razboli.

Trenutno kralj ima pet savjetnika: kraljicu suprugu, princa od Walesa, vojvodu od Sussexa, vojvodu od Yorka i princezu Beatrice, a navodno će popis činiti još tri imena bliska kralju. Neophodni formalni proces imenovanja suradnikom bit će obavljen prije prvog kraljevog putovanja u inozemstvo početkom sljedeće godine.

  • +16
Fotografije kraljevske obitelji Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kraljica Elizabeta II imala je četiri, odnosno pet suradnika izabranih po načelu sljedećih po redu za prijestolje i starijih od 18 godina. Te položaje su držali tadašnji princ Charles, princ William, princ Andrew i princ Harry, a do 2017. i princ Philip koji se zbog starosti umirovio.