PRVI DIO TRILOGIJE

Smrt kraljice Elizabete odgodila je izlazak Harryjevih memoara, a sad je konačno poznato kad će ih objaviti

27.10.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Knjiga memoara princa Harryja, kao dio njegovog višemilijunskog ugovora za tri knjige s izdavačem Penguin Random Houseom, prvotno je najavljena za jesen. Zbog smrti kraljice Elizabete došlo do odgode, a britanski mediji pišu kako će knjiga biti objavljena 10. siječnja

Nakon smrti kraljice krenula su šuškanja da se princ Harry trudi razvodniti sadržaj memoara, zbog straha da njegov konačni rukopis možda neće previše dobro sjesti usred tugovanja za najdugovječnijom vladaricom Ujedinjenog Kraljevstva.

Objavljivanje je odgođeno čim je kraljica umrla prošloga mjeseca, a britanski mediji su pisali kako je princ Harry u posljednjem trenutku krenuo u ofenzivu kako bi ublažio autobiografiju te je podnio niz zahtjeva za promjenu sadržaja knjige.

Izdavač Penguin Random House je objavljujući ugovor o izdavanju memoare opisao kao intimne i iskrene, tvrdeći kako će princ Harry ponuditi iskren i zadivljujući osobni portret. Sa smrću kraljice i odgodom objavljivanja, krenula su nagađanja da će memoari s objavom pričekati novu godinu.

Pisalo se kako članovi kraljevske obitelji, osobito kralj Charles i princ William, sve više brinu zbog sadržaja memoara, a upućeniji su tvrdili kako se vojvoda od Sussexa u svjetlu smrti svoje bake očajnički trudi doraditi knjigu.

Princ Harry je obećao knjigu koja će biti 'istinit i posve točan' prikaz njegova života, a njegova je najava memoara izazvala 'tsunami straha' u kraljevskim krugovima.

  • +4
Princ William i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Photoshot / Avalon / Profimedia

U medijima se puno pisalo o zabrinutosti osoblja palače da bi knjiga mogla sadržavati otkrića štetna za kraljevsku obitelj, pa čak i da kraljevski suradnici raspravljaju o mogućnosti sprječavanja objave memoara.

Kraljica Elizabeta je preminula mirno u Balmoralu 8. rujna, a njezina je smrt ponovno spojila Charlesa, Williama i Harryja, koji su tugujući hodali u povorci iza njezinog lijesa, na sprovodu na kojem su sva trojica prisustvovali sa svojim suprugama.

Dobro upućeni izvor za The Sun je nedavno otkrio kako Harry usporava proces izlaska knjige, očajnički je želeći poboljšati u svjetlu kraljičine smrti, njezina sprovoda i preuzimanja prijestolja njegovog oca Charlesa.

'Možda postoje stvari koje neće izgledati dobro ako na vidjelo izađu tako brzo nakon kraljičine smrti i u trenutku kada njegov otac postaje kralj. Te dijelove želi promijeniti, a to nikako ne znači potpuno pisanje knjige ispočetka. Očajnički želi unijeti promjene, ali moglo bi biti prekasno', rekao je izvor.

Međutim, izvor tvrdi i kako su izdavači unaprijed platili 18,4 milijuna funti za knjigu, ali ih je prvi nacrt razočarao jer se Harry očito usredotočio na pitanja svog mentalnog zdravlja više nego što su htjeli.