SKANDAL KOJI JE POTRESAO AMERIKU

Plava haljina odavno je ‘spaljena’, a Monica Lewinsky nakon 23 godine prvi i zadnji put odlučila je ispričati svoju priču: 'Bila su to mračna vremena'

03.09.2021 u 06:51

Bionic
Reading

Kao producentica nove serije pod nazivom ‘Impeachment’, Monica Lewinsky, čije je ime i danas u svijetu prva asocijacija na Billa Clintona, nada se da će javnost napokon prestati gledati u njezinu prošlost i pružiti joj šansu pokazati da je doista sposobna, jer put do mjesta gdje je danas za nju je bio itekako mukotrpan

'Kada na početku svog života napravite takvu kobnu pogrešku kakvu sam ja počinila, zbog koje izgubite toliko toga, bilo koja nova ideja o novoj pogrešci je katastrofična, a opet, kako biste krenuli dalje, morate riskirati. Moram isprobati nove stvari i moram pronaći tko sam doista', riječi su to 47-godišnje Monice Lewinsky.

Nažalost, do kraja života ostat će žena koja je uzdrmala političku karijeru tadašnjeg predsjednika Billa Clintona. U tom političkom seks-skandalu sudjelovali su tada 49-godišnji Clinton i 22-godišnja pripravnica u Bijeloj kući Monica Lewinsky, a sve je trajalo u periodu od 1995. do 1997.

Možda sve ne bi imalo takav odjek da Clinton krajem siječnja 1998. u televizijskom prijenosu nije završio govor riječima da ‘nije imao nikakve seksualne odnose s ‘onom’ ženom, gospođicom Lewinsky’.

Daljnja istraga dovela je do toga da je Bill Clinton optužen za krivokletstvo, ali i dobio opoziv 1998. godine u Zastupničkom domu SAD-a. Naknadno je oslobođen svih optužbi, a u svemu je najgore prošla upravo Lewinsky jer ju je javnost osudila.

Bilo je samo pitanje vremena kada će pristati svoju priču ispričati za Hollywood. Jedan susret na zabavi s Ryanom Murphyjem bio je presudan, osobito nakon što joj je on rekao: 'Ti si jedina koja bi trebala ispričati priču, nitko to ne bi smio činiti umjesto tebe.'

Upravo taj antologijski serijal ‘Impeachment’, koji ponovno razmatra događaje što su doveli do Clintonovog opoziva kroz oči uključenih žena, bio je prava prilika da se Monica Lewinsky dokaže svijetu i kao producentica. Osim nje, u seriji se spominju Linda Tripp, prijateljica koja je zapravo raskrinkala javnosti njezinu aferu s predsjednikom, Paula Jones, žena koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, kao i Hillary Clinton.

'Bila sam svjesna da će se ovakvo nešto kad-tad dogoditi i ako nije Murphy bio u igri, bio bi netko drugi, no bolje je kada i sama mogu sudjelovati, a ne stajati sa strane u strahu iščekujući o čemu će biti riječ.'

Monica Lewinsky imala je tek 22 godine kada je započela njezina veza s američkim predsjednikom i koja je potrajala 18 mjeseci, dok je radila u Ovalnom uredu, ali i kada je dobila novi posao u Pentagonu. Radnja serije počinje onda kada je sve krenulo ‘nizbrdo’ - 16. siječnja 1998., kada ju je FBI zaskočio u Pentagonu.

  • +41
Monica Lewinsky Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

‘To je bio najstrašniji dan u mom životu’, prisjetila se Lewinsky, a u tom trenutku zapravo je naivno čekala svoju 'prijateljicu' Lindu Tripp, ne znajući da je ona već predala FBI-ju na istragu više od 20 sati njihovih u tajnosti snimljenih telefonskih razgovora. Idućih 11 sati Monica je provela u obližnjem hotelu, u kojem je podvrgnuta ispitivanju, a tada su joj prijetili i s čak 27 godina zatvora.

Što se kasnije odvijalo, javnosti je dobro poznato - izvještaj na 160 stranica podnesen Kongresu, ali i šale na račun oralnog seksa u najgledanijim televizijskim showovima. Snovi mlade pripravnice da postane forenzički psiholog pali su u vodu, a javnost se gotovo s gađenjem ophodila prema njoj.

Nakon svega Lewinsky se svim silama trudila probiti i postići uspjeh, no dugo vremena to je za nju bila nemoguća misija. Pokušala je lansirati liniju torbica, pojavila se u reality showu, pa i preselila na drugu stranu svijeta, a potom je gotovo cijelo desetljeće izbivala.

  • +12
Monica Lewinsky Izvor: Profimedia / Autor: Image Press / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sve se zapravo počelo mijenjati 2014., kada je napisala otvoreno pismo objavljeno u Vanity Fairu, a u kojem je jasno rekla kako je vrijeme da ‘spali beretku i zakopa čuvenu plavu haljinu’ i zapravo unese svrhu u ono što se događalo u prošlosti. Godinu kasnije sudjelovala je u panelu TED talka u kojem je progovorila o javnom poniženju koje je preživjela i zapravo ispričala svoju stranu priče u trenutku u kojem ju je javnost napokon bila spremna čuti.

Od tada je sve krenulo na bolje - postala je borac protiv zlostavljanja, a pronašla se i u producentskom biznisu te je nedavno osnovala producentsku kompaniju. Uskoro će svjetlo dana ugledati dokumentarac o javnim sramoćenjima, no upravo ‘Impeachment’ najvažnija je stavka i poglavlje njezinog života koje označava novi početak.

Iako je sve to za nju imalo pozitivan ishod te danas gradi karijeru, ali ima i prihode na račun priče o svom životu, s druge strane morala je potpisati ‘ugovor s vragom’ koji je od nje zahtijevao da se još jednom prisjeti i u potpunosti razgoliti pred kamerama o najgorem periodu svog života.

Serija 'Impeachment' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon kratkog preseljenja u Oregon vratila se u Los Angeles te je živjela s roditeljima, tražeći posao i dobivajući odbijenice. Vrijeme je provodila s prijateljima, volontirajući i odlazeći na psihoterapije jer joj je nakon svega dijagnosticiran PTSP. Sve to vrijeme odbijala je ponude da zaradi na svojoj životnoj priči - od televizije, preko knjiga i kazališnih predstava, pa do intervjua.

Sve to dovelo je Monicu do toga da u dobi od 40 godina nema apsolutno ništa - ni prebivalište, ni izvor prihoda, karijeru, kao ni vlastitu obitelj. I dok je cijeli svijet, uključujući Clintone, nakon svega krenuo dalje, Monica je ostala ‘zamrznuta u vremenu’.

Upravo to bio je razlog što je 2005. odlučila još jednom početi ispočetka pa se preselila u London kako bi diplomirala socijalnu psihologiju. ‘Željela sam posao, supruga, djecu. Željela sam da se prema meni normalno odnose’, priznala je, no njezina prošlost proganjala ju je cijelo vrijeme.

Trenutak koji ju je promijenio bila je smrt studenta Tylera Clementija 2010. - počinio je samoubojstvo nakon što je njegov cimer potajice snimio i objavio na internetu trenutak njegovog intimnog seksualnog čina s drugim muškarcem. Iako ga nije poznavala, u svemu tome prepoznala je djelić sebe i utjecaja srama na psihu. I onda se sve pokrenulo i nakon nekoliko godina dobila je priliku života - producirati seriju u kojoj će ispričati svoju priču najbolje što zna i to - sama.

Od skandala koji joj je obilježio život prošle su 23 godine, a njezina majka Marcia Lewis Straus i danas govori kako je unatoč svemu Monica i dalje ostala ona ‘snažna i uporna djevojčica’ koja ju je mogla uvijek nagovoriti na sve ili ništa, no promijenila je pristup svom životu i danas je puno opreznija i pažljivo čuva ono što je stvorila.

Danas napokon ima gotovo sve o čemu je sanjala - financijski je neovisna prvi put u životu i bez straha uzima sve što joj život pruža, no privatno se ipak nije ostvarila. A u skoroj budućnosti očekuje je još jedan producentski uradak, dokumentarni film '15 Minutes of Shame', koji će se idućeg mjeseca prikazati na HBO Maxu, a sa Stacey Sher bavi se tematikom javnog sramoćenja i seksa. No ono što je najvažnije, danas bez problema gleda na prošlost i može se nasmijati na neke šale, na koje nekad nije dobro reagirala.

A kako se osjeća kada vidi Clintonove u medijima? 'Ne smeta mi to ni najmanje kao što mi je to teško padalo posljednja dva desetljeća mog života', otkrila je Monica Lewinsky i dodala kako je čak na predsjedničkim izborima 2016. glasala za Hillary Clinton.

No jedino što ne zna je hoće li javnost ikada prestati pričati o događaju otprije 23 godine, iako danas sve ima drugačiji smisao. Ono čemu se nada je da je svoju priču ispričala zadnji put.