SLOBODA GOVORA

Velika pobjeda Piersa Morgana protiv Meghan Markle: 'Ovo je snažan poraz princeze Pinokio'

02.09.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Piers Morgan bio je zaštitno lice 'Good Morning Britain' poznat po svom oštrom i britkom jeziku, koji nikada nije prezao javno izreći svoje mišljenje. No, nakon što je optužio u izravnom prijenosu Meghan Markle i princa Harryja, rekavši kako je sve što su rekli kod Oprah Winfrey laž, suočio se s najtežim životnim trenucima i poslovnim odlukama

'Presretan sam što je Ofcom podržao moje mišljenje da ne vjerujem u ništa od bombastičnih izjava vojvode i vojvotkinje od Sussexa u intervjuu kod Oprah Winfrey, a od kojih su se mnoge pokazale neistinitima. Ovo je velika pobjeda za slobodu govora i snažan poraz princeze Pinokio. Mogu li sada dobiti svoj posao natrag?'

Riječi su to koje je jučer na svom Twitter profilu napisao britanski voditelji Piers Morgan, javno nazvavši Meghan Markle Pinokijom, aludirajući na to da je lažljivica. Upravo je zbog nje u ožujku ove godine Morgan odlučio napustiti emisiju 'Good Morning Britain', čije je bio zaštitno lice, no, objasnio je, otkaz nije dobio, već je sam otišao odbijajući se ispričati 'princezi Pinokio' jer nije vjerovao ni riječi što je izrekla kod Oprah Winfrey.

Gotovo od samog početka ljubavne veze princa Harryja i Meghan Markle, Piers Morgan nije bio blagonaklon prema američkoj glumici, nemalo puta istaknuvši kako je ona svoj ulazak u kraljevsku obitelj pomno planirala. Naravno da se te javne kritike nisu svidjele samoj vojvotkinji od Sussexa, koja je uzvratila tužbom prema medijima, ali i ITV-u, na kojem se emitira popularna jutarnja emisija.

Jučer je pak Morgan izvoljevao pobjedu, nakon što je Ofcom, britanski Ured za komunikacije, odlučio kako voditelj nije prekršio niti jedno pravilo komentirajući izjave vojvotkinje od Sussexa u njezinom bombastičnom intervjuu kojeg je dala Oprah Winfrey. Za njega je to velika pobjeda, ali i dokaz da je sloboda govora iznimno važna.

Regulator medija u Velikoj Britaniji, Ofcom, ima ovlaštenja u televizijskom, radijskom i telekomunikacijskom sektoru i imaju zakonsku dužnost zastupati interese građana i potrošača promičući konkurenciju i štiteći javnost od štetnih ili uvredljivih materijala.

Inače, u Velikoj Britaniji je još početkom godine najavljeno kako tamošnja konzervativna vlada namjerava uspostaviti novu instituciju, a kojoj će glavni cilj biti čuvanje prava na slobodu govora na britanskim sveučilištima. Tijelo bi se zvalo Prvak slobode govora, a oni čije će pravo biti prekršeno moći će tražiti odštetu. Sloboda govora odavno je data ljudima da izražavaju vlastita stajališta bez straha da će ih netko u tome pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti.

  • +31
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Sve to ne može proći ni bez 'cancel culture' ('kulture otkazivanja'), a koja karakteririza odgovor nekoj osobi kada se dokaže da je u krivu i želju da se skloni osobu ili skupinu s društvenih mreža. Prema Urban Dictionaryju to bi u najkraćim crtama značilo da se pozivaju pratitelji da prijave račun osobe ili skupine umjesto da diskutiraju o kritici ili pokažu dokaze zašto je kritika pogrešna. Riječ je zapravo o pozivu na izopćenje određene osobe iz svijeta društvenih mreža i posredno time onog stvarnog. Riječ je uglavnom o vrlo utjecajnim pojedincima koji bi bez društvenih mreža bili nedodirljivi.

Iako bi se moglo reći da profili društvenih mreža velikog broja ljudi tako koriste kako bi se upozorilo na neke članove zajednice za koje se smatra da su učinili nešto neoprostivo, u javnom mnijenju reklo bi se kratko i jasno da se time ograničava sloboda govora i mišljenja, a početna ideja da se na internetu korisnicima pruži osjećaj potpune slobode i jednakosti se dodatno pojačala s društvenim mrežama koje su svojim korisnicima omogućile da kreiraju vlastiti sadržaj bez da postoji itko odgovoran da to pušta u javnost.

Upravo ta moć povlači i rasprave o granicama koje bi trebalo povući, a među prvima je i anonimno ostavljanje komentara koji nanose štetu.