INTERVJU

Pjevačka diva Zdenka Kovačiček nastupa na ovogodišnjoj Dori: 'Volim izazove i moja karijera toliko je stabilna da nema lošeg plasmana'

19.02.2020 u 06:23

Bionic
Reading

Među 16 glavnih izvođača koji će se natjecati za nastup na Eurosongu je i legenda domaće glazbene scene. Pritom joj veliko natjecanje neće biti nepoznanica jer će joj to biti treće predstavljanje na Dori. Zdenka Kovačiček otkrila nam je kakvu će pjesmu izvesti, a u razgovoru za tportal možete saznati i koja joj je najdraža naša pjesma predstavnica na Eurosongu

Prošla godina bila je itekako uspješna za našu ponajbolju jazz i blues pjevačicu, mamu hrvatskog rocka Zdenku Kovačiček. Na samom početku te godine predstavila se na Zagrebačkom festivalu, pa je snimila pjesmu 'Pozitivan primjerak' s Mirelom Priselac Remi, a posljednje mjesece provela je marljivo radeći u studiju na novom materijalu za album. Haljina za nastup na opatijskoj pozornici već se šiva, a naša pjevačka diva s nestrpljenjem očekuje zapjevati prvi ton svoje skladbe koju su napisali otac i sin Mario i Branimir Mihaljević, u kojoj će mnogi prepoznati duh Janis Joplin.

Prije dvije godine sudjelovali ste u hrvatskom žiriju Eurosonga 2018., a ove godine na Dori mogla bi vam biti treća sreća. Kako to da ste se opet prijavili na to natjecanje?

To što sam bila u žiriju nije toliko bitno, koliko to što sam sudjelovala 2001. i 2002. s pjesmama Marka Tomasovića i čak smo 2002. s pjesmom 'Odavno shvatila sam sve' bili četvrti na europskoj kladionici. Ove godine sam pristala ići na Doru kad mi je Mario Mihaljević ponudio pjesmu 'Love, Love, Love' jer me oduševila.

O kakvoj je pjesmi riječ?

Pjesma je upravo idealna za moj senzibilitet, moj stil pjevanja, a nosi i divnu poruku čitavom svijetu - make love, not war. Ta poruka lebdi još od Woodstocka i trajat će i sljedećih 50 godina, jer i dalje se ratuje, a svijet je možda u najopasnijoj fazi ikada. Zato pjesma budi sjećanja na legendarni Woodstock i Janis Joplin te samo ljubav može svijet učiniti boljim.

Smeta li vam to što su svi mediji kad su prenosili vijest o vama na Dori napisali: 'U 76. godini natjecat će se...' Jesu li godine bitne ili pjesma?

Naravno da godine nisu važne, već pjesma. To su rekli i organizatori Dore na HRT-u. Pitala sam se ima li smisla. Naravno da ima ako je pjesma dobra. Samo kod nas je važno spomenuti moje godine. Jeste li vidjeli na Oscaru kako je Jane Fonda u svojoj 80. i nekoj godini zatvarala dodjelu? Tako se to radi i svi su ustali da joj odaju poštovanje. Zar ja nemam iza sebe dovoljno kvalitetnog rada i priznanja? Vjerujem u svoju pjesmu i mogu se pojaviti bez straha da će netko reći: 'Nije joj to trebalo.'

Koliko je Dora kao 'odskočna daska' važna mladima? Imate li savjet za njih?

Mislim da je za mlade pjevače Dora dobra odskočna daska jer je prati brojno gledateljstvo, ali treba odabrati i smisliti dobru pjesmu i biti drugačiji, to jest poseban. Naravno da to nije jednostavno, ali mladi imaju vremena ako žele dugotrajnu karijeru. Ne treba žuriti, sve u svoje vrijeme.

Zašto su neka velika imena hrvatske glazbene scene izbjegavala Doru? Mislite li da ima istine u pričama da su se bojali da će im loš plasman naškoditi u karijeri?

Vjerojatno ima istine u pričama da će loš plasman naškoditi karijeri, ali ja nisam od tih. Volim izazove i moja karijera je toliko stabilna da nema lošeg plasmana. Moj nastup je uvijek na očekivanoj razini, birala sam pjesme po svojim kriterijima, a postale su slušane, postale su hitovi. Tko je bio odabran da nas zastupa na Euroviziji, o tome su odlučivali neki drugi faktori u trenutku odlučivanja, a to mi ne možemo promijeniti. Publika koja glasa također ima svoje kriterije, Eurovizija je kao festival postala vrlo nepredvidiva i moram priznati barem meni vrlo zanimljiva. Zato uvijek treba probati, nikad nije kasno.

Što za vas znači Eurosong, veliku zabavu ili show za promoviranje sebe kao izvođača i stjecanje fanova diljem svijeta?

Kao što sam rekla, sve je postalo nepredvidivo, ali pojaviti se pred takvim milijunskim auditorijem - velika je stvar. Naravno da je to odlična promocija, a zamislite tek što znači pobjeda za izvođača! On isti čas postaje globalna zvijezda. Sjetite se Abbe! Postali su svjetske zvijezde, pjesma se vrtjela i dandanas je hit. Baš im je Eurovizija dala taj zalet. Neki su postali velike zvijezde, a ne sjećamo ih se s Eurovizije, kao Celin Dion! Velika pjevačica, a ne znam ni kako je prošla na Euroviziji. Ali nije joj štetilo karijeri.

Koja vam je najdraža pjesma što je pobijedila i predstavljala Hrvatsku na Eurosongu?

Od naših bih možda spomenula Tonija Cetinskog i Gorana Karana. Njihove pjesme bile su mi vrlo kvalitetne.

Mislite li da se pobjeda na Eurosongu može kupiti?

Mislim da se Eurosong ne može kupiti. Prevelika je to mašinerija i previše bi koštalo.

Što slušate? Koji vas glazbenici inspiriraju? Koje mlade muzičare cijenite?

Koga slušam? Uglavnom dobre vokale. Malo sam razočarana dodjelom Porina, ali kod nas su čudni kriteriji zavladali u ovoj branši. Možda su razlog pad prodaje ploča, internet, hiperprodukcija svega i svačega, prijava singlova. Dobro je počelo, ali kamo ide, tko zna? Slušam sve što se pojavi novo na svjetskoj sceni, a i kod nas. Jedan od boljih mladih pjevača definitivno je Matija Cvek. Gledam 'The Voice Hrvatska', svi su odlični pjevači, ali da započnu karijeru, za to treba još puno rada.

Dokle ste stigli s čuvenom knjigom 'AutoBiografija ZdenKa'?

Moja autobiografija napreduje polako, ali sigurno. Svaki dan se nešto dogodi što mi daje malo novih ideja i prisjećanja na neka prošla vremena. A sigurna sam da će se dogoditi još puno dobrih stvari, pa i to moram uključiti, a gdje je kraj... tko zna!