TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Petar Vlahov - borac za ravnopravnost svih turista

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 29.07.2011 14:27
  • Objavljeno 29.07.2011 u 13:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U jučerašnjoj emisiji 'Hrvatska uživo' Petar Vlahov pokušao se obračunati s, kako je sam rekao, 'neprihvatljivim stavovima o turistima iz BiH, objavljenim ovih dana u nekim lokalnim glasilima'. U pomoć je videolinkom pozvao domaće turističke stručnjake, ne bi li zajedno s njima dokazao da je hrvatski turizam tolerantan do EU-ovskog balčaka. Nije mu uspjelo. A kako i bi? Ne može se jedan običan, iskvarcani TV-novinar tako lako uhvatiti u koštac s čudesnim bićima iz vrste kao što su 'location manageri' i slični ljubitelji 'kvalitetnog gosta'. U koje se, dragi moji gledatelji, ni vi ni ja ne ubrajamo

Super mi je jučer bila 'Hrvatska uživo' (ili je u živo? Vrag bi ga znao s tim kreativnim HTV-ovskim pravopisom… što se mene tiče, uglavnom je na živo). Kada kažem da mi je bila super, mislim, naravno, da sam se izvrsno zabavila, što nije uvijek kompliment ni autorima ni sadržaju jer mene često zabavljaju stvari koje druge ljude živciraju, a posebno me raduju bezuspješni pokušaji novinarskog grča TV zvijezda bez pokrića. Možda sam zla, možda je horoskop, ali ne mogu si pomoći, to me relaksira (mo'š mislit).

Ono što je u jučerašnjoj 'Hrvatskoj uživo' u mene izazvalo takve zlurade osjećaje bila je borba Petra Vlahova, poznatog narodnog heroja i borca za prava malog čovjeka, protiv (citiram po sjećanju) 'neprihvatljivih stavova prema turistima iz susjedne BiH u nekim lokalnim glasilima'. Sigurno znate o čemu je riječ. O onom krasnom izljevu tolerancije i gostoprimstva iz makarskih lokalnih novina, u kojima se turiste iz BiH više-manje naziva beskorisnim džabalebarošima koji bi samo močili tjelesa na našim, teškom mukom izgrađenim valovima, a da pritom ne iskeširaju danak u rvacki državni proračun niti udijele koju dnevnicu za preskupo naplaćivanu klopu & cugu u birtijama koje te krasne valove omeđuju. A izem ti takve turiste. Takav si turizam znamo proizvest i sami, općom mobilizacijom socijalno ugroženih slojeva na Zavodu za zapošljavanje.

Uglavnom, uhvatio se Petar Vlahov tih makarskih 'neprihvatljivih stavova' te priču o hrvatskom turizmu povezao i sa sjednicom Vlade u Istri, gdje su se Jaca & apostoli sastali ne bi li isti taj turizam unaprijedili Jakovčić-style. Kao, sad će on nama pokazati da je domaći turizam zapravo baš superiška i da nema tu nikakvih problema, rasizama, diskriminacije te sve ostale terminologije koja pred EU-ekipom ne prolazi ni kad ih napiješ vinima s Pelješca. To s Makarskom samo je anomalija ili, da se poslužim popularnom krilaticom, izolirani incident, a naši su turistički pregaoci zapravo vrlo fina, čovjekoljubiva ekipa.

Problem je jedino to što je kao sugovornike putem videolinka pozvao ljude koji to baš i nisu potvrđivali. Izuzev Damira Kajina, koji je rekao pitajbogašto, zadržavši se u domeni puno riječi-malo smisla, ali ih je zato sve izgovoreno glasom kao da recitira 'Ne daj se, Ines' na onoj staroj ploči Arsena Dedića i Rade Šerbedžije – svi su drugi Vlahovu-heroju na suptilan način objasnili ono što je makarski dnevnik rekao zdravoseljački i odvratnošovinistički. Hrvatskom turizmu ne trebaju siromašni turisti.

Naravno da to nitko nije rekao tim riječima. Plesali su oko te izjave kao što već ljudi s egzotičnim titulama znaju skakutati oko nepopularnih i, da ponovim, 'neprihvatljivih stavova'. Tako je bivša ministrica turizma i trenutačna vlasnica egzotične titule destination managera pristojno gudila o isplativosti cruisera u Dubrovniku, mudro zaključivši da bi trebalo ohrabrivati dolazak manjih brodova s ekskluzivnom klijentelom, a biti oprezan s onima koji dovoze tisuće raznoraznih hajvana i ostaju pred Gradom tek toliko da bi se putnici s krstarice prošetali zidinama i kupili bocu Jane, a u rečenice ostalih sugovornika ušuljao se čak i onaj prekrasan termin 'kvalitetan gost', zbog kojeg ja uvijek zamišljam turiste sašivene od egipatskog pamuka i izlivene od Murano stakla. Ukratko, Vlahovljeva borba za ravnopravnost svih naroda, narodnosti, socijalnih skupina i monetarnih orijentacija završila je u još jednoj priči o tome kako bi turistički stručnjaci najradije na njedra privili samo bogate Nijemce i Japance, ali su predobro odgojeni i europski orijentirani da bi to izrekli u obliku rečenice: '…a ti, Mujo, s minusom na tekućem, ostani u lavoru'. Pri čemu, dakako, ne misle samo na Muju, nego i na mene, i na vas, i na susjedu Milku s drugog kata. Kojoj su sindikalno odmaralište zatvorili još prije 20 godina i pretvorili ga u wellness-spa-aromatheraphy-thalaso-center u kojem si ne može priuštiti ni čačkalicu. Teško je povjerovati da bi se Petar Vlahov ili bilo tko sličan iz ekipe 'Hrvatske na živo' ikada čak i nominalno potrudio boriti za njezina prava. Jer se i sami vjerojatno smatraju kvalitetnim gostima. Kako bi inače čak i usred ciče zime izgledali kao da su upravo preplanuli na Makarskoj rivijeri? I kako bi, uostalom, u svojim redovima još uvijek njegovali rodonačelnicu takve 'neprihvatljive' javne izjave, cijenjenu gđu Dijanu Čuljak?

Sjećate li se ovoga 'neprihvatljivog stava' iz 'Dnevnika 3' prije godinu dana?

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!