svevremenske skladbe

Ove pjesme čuli ste bezbroj puta, a niste znali da ih je stvorio Zlatan Stipišić Gibonni

23.03.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Brojni su Gibonnijevi hitovi obilježili generacije slušatelja i definirali hrvatsku pop glazbu. Domaću scenu zadužio je i riznicom pjesama koje su otpjevali drugi. Poznate su njegove suradnje s neprežaljenom legendom Oliverom Dragojevićem, Vlatkom Stefanovskim, Urbanom, Obalom i mnogim drugima koji su izveli njegove stihove

Zlatan Stipišić Gibonni svojedobno je priznao da žali što neke pjesme, koje je napisao za druge, nije potpisao, a među njima je 'Zašto praviš slona od mene' Dine Dvornika. Kao član heavy metal benda Osmi putnik, tada je naginjao toj vrsti glazbe i osjećao se da bi 'izdao svoje' sklada li nešto za izvođača plesne glazbe. Za Dvornika je još napisao 'Misliš da sam blesav', 'Ja bih preživio', 'Biti sam', 'Nova godina' i 'Vadi zub'.

No nije to jedina pjesma koju je jedan od naših najvećih kantautora svih vremena napisao za druge izvođače. Neke od njih mogle bi vas iznenaditi.

Zdravko Čolić - 'Kuća puna naroda'

Za ovu pjesmu Zdravko Čolić je skladao glazbu dok je tekst napisao slavni Splićanin. 'Ova pjesma, a koja je naša prva suradnja, asocira na mene, na moj otvoreni duh i altruistički pristup ljudima. Svojim glasom želim doprijeti do ljudi i sam tekst pjesme kaže: 'Živote moj, podari mi glas, pjesmama da zagrlim vas'', rekao je Čolić 2018. godine, kad je pjesma objavljena.

Izvor: Društvene mreže

Severina - 'Čovjek kojeg volim'

Kruži legenda da je splitska pjevačica svog kolegu Zlatana dovela na vrata čuvenog skladatelja Zrinka Tutića i molila ga da mu pomogne oko karijere. Gibonni je za Severinu napisao jednu od njoj najdražih pjesama. Našla se na albumu 'Dalmatinka' iz 1993. godine. Također joj je napisao 'Sve što imam to si ti' i 'Budim se s imenom tvojim'. Inače, Gibonni se pojavljuje i u Severininom spotu 'Kad si sam'.

Izvor: Društvene mreže

Giuliano - 'Zovem prijatelje moje'

S tom je pjesmom tada još dugokosi Giuliano Đanić nastupio na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana 1997. godine, a 1998. objavljena je na albumu 'Boje ljubavi'. Riječ je o jednoj od najpoznatijih Giulianovih pjesama te je redovito izvodi na koncertima. Godine 2020. predstavljena je kao duet Giuliana i rebrendiranog projekta Cambi. Podsjetimo, Osmi putnik, kojeg se s puno emocija i simpatija sjećaju svi protagonisti splitske rock scene 80-ih, vratio se 2021. godine na scenu, a umjesto Gibonnija zapjevao je Giuliano.

Izvor: Društvene mreže

Doris Dragović - 'Dajem ti srce'

Ne prođe nijedan državni praznik da se ne zaori jedna od mnogima najljepših domoljubnih skladbi. I danas mnoge podsjeća na ratno razdoblje u Hrvatskoj, kada je pozivala na zajedništvo. Pjesma je objavljena 1992. godine na istoimenom albumu Doris Dragović. Tekst za ovu pjesmu napisao je Gibonni, a uglazbio ju je Zrinko Tutić. Energična izvedba naše pjevačke dive napravila je od nje bezvremenski hit, a godine 2020. postala je neslužbena himna volontera u Petrinji i Glini nakon razornih potresa, čemu je kumovao spot humanitarne akcije 'Uz nas niste sami', koji se nekoliko puta dnevno emitirao na svim kanalima HRT-a.

Izvor: Društvene mreže

Neki to vole vruće - 'Bojler'

Pjesmu je nezaboravni dvojac objavio na petom albumu nazvanom 'Ljubavne priče'. Glazbu je napisao Silvestar Dragoje Šomi te je kasnije ispričao kako je prasnuo u smijeh kad mu je Gibonni prvi put pročitao stihove. Rekao je da 'takvo što na pamet može pasti jedino nekome tko ima puno duha i talenta'. Dakle Gibonni, s kojim su se počeli družiti u kultnom zagrebačkom kafiću Safari, uvjerio ih je da će skladba biti hit, što se pokazalo točnim jer je postala jedan od zaštitnih znakova benda, a i danas je izvode na koncertima. Osim nje, Splićanin im je napisao pjesme 'Nudiš mi razloge za kraj', 'Ko te ne zna', 'Ja sam čekao', 'Ja nisam od vrste', 'Sve me podsjeća na nju', 'Zagrli me nježno', 'Baby dont cry'...

Izvor: Društvene mreže