ISPLANIRAJTE DAN

Ovako izgleda satnica kraljevskog vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle

  • V.I.
  • Zadnja izmjena 18.05.2018 09:59
  • Objavljeno 18.05.2018 u 06:56
Bionic
Reading

Poštujući tradiciju, noć uoči vjenčanja princ Harry i Meghan Markle provest će odvojeni, a nakon vjenčanja neće odmah otputovati na medeni mjesec jer ih ubrzo očekuje prvi javni angažman u statusu bračnog para. No svijet je ionako fokusiran na dan velikog vjenčanja, a Kensingtonska palača objavila je satnicu događanja 19. svibnja, od dolaska prvih uzvanika u dvorac Windsor do večernjeg slavlja u Frogmore Houseu

10.00 - okupljanje uzvanika

Okupljanje uzvanika, koji su dobili pozivnice i kraljevsko vjenčanje će promatrati iz kruga dvorca Windsor, počinje u 10 sati ujutro.

od 10.30 do 12.00 - dolazak uzvanika u krug dvorca Windsor

Gosti vjenčanja autobusima će biti prevoženi u krug dvorca Windsor Od 10.30 do 12 sati . Za kretanje autobusa su predviđene dvije rute, a gostima je preporučeno da posjete Windsor Farm Shop, osnovan 2001. godine na ideju princa Philipa da se prodajom proizvoda podrže lokalni proizvođači.

Identificiranje i sigurnosna provjera uzvanika vršit će se na mjestu pet kilometara udaljenom od njihovog odredišta, a potom će biti upućeni na autobuse koji će ih iskrcati kod Kružne tvrđave u krugu dvorca Windsor, otkamo će pješice krenuti prema svojim mjestima u kapelici St. George, u koju će ulaziti kroz južna vrata.

Gostima su izdane i vrlo jasne upute što ne smiju unositi u krug dvorca pa su tako zabranjene kamere i velike torbe, a na mjestu na kojem će se vršiti provjera morat će predati svoje mobitele i svaki uređaj s kojim je moguće snimiti sliku. Na popisu nedozvoljenih stvari su i medalje, kao i mačevi.

12.20 - dolazak članova kraljevske obitelji

Dolazak članova kraljevske obitelji predviđen je u 12.20 sati. Neki od njih stići će s 'konjanicom iz kraljevske štale' u kojoj se nalaze Bentleyi, Rolls-Roycei i Daimleri. U kapelicu St. George ulazit će kroz Galilejski trijem.

oko 12.45 - dolazak princa Harryja i princa Williama

Princ Harry, u pratnji brata vojvode od Cambridgea, najvjerojatnije šetnjom pored gledatelja pozvanih u krug dvorca, do Zapadnih stepenica kapelice stići će oko 12.45 sati. U prostoru Horseshoe Cloister, smještenom u podnožju stepenica, bit će okupljeno dvjesto predstavnika dobrotvornih društava s kojima je Harry povezan, pa će mladoženja u tom trenutku imati priliku pozdraviti se s njima i odati im priznanje.

12.55 - dolazak kraljice Elizabete

Kraljica Elizabeta, prema protokolu, posljednji je član kraljevske obitelji koji stiže na obred vjenčanja. Njezin dolazak u kapelicu očekuje se u 12.55 sati.

12.59 - dolazak Meghan Markle

Nevjesta Meghan Markle, u pratnji malih djeveruša i djevera, do zapadnih stepenica kapelice St. George stiže automobilom u 12.59 sati.

Od mjesta gdje će prenoćiti do kapelice St. George Meghan će putovati automobilom u društvu majke Dorie Ragland, iako je u Britanskoj tradiciji ustaljen običaj da mladenku na obred vjenčanja doprati otac. Kada stignu do dvorca, gospođa Ragland će ući u kapelicu kroz Galilejski trijem, a mladenki će se pridružiti malene djeveruše i djeveri, pretpostavlja se princ George i princeza Charlotte.

Meghan je u svoj veliki dan željela uključiti oboje roditelja i prvotni je plan bio da se na zapadnim stepenicama nađe s ocem Thomasom Markleom koji ju je trebao uvesti u kapelicu. No u ponedjeljak je objavljeno kako on ipak ne namjerava iz Meksika doputovati u Veliku Britaniju, pa je u tjednu uoči vjenčanja postalo neizvjesno tko će nevjestu uvesti u kapelicu.

Situacija s gospodinom Markleom mijenjala se na dnevnoj bazi, a dilema je konačno riješena u četvrtak, dva dana uoči vjenčanja. Naime, Thomas Markle je operiran u srijedu, pa u službenom priopćenju iz Kensingtonske palače Meghan u četvrtak izražava željenje što joj otac neće moći doći na vjenčanje, naglašavajući kako je sada najvažnije da se posveti svome zdravlju.

  • +13
Roditelji Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža

13.00 - početak vjenčanja

Početak ceremonije vjenčanja je točno u podne. Tradicionalnu ceremoniju predvodit će dekan crkve u Windsoru, prečasni David Conner, dok će preuzvišeni Justin Welby, nadbiskup Canterburyja, obaviti službu razmjene bračnih zavjeta između mladenaca. Potvrđen je i dolazak preuzvišenog Michaela Brucea Curryja, nadbiskupa američke Episkopalne crkve. Redoslijed misnih službi bit će objavljen u petak u ponoć.

14.00 - završetak vjenčanja

Završetak misnog obreda vjenčanja je u 14 sati, nakon čega mladenci izlaze na zapadne stepenice kapelice St. George.

14.05 - procesija kočija ulicama Windsora

Princ Harry i princeza Henryja od Walesa u pratnji članova obitelji kreću u 14.05 sati kočijama u procesiju. U tri kilometra dugoj ruti procesije kočije će proći ulicama Castle Hill i High Street do gradskog središta Windsora, otkuda se vraćaju kroz prekrasan drvored Long Walk na prijem kod kraljice Elizabete.

Prema navodima s Kensingtonske palače 'Princ Harry i gospođa Markle se jako vesele ovom kratkom putovanju i nadaju se kako će to biti nezaboravan trenutak svima koj će se okupiti u Windsoru kako bi uživali u atmosferi ovoga posebnog dana'.

Iako nije precizirano koliko bi to kratko putovanje trebalo trajati, Telegraph podsjeća kako je slična procesija Edwarda i Sophie 1999. godine trajala petnaestak minuta, dok Daily Mail pretostavlja da bi vožnja kočijama mogla potrajati oko 25 minuta.

Ostali uzvanici vjenčanja iz kapelice St. Georgea ispratit će mladence i njihove obitelji na vožnju kočijama te će se za vrijeme procesije kočija uputiti prema dvorani St. Georgea, na svečani prijem i ručak kod kraljice Elizabete.

  • +25
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

14.20 - 14.30 - završetak procesije i prijem kod kraljice Elizabete

Na crkveno vjenčanje i prijem kod kraljice Elizabete pozvano je 600 uzvanika. Kako su naveli kraljevski izvori, popis je ograničen zbog relativno malog prostora kapelice Sv. George i činjenice da princ Harry nije u izravnoj liniji za nasljedstvo krune te su na njemu samo oni koji su u izravnoj vezi s parom. Predviđeno vrijeme završetka ručka kod kraljice Elizabete je 16.30 sati.

20.00 - večernji prijem i zabava kod princa Charlesa

Mladi kraljevski bračni par navečer će se zaputiti prema Frogmore Houseu, kući iz 17. stoljeća koja je u vlasništvu Crown Estatea i oko 800 metara udaljena od dvorca Windsor. U 20 sati tamo ih očekuje mladoženjin otac, princ od Walesa, a na večernjem prijemu pridružit će im se dvjestotinjak bliskih prijatelja i članova obitelji.

20.15 - finale kupa na Wembleyu između Chelsea i Manchestera

Spomenimo i da u Telegraphu izražavaju zabrinutost zbog praznine u satnici kraljevskog vjenčanja oko 18 sati, i pitaju se kako će tu prazninu popuniti princ William. Iako je u Britaniji u ovo vrijeme uobičajeno popiti čaj, brine ih nešto posve drugo. Naime, Chelsea i Manchester igrat će toga dana nogometno finale kupa. Početak utakmice predviđen je u 18.15 sati, no boje se da na stadionu Wembley neće vidjeti predsjednika Nogometnog saveza, koji će biti kum na bratovom vjenčanju u sat vremena vožnje udaljenom dvorcu Windsor.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal