VELIKI ČOVJEK I HUMANIST

Osvajao je ljude glasom, osmijehom i skromnošću: Da je živ, Toše Proeski danas bi slavio 40. rođendan

25.01.2021 u 11:41

Bionic
Reading

Nema dana a da se u radijskom ili televizijskom eteru cijele regije ne emitira barem jedna pjesma neprežaljenog makedonskog slavuja koji je 2007. godine tragično izgubio život u teškoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške. Na današnji dan mnogi se prisjećaju Toše Proeskog, omiljenog pjevača koji je ostavio neizbrisivi trag svojim glazbenim i ljudskim djelima

Rođen 1981. u Prilepu, iza sebe je ostavio pravo glazbeno bogatstvo. Ljubav prema glazbi naslijedio je od roditelja, a već svojim prvim nastupom, kao desetogodišnjak, ostavio je publiku bez daha, pjevajući 'Ave Mariju', a na studiju solo pjevanja postaje jedan od najboljih studenata. Toše Proeski na hrvatskom tržištu probio se 2004. godine, zahvaljujući duetu s Tonijem Cetinskim i pjesmi 'Lagala nas mala'.

Osim popularne glazbe, snimio je i album makedonske narodne glazbe 'Božilak', a mnogi se i danas naježe na njegovu interpretacija pjesme 'Zajdi, zajdi'.

Izvor: Društvene mreže

Osim po pjesmama pamtit ćemo ga kao velikog humanistu (kao ambasador UNICEF-a pomagao je djeci). Publiku u cijeloj regiji je osim svojim nezaboravnim vokalom osvajao i prekrasnim osmijehom, ali i svojom iznimnom skromnošću. Za života je često isticao kako je ljubav ono što treba pokretati ljude.

  • +3
Toše Proeski Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Uspješna karijera koja se trebala nastaviti i izvan granica regije i zadovoljstvo na privatnom planu, prekinuli su se 16. listopada 2007. godine, na autocesti A3 Zagreb - Lipovac. Toše je preminuo na mjestu, zbog ozljeda vratne kralježnice. Za njegove obožavatelje te godina vrijeme je stalo, no on i dalje živi u srcima svih nas.