IZAZOVNA ULOGA

Ornela Vištica o ulozi Kolinde Grabar Kitarović: 'U kontaktu sam s bivšom predsjednicom, radi se o izuzetno hrabroj i pametnoj ženi'

11.10.2020 u 19:04

Bionic
Reading

Nakon dosadašnje plodne i uspješne karijere i ona je postala predsjednicom. I igra taj lik u predstavi 'Predsjednici & ca', nastaloj prema tekstu Tarika Filipovića i Borisa Svrtana (u kojoj je Tarik i redatelj), a koja će premijerno biti izvedena 24. listopada u kazalištu Kerempuh

Kolinda Grabar Kitarović uskoro će zablistati pod reflektorima na kazališnim daskama. Ali ne ona prava, nekadašnja predsjednica, nego Ornela Vištica, glumica koja ovih dana provodi vrijeme proničući u njezin lik koji će igrati u predstavi 'Predsjednici & ca'. Pokušat će, kaže, što vjerodostojnije prikazati osobu koja je svima dobro poznata. Tarik Filipović je kreirao predstavu u kojoj petero predsjednika dolazi kod predsjednice na večeru, a Ornelina alternacija u ulozi Kolinde bit će Ana Begić Tahiri.

'Moji dani obilježeni su predsjednicom, probe traju četiri sata i tada su moje misli usmjerene na upute koje mi kolega Filipović govori režijski - odlutam mislima dok kuham, tuširam se ili jednostavno pijem čaj, razmišljam o pokretima, govoru, istražujem i potpuno sam u tome', ispričala nam je Ornela, a u Kerempuhu glumi i u predstavama 'Gruntovčani' te 'Ja od jutra nisam stao'.

Na pitanje je li ju imala priliku upoznati i postoje li neke sličnosti između nje i Kolinde Grabar Kitarović, glumica kaže: 'U kontaktu sam s bivšom predsjednicom i drago mi je da je tako. Zanimljiva je njena biografija, činjenice koje govore kako se radi o izuzetno hrabroj i pametnoj ženi', smatra Ornela. Svaka uloga, pa tako i ova, za nju je izazov, istraživanje, traženje, pronalaženje i snalaženje.

Zanimalo nas je hoće li nakon iskustva s predsjednicom imati dobrohotniji odnos prema političarima i više razumijevanja za njihovu profesiju. 'Ne doživljajem poteze ili izjave političara plošno i površinski te vjerujem kako se podtekst i dublje značenje otkriju tek nakon dužeg vremenskog perioda', naglašava glumica.

Ornela je poznata po tome što na društvenim mrežama nerijetko otvoreno izražava svoje stavove o stanju u društvu, o nepravdi, o lošim odlukama političara, kulturi. Obraduje je, govori nam, riječ kultura, no danas nije popularna. 'Živimo u vremenu kojem je ime novac, a prezime nekretnina. A gdje je čovjek? A gdje je osoba? Osjećaj je danas nepoznata riječ, talent ponekad nerazumljiva riječ', smatra glumica koju je publika zavoljela kroz uloge u televizijskim serijama 'Larin izbor', 'Vatre ivanjske', 'Prava žena' i 'Pogrešan čovjek'.

Pandemija je utjecala na brojna područja i djelatnosti, među kojima je i kreativna industrija, a na pitanje boji li se još goreg scenarija kaže: 'Scenariji su nepredvidivi, no na nama je da igramo najbolje što možemo', promišlja.

Otkrila nam je i ima li neostvarenu želju da glumi neki lik iz svjetske ili hrvatske književnosti.

'Ne znam koliko i kako glumac može doći do izražaja i prenijeti poruku kad je sve više Otela, Medeja, Antigona, Okovanih Prometeja, a šinjela Gogoljevih koliko hoćete. Koga danas zanima Nora ili Divlja patka? Kad me već pitate, reći ću da volim odnos prema ženskim likovima iz pera Ibsena', ističe.

Pitali smo je koliko je intuicija vodi kroz život. 'Nekoliko puta mi je pomogla, a situacije kroz koje sam prošla naučile su me koliko je dobro slušati svoj glas', iskrena je Ornela.

Dotakli smo se i teme ljepote i toga koliko je ona olakotna okolnost za ženu. Njezina majka je kao mlada sudjelovala u izboru za Miss Jugoslavije, a nju svrstavaju među najljepše Hrvatice.

'Moja majka ima nevjerojatan osmijeh, pun snage, nježnosti, pozitivne energije i tu se krije ljepota', smatra glumica. Da bi se osoba dobro osjećala u svojoj koži, potrebno je, kaže lijepa Mostarka, da ima mir i sigurnost, kao i povjerenje.

Na kraju nam je otkrila što joj ovih dana predstavlja zabavu, a što utjehu.

'Uistinu ne znam, trudim se da mi zabava bude utjeha, a utjeha zabavna', izjavila je i poručila kako privatno uživa te da je zahvalna na svakom lijepom danu.