POZNATI DETALJI

Operacija 'Forth Bridge': Evo kako će teći pripreme za sprovod princa Philipa

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 09.04.2021 17:20
  • Objavljeno 09.04.2021 u 14:51
tportal

Izvor: EPA / Autor: KAREL PRINSLOO

Vojvoda od Edinburgha, princ Philip, preminuo je u dobi od 99. godine, javnost je ovoga petka obavijestila Buckinghamska palača. Događaji koji će uslijediti nakon njegove smrti poznati su kao operacija 'Forth Bridge'. Iako se još uvijek ne znaju točni planovi ceremonije, donosimo prikaz onoga što će se otprilike dogoditi nakon njegove smrti

Nakon što je Buckinghamska palača javnost obavijestila o smrti princa Philipa, slijedi priprema ceremonije sprovoda.

Njegovo posmrtno tijelo, umjesto u vijećnici Westminster, bit će položeno u palači St James u kojoj se nalazilo tijelo britanske princeze Diane nekoliko dana nakon njezine smrti 1997. godine.

Usprkos globalnoj pandemiji, njegov sprovod biti će javno popraćen. Njegova supruga, kraljica Elizabeta, ući će u razdoblje žalovanja u kojem se njezini javni nastupi odgađaju u trajanju od osam dana. U tom se razdoblju ne bi trebali donositi nikakvi zakoni u Ujedinjenom Kraljevstvu, a može se produljiti na mjesec dana, nakon čega se očekuje da će se kraljica vratiti svojim regularnim dužnostima.

  • +5
  • +2

Kraljica Elizabeta II

Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Pacific coast news / Profimedia

Nakon osam tjedana žalovanja kraljice, slijedi daljnjih 30 dana žalosti nakon čega bi se kraljica trebala vratiti svojim dužnostima. Kao i kod njezine smrti, očekuje se da će televizijski i radio prilozi o tome ući u standardni program.

Zastava na pola stijega i knjige sućuti

Postoje određeni protokoli za sve razine gradskog života – od gradskih i seoskih vijeća do Parlamenta. Ti protokoli kazuju što će se učiniti sa zastavama, knjigama sućuti i javnim proglasima, kao i područja na kojima se može položiti cvijeće.

Na web stranicama kraljevske obitelji pronaći će se podaci o tome kako ljudi mogu doći do knjiga sućuti, crkvene službe, gdje će moći postaviti cvijeće i mahati zastavama.

  • +47
  • +44

Princ Philip

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Kako će izgledati sprovod princa Philipa?

Postoje tri kraljevske pogrebne kategorije. Državni sprovod za suverene ili visoko rangirane ljude, uključujući Lorda Nelsona i Winstona Churchilla. Tu je i svečani sprovod za one članove kraljevske obitelji s visokim vojnim činom, za suverenovu suprugu i prestolonasljednika.

I treće, privatni obiteljski sprovod za sve ostale članove kraljevske obitelji, njihove supružnike i djecu.

Ugledni Times ranije je izvjestio da Westminsterska palača uvijek šest sati prije najavljuje kada će se tijelo preminulog nalaziti u Westminsterskoj dvorani. No, vlastima je navodno rečeno da to princu Philipu neće biti potrebno, Podrazumijeva se da je vojvoda zatražio ponešto intimnije pogrebne usluge koje bi se mogle održati u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Windsor, a u kojoj se princ Harry oženio za bivšu američku glumicu, Meghan Markle.

Umjesto pokopa u Westminsterskoj opatiji, princ Philip navodno se odlučio za zemljište u sklopu dvorca Windsor.