plava krv

Iako nije bio Britanac, princ Philip je imao obiteljske veze s Engleskom, a bio je u rodu s kraljevskim obiteljima iz Grčke, Danske i Rusije

09.04.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabete II., preminuo je u petak uoči svog 100. rođendana. Svijet će ga pamtiti kao jedinog pripadnika kraljevske obitelji bez dlake na jeziku, a bio je povezan s mnogim drugim kraljevskim obiteljima unutar Europe po svojoj kraljevskoj lozi

Princ Philip bio je peto dijete grčkog princa Andrewa iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alice od Battenberga. Otac supruga kraljice Elizabete i pradjed prinčeva Williama i Harryja, princ Andrew bio je sedmo dijete grčkog kralja Georgea I i njegove supruge Velike vojvotkinje Olge Constantinovne iz ruske obitelji Romanov.

Princ Andrew i princeza Alice upoznali su se u Londonu na krunidbi kralja Edwarda VII 1902. godine. Kralj Edward bio je Andrewov tetak preko supruge Aleksandre od Danske.

Majka princeze Alice, princeza Victoria od Hessena, bila je Edwardova nećakinja.

Zbog toga je vojvoda od Edinburgha rođen kao princ. Međutim, grčka kraljevska obitelj svrgnuta je 1924. godine dok je Philip još bio beba te je obitelj otišla u Francusku, gdje su se nastanili u pariškom predgrađu Saint-Cloud. Philipova majka, princeza Alice, na kraju je bila smještena u psihijatrijsku ustanovu, dok se njegov otac preselio na jug Francuske, održavajući ograničeni kontakt s ostatkom obitelji.

  • +47
Princ Philip Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

U dobi od sedam godina, 1928. Philipa je obitelj poslala na školovanje u Englesku s kojom su ga vezale čvrste obiteljske veze. Naime, njegov djed po majci, princ Louis od Battenberga bio je naturalizirani britanski državljanin koji se odrekao njemačkih naslova i usvojio prezime Mountbatten tijekom Prvog svjetskog rata, isto prezime koje je i Philip nosio. Philip je također u srodstvu s britanskom kraljevskom obitelji kao potomak kraljice Viktorije.

Sljedeći upravo stope djeda Louisa, koji je bio admiral flote, princ Philip se u 18. godini života pridružio Kraljevskoj mornarici kao kadet 1939. Brzo je napredovao u karijeri te je već u ranoj dobi od 21 godine postao brodski natporučnik. Služio je u mornarici tijekom Drugog Svjetskog rata, a 1952. je unaprijeđen u zapovjednika. No, iste godine, smrću kralja Georga VI, oca Philipove supruge i buduće kraljice Elizabete II, završila je njegova karijera u mornarici. Prije toga pohađao je školu Cheam, zatim Gordonstoun u Škotskoj.

Princ Philip preminuo je u dobi od 99 godina, objavila je u petak Buckinghamska palača. U priopćenju su naveli kako je princ, vojvoda od Edinburgha, preminuo ujutro u dvorcu Windsoru.