VELIKa GURMANica

Razgovarali smo sa Sanjom Vejnović o kuharici koju trenutno priprema, a dala nam je i jedan od svojih najdražih recepata

17.10.2020 u 16:15

Bionic
Reading

Nakon što je pandemija korona usporila umjetnički svijet brojnim su glumcima otkazana ili odgođena snimanja kao i kazališne predstave. No to ne znači da svoju aktivnost nisu usmjerili na nešto drugo. Diva hrvatskog glumišta svoje zadovoljstvo je našla u pisanju knjige s vlastitim receptima. Sanja Vejnović za tportal je otkrila sve o svojoj kuharici te među ostalim ispričala kakva jela najviše voli pripremati i tko su njezini kuharski uzori

Mnogima je kuhanje svakodnevna aktivnost na koju gledaju kao još jednu u nizu obaveza koje 'moraju' odraditi. Neki ljudi nastoje provesti što manje vremena u kuhinji i smatraju da je ono samo u funkciji preživljavanja, a ima i puno onih koje čin kuhanja usrećuje više od bilo čega. Naša sugovornica je zaljubljena u kuhanje, a svoje male tajne nesebično će podijeliti u knjizi na kojoj trenutno radi.

Koliko dugo već radite na kuharici, koliko ste dugo skupljali recepte i pomaže li vam netko u tome?

Kuham već preko 35 godina s puno ljubavi i strasti. Kuharicu pripremam već nekoliko mjeseci, odabirem recepte, pišem i ponovo kuham sva jela koja sam odabrala za nju. Imam sreću da je suprug Goran Mećava snimatelj, tako da je ovo postao obiteljski timski rad. Dogovaramo se kako ćemo fotografirati jela koja skuham. Na kuharici ćemo sve skupa raditi šest mjeseci.

Kakve ćete sve recepte uvrstiti u nju?

Uvrstit ću sve recepte koje sam puno puta pripremala i koji su provjereno jako ukusni. Od odličnih krem juha, salata kao obroka, variva, složenaca, ribe, tjestenine, rižota, mesnih jela i predivnih slastica: torti, kolača, keksića, krema, slatkih pita.

Volite li eksperimentirati u kuhinji? Kombinirati namirnice i recepte? Ili više cijenite tradicionalniji pristup?

Kombiniram i jedno i drugo. Skoro svaki recept koji sam dobila, koji sam pročitala u kuharicama, gledala u nekoj kulinarskoj emisiji ili mi je recept otkrio chef nekog dobrog restorana s vremenom promijenim prema vlastitom ukusu i inspiraciji.

Sjećate li se svog prvog spravljenog jela?

Da, bila je to pita od šumskih jagoda.

Koja su to jela što ih rado pripremate?

Raspon je velik, ovisi o inspiraciji, od slanog do slatkog. Volim biti kreativna u kuhinji, pa kombiniram svježe namirnice koje sam kupila na tržnici ili koje se nađu u hladnjaku. Od mrkve, rajčice, nekog zelenog povrća, žitarica i začina, kojih imam dosta, uvijek se može napraviti nešto ukusno.

Kakva biste si buduća kuharska iskustva željeli priuštiti?

Voljela bih imati svoj kulinarski show. Koncept sam napisala, malo je drugačiji od svega što sam do sada vidjela, a vidjela sam ih jako puno.

Gledate li televizijske emisije koje se bave kulinarstvom i što mislite o tome?

Naravno, to mi je omiljena zabava. Danas ima toliko puno kulinarskih kanala i emisija da se nađe za svakoga ponešto.

Imate li neku osobu, kuhara ili ne, koja vam je uzor?

Zabavan mi je Gennaro, od kojega se može puno naučiti o tradicionalnoj talijanskoj kuhinji, volim Giadu de Laurentis, nonšalantnog Jamieja Olivera, obožavam Mary Berry i njezine kolače. Zanimljiva mi je i Annabell Langbein. Uzor su mi naravno i najslavniji chefovi svijeta poput Anthonyja Bourdaina, Marka P. Whitea, Gordona J. Ramsayja i mnogih drugih. Od svakoga se može ponešto naučiti i unaprijediti svoje kuhanje.

Mislite li da odabir hrane koju svakodnevno konzumiramo pokazuje na neki način tko smo? Kako biste vi to protumačili?

Mislim da odabir namirnica te način njihovog pripremanja i kuhanja govori o našoj prije svega brizi za vlastito zdravlje. Poznavanje svojstava namirnica i kulinarskih postupka ne mora nužno samo zadovoljiti glad, već može biti izuzetan doživljaj okusa, mirisa i ugode. Pritom ne mislim da su za to zadužene skupe namirnice i komplicirana priprema.

Kako provodite ovo vrijeme osim što spremate kuharicu? Kakvi su vam planovi?

To je velik posao, tako da trenutno nemam vremena ni za što drugo. Otkada se probudim, pa dok ne odem na spavanje, bavim se kuhanjem. Smišljam jela, pišem recepte, čitam o kulinarstvu, kuham, razmišljam o prezentaciji, o izgledu hrane, suđu, predmetima i konceptu pojedine fotografije. U svijetu i kod nas postoje izvrsni food blogeri i fotografi hrane koji su postavili vrlo visoke i vrijedne standarde, a koji su meni vrlo inspirativni. Proučavamo sve tehnike snimanja, dekoriranja i osvjetljavanja hrane kako bi i moja kuharica zadovoljila standarde i izazvala željeni efekt, a to je da osoba koja vidi fotografiju pojedinog jela poželi ga kušati i skuhati. Zadnjih nekoliko godina puno pišem, napisala sam scenarije za dvije serije i dva filma. Nadam se da će neki od njih biti i realizirani.

Sanjin recept koji će se naći u knjizi s receptima

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

SASTOJCI:

300 g tamne čokolade 70% (može i 55-70%, volim da je što tamnija, s manje šećera)

10 svježih jaja

GLAZURA:

150 g tamne čokolade

50 g slatkog vrhnja

KREMA:

400 ml slatkog vrhnja za šlag

žličica šećera u prahu

2 žlice acidofila

maline, borovnice, kupine za ukras (može i samo jedno od navedenog voća)

PRELJEV OD BOBIČASTOG VOĆA:

100 g malina, borovnica, kupina

2 žlice šećera

žlica limunovog soka

PRIPREMA:

Ugrijte pećnicu na 250˚C.

1. Formu za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.

2. Stavite čistu suhu zdjelu iznad posude s kipućom vodom, pazeći da ona ne dodiruje vodu. Stavite 310 g čokolade nalomljene na komadiće u posudu nad vodenom parom da se otopi. Miješajte cijelo vrijeme.

3. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke tucite mikserom dok ne nastanu čvrsti vrhovi. Nemojte ih previše istući.

4. Žumanjke razmutite mikserom.

5. Zdjelu s rastopljenom čokoladom premjestite na radnu površinu. Pustite da se ohladi. Oprezno umiješajte istučene žumanjke u čokoladu. Dodajte nekoliko žlica bjelanjaka. Zatim brzo i oprezno dodajte preostali snijeg od bjelanjaka dok smjesa ne bude poput moussea. Nemojte previše miješati.

6. Ulijte mješavinu u kalup za tortu i pecite u zagrijanoj pećnici točno osam minuta. Izvadite i pustite da se hladi 30 minuta, zatim stavite u hladnjak na 12 sati ili preko noći.

7. Izvadite tortu iz hladnjaka nakon 12 sati hlađenja, skinite obruč i okrenite na ravni tanjur ili postolje za tortu.

8. Zagrijte slatko vrhnje do ključanja, prelijte preko 190 g čokolade miješajući dok se čokolada i vrhnje ne prožmu. Glazuru prelijte preko torte te stavite u hladnjak na jedan sat.

9. Miksajte slatko vrhnje za šlag u koje ste dodali žličicu šećera u prahu.

Pazite da ne bude prečvrsto. Dodajte dvije žlice acidofila i lagano promiješajte.

10. U posudu s debljim dnom stavite voće, šećer i limunov sok. Ugrijte do ključanja. Smanjite temperaturu kuhanja. Stalno miješajući kuhajte voće dok se ne reducira i postane poput rijetkog pekmeza. Procijedite preljev kroz cjedilo. Ukrasite tortu kremom od šlaga i acidofila te voćem. Tortu poslužite uz preljev od bobičastog voća.