REAKCIJE SU MAHOM POZITIVNE

Odjeća kao ogledalo osobnosti: Davor Bilman predstavlja svoj spisateljski prvijenac

18.03.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Svestrani ekonomist, voditelj plesne škole i osnivač tvrtke Faktor B, široj javnosti poznatiji kao član žirija popularne zabavne emisije 'Supertalent' nedavno je objavio svoju prvu knjigu 'Nosi mi se moja boja'. U njoj se bavi prepoznavanjem osobnosti kroz četiri boje

Premda je široj javnosti poznat kao strogi sudac 'Supertalenta', Davor je iskusni prodavač i poslovni savjetnik. Knjigu je pisao punih godinu dana, a to objašnjava sa svojom osobnošću, koja je takva da ne može dugo sjediti na jednom mjestu.

Teorija se zasniva na učenju Carla Gustava Junga, Hipokrata, i ostalim dobro poznatim teorijama osobnosti, no ono što je Davor dodao je prepoznavanje tipa osobnosti po odjeći koju nosi. Taj dio teorije je potpuno autorski i nadograđen od strane Davora. Psiholozi obično ne prihvaćaju taj način određivanja, budući da smatraju da je potrebno ispunjavanje puno kompleksijih upitnika za određivanje osobnosti, no kroz preko 25 godina iskustva u prodaji automobila i 15 godina iskustva u 'soft skill' trenerstvu, autoru se teorija potvrdila kroz praksu kao vrlo koristan alat. Svaki tip osobnosti traži druge stvari kad kupuje, bira partnera, uređenje doma ili ureda. Stoga je često vrlo bitno 'skenirati' osobu u prvih par sekundi upoznavanja, pogotovo u prodaji - potom se može prilagoditi način komunikacije toj osobi, stoji u najavi.

Također, znanje o osobnostima je korisno i kod odabira partnera, budući da se ne slažu svi jednako dobro te se ovisno o situaciji lakše nosimo sa sličnima ili pak potpuno različitima od sebe.

Svaka boja je zapravo određen pogled na svijet i sa sobom nosi skup karakteristika koje utječu na način života i preferencije te osobe. Svatko od nas 'ima' sve četiri boje, no obično su dvije izražene, odnosno jedna dominantna i druga sekundarna. Boje mogu pomoći i u poslovnom kontekstu: osim što je naša osobnost presudna za odabir posla koji će nam najviše odgovarati, također za idealno funkcioniranje jedne tvrtke, ona mora zatvoriti krug boja i imati mogućnost poslovanja iz svih kuteva osobnosti.

Trenutno traje turneja predstavljanja knjige po hrvatskim gradovima ''Nosi mi se moja boja' tour'. Reakcija publike, čitatelji kažu da se knjiga lako čita, ali da ju je za potpuno shvaćanje koncepta potrebno pročitati dva puta.

Nakon čitanja knjige, čitatelj će bolje poznavati i prihvatiti sebe, ali i ljude oko sebe. Prihvaćanjem nečije osobnosti možemo se koncentrirati na one dobre strane koje osoba ima, a i mane postanu također lakše shvatljive.

  • +2
Davor Bilman Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Knjiga se naručiti putem web stranice www.davorbilman.com ili na mail vedrana.pribolsan@faktorb.com