DUŽI OPORAVAK

Odgodio je sve koncerte: Znate li od čega boluje Bruce Springsteen

28.09.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Jučer je objavljeno kako, zbog čira na želucu, koji mu je stvorio brojne komplikacije, Bruce Springsteen otkazuje sve koncerte zakazane do kraja ove godine, a koje je trebao odraditi u sklopu svoje posljednje turneje po Sjevernoj Americi

Da čir na želucu nije nimalo bezopasan, kao i da može stvoriti brojne probleme, uvjerio se 74-godišnji glazbenik Bruce Springsteeen. On je upravo zbog komplikacija koje mu je zadao čir bio prisiljen otkazati ostatak zakazanih nastupa u ovoj godini, a sve kako bi se mogao oporaviti.

Čak 14 koncerata po Americi i Kanadi otkazano je do kraja ove godine, a isti će biti odrađeni u neko doba 2024. godine, kada se Springsteen u potpunosti oporavi i dobije zeleno svjetlo od svojih liječnika, supruge i benda da može krenuti dalje.

Što znamo o čiru na želucu? Riječ je o zdravstvenom stanju koje nastaje kada se rane ili čirevi razviju na sluznici želuca ili na gornjem dijelu tankog crijeva, odnosno na dvanaesniku. Iako je u počecima riječ o malim ranma ili čirevima, bez pravovremenog i ciljanog liječenja isti će narasti i 'zariti' se duboko u stijenke želuca.

Kod pacijenta se to potom manifestira kao strašna bol u želucu, a javljaju se i probavne smetnje, nadutost i žgaravia. Oni najteži slučajevi završavaju tako što čirevi stvore rupu u želucu, uzrokujući curenje kiseline i želučanog sadržaja u tijelo.

  • +3
Bruce Springsteen Izvor: EPA / Autor: FILIPPO RUBIN

U organizmu zdrave osobe želudac, u kojem se nalazi jaka kiselina namijenjena razgradnji hrane, obložen je zaštitnom sluznicom upravo kako bi se izbjeglo oštećenje njegove stijenke, ali kod peptičkog ulkusa, odnosno ranica nastalih na sluznici probavnog trakta, ova je ovojnica erodirala, što dovodi do toga da kiselina dođe u kontakt sa stijenkom i uzrokuje čireve.

Iako liječnici kažu kako čir na želucu rijeko može biti fatalan po život, to stanje ipak može životno ugroziti pacijenta i stvoriti niz komplikacija ukoliko se ne liječi. Među komplikacije spada i perforacija sluznice želuca ili stijenki tankog crijeva, a riječ je zapravo o puknuću ovojnice ili stjenki, što omogućuje curenje kiseline i želučanog sadržaja u tijelo. Bez liječenja, takvo stanje može uzrokovati nakupljanje ožiljnog tkiva u želucu ili na početko tankog crijeva, a u konačnici dovodi do opstrukcije ili blokade u probavnom sustavu, što pak može dovesti do jake boli, dehidracije, infekcije ili perforacije crijeva.

JEDAN JE THE BOSS

Žare i pale, a 70 im je godina: Spektakl za pamćenje Brucea Springsteena i E Street Banda

Pogledaj galeriju

Postoji i rizik da čirevi krvare, zbog čega može doći do anemije. U većini slučajeva, uz pravilno liječenje, simptomi se mogu ublažiti u roku nekoliko mjeseci.

Što uzrokuje čir na želucu? Najčešće se radi o bakteriji poznatoj kao Helicobacter pylori (H. pylori). Više od polovice ljudi u želucu ima bakterije, koje pokupe jedući kontaminiranu hranu ili nakon oralnog kontakta s osobom koja ima bakterije. Za razliku od većine mikroorganizama, ova bakterija može preživjeti kisele uvjete u želucu i ući u stijenku sluzi, nakon čega poremeti zaštitu.

SPRINGSTEEN, OBAMA I SPIELBERG

Turisti u Barceloni ostali u šoku kada su pored njih prošetale čak tri svjetske face

Pogledaj galeriju

No, Helicobacter pylori prema liječnicima nije jedini krivac za peptički ulkus, već i prekomjerna upotreba aspirina ili ibuprofena, koji nagrizaju zaštitnu sluznicu želuca.

Kako se izliječiti? U većini slučajeva liječnik će prepisati antibiotik koji bi trebao ubiti Helicobacter pylori, čime bi se trebala obnoviti i sluznica želuca, no važno je znati da nakon uzimanja antibiotika mogu proći tjedni i mjeseci dok čirevi ne zacijele. Uz to liječnik će prepisati i lijek za smanjivanje proizvodnje kiseline u želucu kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.