BITKA ZA SKRBNIŠTVO

Odbjegla princeza od britanskog suda tražila da spase njezinu djecu i otkrila da njezina 11-godišnja kći već ima dogovoren brak

31.07.2019 u 09:40

Bionic
Reading

U Londonu je započela vjerojatno jedna od težih bitki za skrbništvo, u kojoj šesta supruga vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, od suda traži potpuno skrbništvo nad djecom, strahujući da, ukoliko sud to ne odobri, više nikada neće vidjeti 11-godišnju Džalilu i sedmogodišnjeg Zajeda

Gotovo dva mjeseca od tajnog bijega iz Dubaija, odakle je šesta supruga šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, princeza Haja pobjegla s njihovo dvoje djece, u Londonu je počela bitka za skrbništvo nad 11-godišnjom Džalilom i sedmogodišnjim Zajedom.

Pred sucem se, u pratnji odvjetnice Fione Shackleton, pojavila i sama princeza Haja, kojoj je ovo bilo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je cijela priča dospjela u medije, a koja je od britanskog suda zatražila da spase njezinu djecu, osobito kćerku, koja, iako ima tek 11 godina, već ima dogovoren brak.

  • +7
Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim toga, Haja, koja je iz Dubaija pobjegla u strahu za život, zatražila je i zaštitu koja se traži u slučajevima obiteljskog nasilja, a nakon što je njezin suprug, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i vladar Dubaija, zatražio da se njegova djeca momentalno vrate u Ujedinjene Arapske Emirate.

Na obiteljskom sudu princeza Haja tražila je zaštitu od dogovorenog braka, koje britansko sudstvo donosi kada postoji bojazan da je netko ucijenjen ili da mu se prijeti i prisilno tjera u brak koji ne želi, a kojim se sprečava da se osobu koja je žrtva izvede iz Velike Britanije.

Svjedoci svega tvrde kako je sud vrvio privatnim tjelohraniteljima koji su se brinuli za sigurnost princeze Haje, a 70-godišnji šeik na ovo saslušanje nije došao, no angažirao je tri najbolja odvjetnika na čelu s Helen Ward.

  • +14
Princeza Haja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Princeza Haja uspjela je u svom naumu da o sudbini njezine djece odluku donosi britanski sud, što u konačnici znači da sve važne odluke o djeci u budućnosti ne mogu biti donesene bez dozvole suca.

Parnica je tek započela i vjerojatno će se poprilično odužiti, no bit će itekako zanimljivo pratiti cijeli tijek suđenja.