VELIKA ČAST

Odabrati najbolju pjesmu svih vremena nije bilo lako nijednom od najvećih kantautora 20. stoljeća, a evo koju je odabrao Bruce Springsteen

06.10.2021 u 06:11

Bionic
Reading

Emisija Desert Island Discs, koja se na BBC Radiju 4 emitira već gotovo 80 godina, ugostila je neke od najvažnijih ljudi koje je svijet imao prilike upoznati, od glumaca i glazbenika do svjetskih vođa i naprednih mislilaca, a svi su oni iznijeli svoje životne i glazbene uzore

Kad je Bruce Springsteen sjeo u studio radija, morao se zamisliti u situaciji da je zarobljen na pustom otoku sa samo nekoliko predmeta iz svog doma koji bi mu boravak učinili udobnijim, a među njima i osam pjesama koje može iznova i iznova puštati.

Osam pjesama koje je The Boss odabrao čvrsto ga postavlja na mjesto omiljenog DJ-a s pustog otoka, jer je izabrao neke od najboljih glazbenika koje je svijet imao, odabirući i neke od njihovih najboljih melodija.

Popis na koji su uključeni James Brown, Van Morrison, The Beatlesi, The Rolling Stones i još nekolicina dio je Springsteenove kolekcije za pusti otok koju bi svi morali poslušati.

Iako je već sam popis pjesama dovoljno impresivan, postoji trenutak pred sam kraj emisije koji zatekne većinu gostiju. Nakon što su svoju omiljenu glazbu sveli na izbor od samo osam pjesama, a pokušajte samo zamisliti koliko to mora biti teško, izbor moraju suziti na omiljenu pjesmu sa svog popisa, najbolju pjesmu svih vremena.

'Koju biste pjesmu spasili od valova?' bilo je uvijek i svima teško pitanje, što je priznao i Springsteen.

  • +7
Bruce Springsteen Izvor: EPA / Autor: ARNE DEDERT

'Bila bi to 'Like A Rolling Stone'. Mogla bi biti na vrhu popisa', rekao je Springsteen odabirući u razgovoru kultnu pjesmu Boba Dylana.

'Prvi put čuo sam je na radiju. Nisam znao ništa o Dylanovoj akustičnoj glazbi. Kad sam prvi put čuo tu pjesmu, trenutno mi se počeo mijenjati život', rekao je Springsteen pa ju je nastavio hvaliti.

''Like A Rolling Stone' ostavlja osjećaj bujice koja juri prema vama. Preplavi vam dušu, preplavi vam um. Trenutno vas budi i upozorava o drugim svjetovima, drugim životima i drugim načinima postojanja. To je možda jedna od najmoćnijih snimki ikad napravljenih i još uvijek mi puno znači, kao i ukupan Dylanov rad', objasnio je Springsteen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Springsteen je poznat kao velik poklonik Dylanova djela i često je navodio pjevača kao nepresušnu inspiraciju u svojoj karijeri. Čini se prikladnim to da je za pjesmu bez koje jednostavno ne bi mogao živjeti odabrao možda najomiljeniju od svih skladbi Boba Dylana, a u nastavku je njegov popis svih osam pjesama za ugodniji boravak na pustom otoku.

  • 'Hound Dog' – Elvis Presley
  • 'I Want To Hold Your Hand' – The Beatles
  • 'It's All Over Now' – The Rolling Stones
  • 'Madame George' – Van Morrison
  • 'What's Going On' – Marvin Gaye
  • 'Out Of Sight' – James Brown
  • 'Baby I Need Your Loving' – Four Tops
  • 'Like A Rolling Stone' – Bob Dylan