u njih se pouzdaje

Od zgodnog konjanika do Churchillova unuka: Upoznajte najuži krug kralja Charlesa

20.02.2024 u 05:51

Bionic
Reading

Protekli tjedni nisu bili nimalo lagani za kraljevsku obitelj. Kate Middleton prošla je kroz operaciju abdomena, a kralju Charlesu dijagnosticiran je rak prostate te se trenutno oboje, s ostalim članovima najuže obitelji, odmaraju na imanju u Sandringhamu

Kralj Charles do daljnjega je morao otkazati sve dužnosti u javnosti, no i dalje obavlja niz zadataka u skladu sa svojom funkcijom, od rješavanja papirologije do ključnih privatnih sastanaka.

Nasljednici kralja Charlesa III Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

U svemu tome pomaže mu krug najbližih suradnika, a oni su rijetko kada bili ovoliko bitni za funkcioniranje Buckinghamske palače te su time pobudili znatno veći interes javnosti.

Jonathan Thompson

Bojnik Jonathan Thompson službeno nosi titulu kraljevog konjanika te je jedan od njegovih najbližih suradnika i desna ruka u mnogim zadacima.

Thompson je vjerno služio i kraljici Elizabeti II, a zbog svoje neobično mlade dobi (39) za ovu funkciju i markantnog izgleda dobio je niz obožavateljica i nadimak 'Zgodni bojnik'.

Zbog toga je dospio na razne liste najutjecajnijih osoba u britanskom društvu, a ugledni Tatler pohvalio ga je zbog njegovog 'nevjerojatnog smisla za humor' i činjenice da izgleda 'jednako dobro u odijelu kao i u kiltu'.

Od kraljičine smrti bojnik Thompson bio je uz Charlesa na nizu velikih događaja, uključujući krunidbu u Westminsterskoj opatiji 6. svibnja te posjete kralja i kraljice Sjevernoj Irskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

Kao kraljev konjanik odgovoran je za detaljno planiranje i izvođenje dnevnih obaveza kraljevske obitelji te prati monarha na službenim događajima, pomaže u vojnim pitanjima te je na raspolaganju njegovim uglednim gostima tijekom susreta s njima.

Clive Alderton

Clive Alderton smatran je najvišim pomoćnikom kralja te je godinama njegov glavni privatni tajnik. U vrijeme imenovanja na tu poziciju bio je britanski veleposlanik u Maroku, ali je prethodno služio Charlesu i supruzi Camilli između 2006. i 2012. godine.

Pridružio se ministarstvu vanjskih poslova 1986., a njegova uspješna karijera dovela ga je do službe u inozemstvu u Poljskoj, Belgiji, Singapuru i Francuskoj.

Službeno nosi titulu privatnog tajnika, što ga čini najvažnijim članom kraljevskog kućanstva. Odgovoran je za pomoć kralju u svim njegovim dužnostima, a kraljevska obitelj njegovu funkciju opisuje kao kanal komunikacije između šefa države i vlade.

Također održava komunikaciju s oružanim snagama, Anglikanskom crkvom i mnogim organizacijama kojima je pokrovitelj kralj Charles.

Nicholas Soames

Sir Nicholas Soames unuk je sir Winstona Churchilla te pouzdan Charlesov suradnik i blizak prijatelj više od 65 godina. Dvojac se upoznao 1970., kada je Nicholas imenovan kraljičinim konjanikom, a taj položaj držao je dvije godine.

Charles je bio kum na Nicholasovom vjenčanju s Catherine Weatherall 1981. godine, a o njihovom prijateljstvu kraljevski insajder jednom je rekao Independentu da se ono temelji na 'velikoj količini humora, ali i na najvećoj diskreciji u javnosti'.

Norton Knatchbull, 3. grof Mountbatten od Burme

Charles je od djetinjstva imao blizak odnos s obitelji Knatchbull. Prvi grof Mountbatten, Louis, bio je ujak princa Philipa i mentor današnjeg kralja tijekom odrastanja te ga je nazivao svojim počasnim djedom. Tragično, s njegovim unukom Nicolasom ubili su ga teroristi IRA-e 1979., a Charles je slomljenog srca čitao govor na njegovu sprovodu.

Louisov unuk Norton izgradio je vrlo jaku vezu s Charlesom, o čemu najbolje govori podatak da je odabran za jednog od kumova princa Williama, dok je njegova kći Lady Alexandra bila kumče princeze Diane.

Povezanost između obitelji posebno je bila vidljiva u lipnju 2016., kada je Charles ispratio Alexandru do oltara na dan njezina vjenčanja. U to je vrijeme njezin otac bio previše bolestan da bi sam preuzeo tu ulogu.

Lord Chamberlain - Andrew David Parker

Andrew David Parker, poznat i kao barun Parker od Minsmerea, bio je glavni direktor obavještajne službe MI5 od 2013. do 2020. Ulogu lorda Chamberlaina preuzeo je 1. travnja nakon Earla Peela, a on je na toj dužnosti bio 14 godina.

Kao najviši dužnosnik u kraljevskoj kući, odgovoran je za organizaciju kraljevog svečanog i javnog programa. To obično uključuje organiziranje vrtnih zabava, državnih posjeta, kraljevskih vjenčanja i državnih otvorenja parlamenta.

Peter St. Clair-Erskine

Peter St. Clair-Erskine počeo je raditi za Charlesa i Camillu kao voditelj kućanstva u Clarence Houseu 2014. Na svoju aktualnu poziciju lorda stjuarda imenovan je 2023. godine, a prije ove uloge, koja je najbliža onoj gospodara kućanstva, više od deset godina radio je kao voditelj zaštite kraljice.