POVIJEST SE MIJENJA

Od Wallis Simpson do Meghan Markle: Kako je kraljevska obitelj prihvatila razvedene

 • Autor: N. Sa.
 • Zadnja izmjena 05.12.2017 16:28
 • Objavljeno 05.12.2017 u 14:46
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Kraljevska obitelj po svemu je drugačija od ostatka svijeta, pa tako i po pitanju razvoda. To je zapravo nešto što se u njihovoj obitelji ne događa ili se ne bi trebalo događati. Oni smatraju kako je njihova dužnost da budu uzor svima i da njihov život izgleda baš poput najljepših bajki svijeta, no stvarnost ponekad piše drugačije priče

I dok je u neka davna vremena, kada god bi se spomenula riječ brak, to značilo 'dok nas smrt ne rastavi', danas to baš to i ne stoji. Razvod je, nažalost, postao nešto sasvim uobičajeno i normalno u cijelom svijetu. Ipak, to se još uvijek tako ne gleda u jednoj zemlji, točnije u jednoj obitelji. Za britansku kraljevsku obitelj brak je još uvijek nešto sveto, iako su i kroz povijest mnogi pripadnici te obitelji prošli kroz razvod.

 • +13
 • +10

Razvodi u britanskoj kraljevskoj obitelji

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

A ovih se dana sve to ponovno aktualiziralo nakon zaruka princa Harryja i Meghan Markle jer američka glumica ima jedan brak iza sebe.

Kraljevska obitelj po svemu je drugačija od ostatka svijeta, pa tako i po pitanju razvoda. To je zapravo nešto što se u njihovoj obitelji ne događa, ili se ne bi trebalo događati. Oni smatraju kako je njihova dužnost da budu uzor svima i da njihov život izgleda baš poput najljepših bajki svijeta.

Kada je riječ o braku, za njih to znači da kada se jednom obvežu, ostaju u tom braku do kraja života, bez obzira na sve. Ili barem žele da to tako bude. Pravi uzor po tom su pitanju kraljica Elizabeta II i njezin suprug, princ Philip, koji su nedavno proslavili 70. godišnjicu braka, no njihovi prethodnici, ali i potomci, nisu baš ustrajali u istom naumu.

Prvi koji se susreo s time da za svog životnog suputnika odabere osobu koja je prije njega bila u braku, i to čak dva puta, bio je kralj Edward VIII. Ljubav prema Wallis Simpson bila je jača od svih zakona, iako je ona prije njega bila 11 godina u braku s Earlom Winfieldom Spencerom Jr. te devet godina s Ernestom Aldrichom Simpsonom.

 • +8
 • +5

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: Reuters / Autor: EDDIE KEOGH

Osim njega, sa sličnim se susrela princeza Margaret nakon što je završio njezin brak s Lordom Snowdanom 1978. godine zato što ga je prevarila s glazbenikom i pjesnikom Robinom Douglasom Homeom. To je presudilo njezinu braku, kao i to da nikada nije zaboravila svoju najveću ljubav - Petera Townsenda. Budući da je on bio rastavljen, a uz to i građanin, njezina obitelj njihovu vezu nikada nije odobravala, a ona je zbog toga bila nesretna sve do svoje smrti 2002. godine.

Devedesetih razvod u kraljevskoj obitelji kao da je postao nešto sasvim normalno - čak se troje od četvero kraljičine djece rastalo - princeza Anne finalizirala je razvod od prvog supruga Marka Phillipsa, princ Andrew od Sarah Ferguson i na kraju princ Charles od princeze Diane.

 • +12
 • +9

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako kraljica nije bila sretna zbog takvog ishoda, i sama je bila svjesna da je bolje da podrži svoju djecu i da se nesretne bračne zajednice završe. I dok je ona na sve to pristala, trebalo je proći još godina da i Anglikanska crkva dopusti brak već rastavljenih osoba u kraljevskoj obitelji.

To je omogućilo i samom princu Charlesu da se vjenča sa svojom najvećom ljubavi Camillom Parker-Bowles 2005. godine. Iako su oboje bili rastavljeni, njezin bivši suprug i dalje je bio živ, što je smetalo Anglikanskoj crkvi. Njihovo vjenčanje na kraju je bilo prvo u kraljevskoj obitelji između dvoje rastavljenih ljudi, no zavjete nisu izrekli pred Bogom, imali su tek građansku ceremoniju. 

 • +14
 • +11

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

A sada je došao red na rastavljenu Meghan Markle i princa Harryja. Zbog udaje za princa američka će glumica prvo biti krštena, a potom će primiti i svetu potvrdu, kako bi u svibnju iduće godine napokon i ona sama mogla postati članica kraljevske obitelji, kao supruga princa Harryja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!