odvjetnica i aktivistica

Od tužbe protiv Miloševića do spašavanja žena: Ovako je Amal Clooney promijenila svijet

17.05.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Amal Clooney odvjetnica je i politička aktivistica koja desetljećima vodi borbu za ženska prava diljem svijeta, a sada je održala govor koji će se dugo pamtiti

Iako je mnogi znaju tek kao suprugu slavnog glumca, Amal Clooney znatno je više od toga. Radi se o uspješnoj odvjetnici dojmljive karijere i političkoj aktivistici koja je, slučaj po slučaj, promijenila svijet.

'Radila je na slučaju Enron, bila je savjetnica Kofiju Annanu u pitanjima oko Sirije te je ušla u tročlanu komisiju UN-a koja je raspravljala o ratnim zločinima u Pojasu Gaze, stoga, dakle, njezin muž danas dobiva nagradu za životno djelo', rekla je komičarka Tina Fey prilikom uručivanja Zlatnog globusa Georgeu Clooneyju 2015. godine.

Održala govor za pamćenje

No to je tek malen dio svega što je nevjerojatna Amal napravila tijekom svoje karijere, od borbe za prava žrtava nasilja ratnog zločinca Slobodana Miloševića, preko vođenja slučajeva silovanih žena u Malaviju, do prve osude pripadnika ISIS-a za genocid.

Amal je o svom radu više toga rekla u Parizu sudjelujući na 16. dodjeli nagrada Cartier Women's Initiative, programa kojim se potiče poduzetnice diljem svijeta da svoj utjecaj iskoriste u društveno angažirane svrhe.

'Poduzetnice diljem svijeta pridonose svjetskoj ekonomiji s 13 trilijuna dolara pa ipak sredstva za osnaživanje žena da se bave poduzetništvom broje se u iznimno malim brojkama. Za pravdu se moramo izboriti same sklapanjem suradnji i partnerstava te spremnošću da učinimo sve što je potrebno', rekla je na početku svog govora pa kao inspiraciju navela na koje je načine, malo-pomalo, sama pridonijela promjeni na svjetskoj razini.

Osigurala školovanje trudnim djevojčicama i zaštitila žene od silovanja

'Za početak, borila sam se za promjenu diskriminatornih zakona i praksi na sudovima. U Tanzaniji smo otkrili da je jedna od četiri djevojke trudna ili udana prije 18. rođendana te da takve djevojke isključuju iz škola. U suradnji s lokalnom skupinom žena, na Afričkom sudu za ljudska prava izborili smo se za zaokret od 180 stupnjeva i djevojke u tom položaju danas mogu nastaviti sa školovanjem', rekla je Amal pa opisala zadivljujuće promjene koje je donijela ženama u Malaviju.

'U razgovoru s najsiromašnijim ženama u susjednom Malaviju saznala sam da ne samo da su potplaćene za rad na plantaži čaja, već su učestalo seksualno zlostavljane. Kompanija za koju su radile imala je sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu te smo na londonskom sudu izborile značajne odštete, a kasnije i promjene u uvjetima rada diljem Malavija', obznanila je 45-godišnjakinja.

Školuje mlade odvjetnice u siromašnim zemljama i oslobađa novinarke

Jedan od ključnih alata u borbi za ravnopravnost žena diljem svijeta jest njezina organizacija Clooney Foundation Waging Justice for Women Program, osnovana kako bi u siromašnim zemljama školovala mlade odvjetnice i pomagala u borbi za ukidanje dječjih brakova te upis većeg broja djevojčica u škole.

  • +5
Amal Clooney Izvor: Profimedia / Autor: LESE/Head To Toe Celebrities / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U sklopu njega djeluje i TrialWatch, putem kojeg se nadzire niz suđenja osobama za koje se sumnja da su bezrazložno osuđene na temelju rase, podrijetla ili spola. Program djeluje u 40 zemalja diljem svijeta.

'Diljem svijeta zastupam žene koje su progonjene jer su govorile protiv visokopozicioniranih državnih službenika. Primjerice, novinarka iz Azerbajdžana razotkrila je korupciju predsjednika i njegove obitelji. Ubrzo je postala meta i završila u zatvoru bez ikakvih osnova. Oslobodila sam je na Europskom sudu za ljudska prava. Trenutno se borim za nobelovku Mariju Ressu, novinarku koju žele poslati u zatvor na Filipinima', pojasnila je Amal, ističući da ulaže veliku snagu upravo u borbu za slobodu novinara i slobodu govora diljem svijeta.

Uspješno vodila bitke protiv ratnih zločinaca

Britanska odvjetnica libanonskog podrijetla u jednom od svojih prvih većih slučajeva bila je tužiteljica u ime žena žrtava ratnih zločina u režiji Slobodana Miloševića. Nakon toga nastavila je s borbom za prava žena i izbjeglica u Sudanu i Čadu.

'Mnoge su mi priznale da sam prva osoba koja ih je upitala što im se dogodilo. Priznale su i da njihova djeca nikad nisu vidjela svijet izvan izbjegličkih kampova, u kojima žive već 20 godina. Mnoge se nikad nisu usudile reći muževima da su bile silovane, ali da su na to spremne na suđenju kako bi krivci bili privedeni pravdi. Ovi slučajevi naposljetku su završili na Haškom sudu, a radim na tome da se ondje optuži i bivši sudanski predsjednik Omar al Bašir.'

Istaknula je da posljednjih godina najviše radi na slučajevima nasilja koje nad ženama vrši ISIS u Iraku. Njihovi najstrašniji zločini izvršeni su nad Jazidima, etničkom skupinom kurdskog govornog područja koja nije muslimanskog podrijetla. Prodavali su djevojčice u dobi od osam godina za 20 dolara na internetu te se nisu ni trudili sakriti tragove, u potpunosti vjerujući u svoju svemoćnost.

'Nedavno smo izborili prvu osudu za genocid pripadniku ISIS-a te nastavljamo borbu za pravdu preživjelih Jazida, a članovi našeg programa čine isto za žrtve ratnih zločina od Ukrajine, preko Konga, do Venezuele.'

Malim pobjedama promijenila čitave sustave

Za kraj, poslala je poruku nade i ohrabrenja svim ženama koje imaju utjecaja i motivaciju učiniti svijet boljim mjestom.

'Kao odvjetnica, od jednog slučaja do drugog, radila sam prvenstveno na tome da mijenjam čitav sustav. Isto možete učiniti i vi, bilo da je riječ o doprinosu u povećanju kvalitete života izbjeglica, siromašnih, obespravljenih žena ili poboljšanju zdravstvene skrbi novorođenčadi. Žene koje su spremne mijenjati status quo, koje su napravile puno, a osjećaju da mogu više, koje su promijenile tolike živote i koje će ovu večer iskoristiti kao katalizator promjena, one će biti zaslužne za bolju budućnost svih nas.'