vrijedno izdanje

Objavljena Antologija velikog skladatelja Rajka Dujmića i lyric video 'Milena' kao zahvala svim medicinskim radnicima

11.12.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Antologija jednog od najvećih skladatelja u povijesti hrvatske diskografije, Rajka Dujmića od danas je u prodaji. Box set s ukupno 5 CD-a i devedeset i jednom pjesmom presjek je sjajne skladateljske biografije s najvećim pjesama koje su obilježile mnoge generacije te proglašene evergreenima

Njegov glazbeni početak vezan je uz Nove fosile, jednu od naših najpopularnijih pop grupa u koju ga je doveo Slobodan Momčilović Moka i na čiji je nagovor Rajko Dujmić počeo pisati pjesme. Sanjaj me bila je prva pjesma koja je nagovijestila zlatno doba Novih fosila koji su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća prodavali dijamantne naklade albuma, ističe se u najavi.

Rajko Dujmić Lima, kako su ga zvali prijatelji, bio je glazbeno čudo od djeteta, a svoj prvi honorar od glazbe zaradio je već s trinaest godina. Veliki skladatelj veći je dio svoje karijere vezao upravo uz grupu Novi fosili čiji je bio član, ali je njegov skladateljski potencijal i gotovo dječačka radoznalost bila tolika da je svojim pjesmama obilježio i karijere mnogih danas renomiranih pjevača poput Jasne Zlokić i njene Skitnice, Nede Ukraden i Vrati se s kišom, Umoran sam Jasmina Stavrosa i mnogih drugih.

Među poznatim hitovima, u Antologiji se nalazi jedan stariji duet i to Arsena i Gabi Ljubim tvoje lijepe bore kao i najnoviji Susret koju su otpjevali Ivanka Boljkovac i Darko Domijan. Uz Stevu Cvikića, Rajko je napisao pjesmu Rock me za tada nepoznatu grupu Riva koja je do danas ostala jedina grupa koja je dovela Eurosong u Zagreb i to 1990., a uz još jednog velikog skladatelja Zrinka Tutića napisao je jednu od najljepših domoljubnih pjesama Moja domovina.

Upravo je zato ovaj box set podijeljen na nekoliko cjelina, na prva dva CD-a se nalaze pjesme Novih fosila, na druga dva Rajkovi hitovi koje su otpjevali Jasna Zlokić, Neda Ukraden, Jasmin Stavros, Srebrna krila, Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Gazde, Đurđica Barlović, Severina, Željko Bebek i drugi, dok peti CD sadrži pjesme koje Rajko pjeva poput Leina, Rijeka suza i svira poput Pjevaju šume.

U bogatoj knjižici na čak 48 strana nalaze se slike iz privatne arhive Rajka i Snježane Dujmić, od njegovih slika iz djetinjstva do raznih novinskih natpisa. Naslovnu fotografiju Antologije te nekoliko stiliziranih unutar knjižice box seta potpisuje svjetski poznati fotograf Lupino. Posebnost ove Antologije leži i u tri pjesme koje su prvi put objavljene. Pjesma Dobro jutro, Hrvatska u izvedbi Maje Blagdan zaštitni je znak najdugovječnije emisije na HRT-u, Mir vama u izvedbi raznih izvođača koju je Rajko napisao povodom dolaska Pape Franje u Sarajevo te Bachova toccata i fuga u D-molu koju je odsvirao s grupom Clan.

Izvor: Društvene mreže

Pjesmu Milena, jednu od kultnih pjesama koja se nalazi u ovoj Antologiji, Rajko Dujmić napisao je za stvarnu osobu, medicinsku sestru iz Negotina na Vardaru, ali je uvijek isticao da je to posveta svim medicinskim sestrama. U čast velikog skladatelja, Rajka Dujmića, Croatia Records napravila je i video lyrcs za pjesmu Milena s kadrovima zdravstvenih radnika kao još jednu zahvalu za svu njihovu požrtvovnost i napore s kojima su suočeni zadnjih nekoliko mjeseci.

sve osim nogometa