LEMMY KILMISTER

Objavljen hrvatski prijevod autobiografije frontmena najglasnijeg rock benda na svijetu

02.11.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Knjižara Rockmark objavila je autobiografiju frontmena grupe Motörhead Lemmyja Kilmistera, 'White Line Fever', najavljenu kao urnebesno smiješno i neobuzdano putovanje životom ikone rock'n'rolla, jednog od rijetkih glazbenika koji je za života postao legenda

Glazbenik čije je ime postalo sinonimom za notorno pretjerivanje i glasni rock, Ian Fraser Kilmister, mnogima poznatiji kao Lemmy iz Motörheada, rođen je na Badnjak 1945.

'U ranoj mladosti shvatio je da se komadi pale na frajere s gitarom, pa je sukladno tome i odredio svoj životni poziv', stoji u najavi. 'Iako je tek pred kraj života dobio status koji zaslužuje, Lemmy i Motörhead su se tijekom četrdeset buntovničkih godina karijere dokazali kao nepopustljivi osvajači svijeta rocka', dodaje se.

Lemmy je autobiografiju pisao u suradnji s priznatom rock novinarkom Janiss Garza i objavio 2002., a ovo nadopunjeno izdanje objavljeno je godinu dana nakon njegove prerane smrti 2015. godine.

Ian Fraser 'Lemmy' Kilminster (1945.-2015.) bio je engleski glazbenik, gitarist, pjevač i tekstopisac, osnivač i frontmen rock sastava Motörhead. Lemmyjeva glazba spada u temelje žanra heavy metala.

Početke njegove karijere obilježilo je sviranje s bendom The Rockin' Vickers, bio je i roadie Jimiju Hendrixu, 1969. se pridružio bendu Opal Butterflies, a 1972. je počeo svirati bas gitaru u Hawkwindu. Godine 1975. osnovao je Motörhead. U 40 godina karijere, bend je objavio 22 studijska albuma, deset snimki nastupa uživo, 12 kompilacijskih albuma i pet EP-ova, prodanih u preko 30 milijuna primjeraka.

Prepoznatljive scenske pojave po zaliscima, madežima i proderana glasa, Lemmy je uz glazbeničku karijeru odigrao i nekoliko malih filmskih i televizijskih uloga.

Njegova autobiografija 'White Line Fever' najavljena je kao intenzivna turneja ekscesima čovjeka koji je ostao zauvijek vjeran svojoj glazbi i svojim užicima, 'povremeno urnebesno smiješno, često neobuzdano, ali neupitno izuzetno zabavno putovanje s frontmenom naglasnijeg rock benda na svijetu'.

'Osim što donosi dirljiv predgovor Larsa Ulricha iz Metallice, knjiga je postala i zaokružena cjelina jedne posebne rock veličine', poručuju iz Rockmarka.

Prijevod potpisuje Tomislav Belanović. Knjiga se u redovnoj prodaji očekuje sredinom studenoga.

  • +6
Lemmy Kilmister Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Rodolfo Sassano / Alamy