VIŠE IH NITKO NE ŠTITI

Objavili novi rat medijima: Harry i Meghan najavili tužbe zbog paparazzo fotografija snimljenih na javnom mjestu

22.01.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Zbog fotografija, koje su paparazzi snimili u parku nedaleko njihova nova doma na otoku Vancouver, princ Harry i Meghan Markle najavili su i nove tužbe protiv određenih britanskih medija, iako im ista baš i 'ne drži vodu', budući da su fotografije nastale na javnoj površini, a i nakon što su odlučili izaći iz kraljevske obitelji, više nema nikakve 'zabrane' da ih se u privatno vrijeme ne fotografira

Britanski mediji koji su objavili paparazzo fotografije Meghan Markle kako u parku nedaleko od njihovog novog doma u Kanadi šeće zajedno sa sinom Archijem, psima i dvojicom tjelohranitelja, mogli bi se suočiti s novom tužbom Harryja i Meghan. Oni smatraju kako je to ponašanje paparazza nedopustivo, kao i njihov pokušaj da teleobjektivima snime unutrašnjost njihove kuće i uhvate ih nespremne.

Njihovi odvjetnici poslali su upozorenje, a sve zato što Harry smatra kako su mediji prekinuli embargo koji je postavljen nakon smrti njegove majke, princeze Diane, prije više od dva desetljeća. Naime, neslužbeni dogovor postignut je nakon što su paparazzi natjeravali Parizom njegovu majku, što je rezultiralo njezinom stravičnom pogibijom.

Osam dana nakon njezine smrti 1997. Daily Mail maknuo je sve paparazzo fotografije sa svojih stranica, a istim su su primjerom poveli i njihovi konkurenti. Taj gentlemenski ugovor bio je zapravo prešutni dogovor da se mlade prinčeve zaštiti na način da se ne objavljuju svakodnevne informacije iz škole, privatnog života i slično, a paparazzi su se ubrzo odmaknuli od Harryja i Williama shvaćajući da fotografije koje snime neće moći prodati britanskim medijima.

Ipak, sve se promijenilo prošle godine kada je Harry napokon dobio i javnu ispriku medijskih agencija koje su objavile fotografije iz zraka njegova doma u Cotswoldsu, zbog čega su on i Meghan morali iseliti. Upravo smatrajući medije glavnim krivcem za sve što mu se događalo, ali i njihov kritički nastup prema njegovoj voljenoj supruzi, Harry je odlučio tužiti određene medije. Sve to događalo se dok su on i Meghan još uvijek bili članovi kraljevske obitelji, no sada se sve promijenilo.

  • +9
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / Mega Agency / Profimedia

Ako pogledamo malo bolje, šestotjedni odmor, koji su Meghan i Harry sa sinom Archijem proveli u Kanadi, prošao je bez ikakvih fotografija u medijima. Razlog? Upravo taj prešutni dogovor između kraljevske obitelji i medija da se članove njihove obitelji neće 'proganjati' na privatnim odmorima. S izlaskom iz kraljevske obitelji sve to pada u vodu, nema ih u tom smislu više tko štititi, stoga ne čudi da su se u blizinu njihova nova doma na otoku Vancouver smjestili mnogobrojni paparazzi koji su u ovom paru našli odličnu zaradu.

Nikome nije jasno kako vojvoda i vojvotkinja od Sussexa namjeravaju zarađivati na svom imenu i brendu, a da s druge strane zabrane bilo kakve objave bez njihova dopuštenja, kako je bilo u vrijeme dok su bili dijelom kraljevske obitelji. Na svojoj službenoj Sussex Royal stranici, Meghan i Harry najavili su kako više neće biti dijelom sistema Royal Rota, a koji je dozvoljavao britanskim medijima (The Daily Express, The Daily Mail, The Daily Mirror, The Evening Standard, The Telegraph, The Times, The Sun) ekskluzivno pravo da prisustvuju događanjima i dogovorno izvještavaju o članovima kraljevske obitelji.

Royal Rota uz to podrazumijeva da će članovi kraljevske obitelji u dogovoru s medijima poslati istovremeno, ponekad čak i unaprijed, do sada neviđene fotografije. Odluka Harryja i Meghan je ta da će oni posebne trenutke iz svojeg privatno života dijeliti sami i direktno putem, primjerice, društvenih mreža, bez da se sve to prvo 'filtrira' kroz Royal Rotu.

'Vojvoda i vojvotkinja shvaćaju da su njihove uloge, kao članova kraljevske obitelji, bile predmet interesa i uvijek su podržavali i odobravali iskreno i točno medijsko izvještavanje, no kao individualci i kao obitelj, baš kao i svaki drugi čovjek na svijetu, cijene privatnost', stoji na njihovoj službenoj stranici