MARIA CALLAS

Njezin život bio je prava grčka tragedija: Majka ju je ucjenjivala, otac iskorištavao, a njezin ljubavnik Aristotel Onassis godinama ju je ponižavao i zlostavljao

03.05.2021 u 06:34

Bionic
Reading

Njezini obožavatelji zvali su je La Divina (božanstvena), a ona nikada nije krila da joj to godi. No nakon što se na tržištu pojavila njezina najnovija biografija javnost je spoznala da je Maria Callas zapravo tragediju sa scene živjela i u privatnom životu

Bila je jedna od najboljih sopranistica svih vremena, a punila je novinske stupce svojim senzacionalnim nastupima, kao i privatnim ljubavnim životom i brojnim obožavateljima. Iako se možda nekome činilo da je živjela život iz bajke, on je bio sve samo ne to.

U najnovijoj biografiji slavne Marije Callas objavljena su i do tada javnosti nepoznata pisma, otkrivši i drugu stranu njezina života, a koja je uključivala burnu ljubavnu vezu s Aristotelom Onassisom, grčkim brodovlasnikom koji ju je tijekom godina njihove veze drogirao, a sve kako bi ju, vjerovali ili ne, mogao seksualno zlostavljati.

Ništa lošije prema njoj nisu se odnosili njezin suprug Giovanni Battista Meneghini, kao ni njezin otac George Kalogeropoulos, a nevjerojatna je priča i o tome da ju je ucjenjivala majka Evangelia Dimitriadou te ju je pokušavala prisiliti na prostituciju.

‘Možda ju je kao pjevačicu doista dotakla božja ruka, kako je često isticala, no izvan tog glazbenog svijeta Maria je bila žrtva nevjerojatnih okolnosti’, rekla je to biografkinja Lyndsy Spence, autorica knjige ‘Cast A Diva: The Hidden Life Of Maria Callas’.

Maria Callas inspirirala je mnoge, stoga ne čudi to da je o njoj napisano čak 30 biografija, no jedino je Spence pronašla nove i nepoznate detalje iz njezinog života, a dobila je i pristup kutijama njezinih pisama koja su se našla neistražena u arhivi Stanforda.

Tako se iz tih pisama koja je razmjenjivala sa suprugom, ujedno agentom, Giovannijem Battistom Meneghinijem da iščitati kako mu je bila iznimno podređena i poslušna, kakva je zapravo bila prema svima.

‘Bila je iznimno pokorna kao osoba, što je sušta suprotnost njezinoj scenskoj verziji, divi Callas. A kada ste takvi, ne treba čuditi to da privlačite zlostavljače, među kojima su bili i Meneghini i Onassis, ali i njezini roditelji’, otkrila je biografkinja, dodavši kako je najveći zlostavljač u njezinom životu zapravo bio Aristotel Onassis, milijarder i brodski magnat koji ju je podjednako zlostavljao psihički, ali i fizički tijekom godina njihove izvanbračne veze, prije negoli ju je ‘odbacio poput stare krpe’ zbog Jackie Kennedy, s kojom se vjenčao 1968. godine.

Spence je došla u posjed i tajnih dnevnika osobe iznimno bliske Mariji Callas, a koji su otkrili da je Onassis učinio pjevačicu ovisnom o snažnom sedativu metakvalonu, poznatijem pod imenom mandrax, kao i o barbituratima.

  • +14
Maria Callas Izvor: Profimedia / Autor: Barbara Pflaum / Imagno / Profimedia

Dobrovoljno je uzimala tu kombinaciju lijekova, nakon čega bi bila uspavana, a sve kako bi Onassis utažio svoje seksualne apetite, toliko izopačene da su svojedobno šokirali i vlasnicu poznatog pariškog bordela. Navodno bi je, nakon što bi je uspavao, Onassis zlostavljao na ponižavajući način, što mu vrlo vjerojatno ne bi dopustila da je bila svjesna svega.

Prema riječima biografkinje, Callas je u to vrijeme već patila od psihičkih problema nastalih ponajviše zbog pritiska koji joj je donosila njezina karijera, ali i činjenice da su je stigle godine. Ti pritisci pojačali su se nakon što je doznala da njezin grčki ljubavnik u svom domu u Parizu ima prostoriju uređenu po uzoru na svoj omiljeni bordel.

Iako je fizički bio neatraktivan i ‘sirovina od čovjeka’, seksualno je jako privlačio Mariju Callas te mu nije mogla odoljeti. On sam volio je žene pomalo androgenog izgleda, one koje su, poput operne dive, bile fizički iscrpljene. Naime Maria je bila sklona debljanju, zbog čega se većinu života borila s poremećajem prehrane. Držala se drastične dijete, vagala svaki zalogaj, da bi u konačnici postala toliko malaksala da je jedva hodala, a sve kako bi što više ‘odgovarala njegovom idealu’.

Iako su kolale priče da je imala tajno dijete s Onassisom, te su tvrdnje odbačene. Naime poznato je to da je početkom 60-ih, dok je još bila u braku s Meneghinijem, ostala trudna. Suprug je prijetio da će joj oduzeti dijete, nakon čega je imala spontani pobačaj.

Da nije samo u trenucima slave imala tako loše trenutke, govore podaci iz njezine mladosti. Rođena je 1923. kao Sophie Cecilia Kalos u New Yorku u obitelji siromašnih grčkih imigranata, a oni su se loše odnosili prema njoj. Kada je navršila 10 godina, već je izvodila arije iz opere ‘Carmen’, a majka ju je često gurala da nastupa pred drugima.

Nakon što se raspao brak njezinih roditelja Maria se 1937. s majkom i starijom sestrom Jackie vratila u Atenu. Njezina je majka tijekom Drugog svjetskog rata skrivala britanske vojnike i prostituirala se s talijanskim i njemačkim vojnicima kako bi prehranila kćeri, od kojih je tražila da rade isto.

I dok je Jackie pala pod majčin utjecaj i krenula njezinim putem, Maria je uspjela osvojiti vojnike na drugi način, a oni su joj plaćali kada bi pjevala za njih. S 13 godina započela je svoje glazbeno školovanje, a majci nije oprostila do njezine smrti. Godine 1945. vratila se u Ameriku kako bi živjela s ocem te je, nakon audicije, primljena u Metropolitan Operu u New Yorku. Nakon što je postala slavna njezina je majka emocionalnim ucjenama pokušala iscijediti novac iz nje. Prijetila je samoubojstvom, puštala lažne priče u medije...

Ništa bolji nije bio ni njezin otac te je također besramno uzimao novac svoje kćeri, a jednom joj je čak slagao da umire samo kako bi iskamčio nešto. No ona im nije mogla reći ne.

Maria Callas Live: Bizet's Carmen Habanera, Hamburg 1962. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

I sama je priznala da je posebno osjetljiva na one koji pokažu barem malo emocija za nju. ’Dobrotom ljudi od mene mogu dobiti sve, a mogu napraviti i budalu od mene’, govorila je Maria Callas te je cijeli život tražila ljubav koju joj njezini roditelji nisu dali. Ne treba čuditi da je upravo zbog toga mislila kako će joj suprug Giovanni Battista Meneghini pružiti to.

Kada se udala za njega, imala je 23 godine i niti kune u džepu. Upoznali su se na opernom festivalu u Veroni, na kojem je njegov šogor tražio lijepe pjevačice. Iako je Meneghini bio 27 godina stariji od nje, vjenčali su se 1949. godine, a on ju je financirao i brinuo se o njezinoj karijeri. Navodno je upravo on odbijao to da osnuju obitelj, želeći da ona radi do krajnjih granica kako bi što više zaradila.

I on se itekako okoristio, skrivajući njezinu zaradu na tajnim računima u švicarskim bankama, ali i plaćajući njima svoje dugove. Kada je otkrila što je zapravo radio, nadjenula mu je nadimak, nazvavši ga svojim svodnikom.

‘Moj me suprug i dalje gnjavi iako mi je oteo više od polovice zarađenog novca, spremajući sve na svoje ime otkako smo se vjenčali. Bila sam budala što sam mu vjerovala’, napisala je u jednom svojem pismu, a otkrila je i kako joj nije bio vjeran. Meneghini je volio mlađahne djevojke, jedva punoljetne, također sopranistice.

A onda se u njezin život ušetao Aristotel Onassis. Upoznala ga je 1957. na balu u Veneciji, a iako joj je bio fizički neprivlačan te joj je smetala njegova nasrtljivost, u konačnici je uspio u svom naumu. Zaveo ju je šaljući joj bukete cvijeća, a njoj to nije smetalo. Priznala je kako ju zapravo usrećuje to što je privlačna takvom muškarcu i što on smatra da je seksi.

Ljubavnici su postali tek u ljeto 1958. godine, kada je Callas sa suprugom bila pozvana da se pridruži Winstonu Churchillu i njegovoj obitelji na trotjednom krstarenju Onassisovom luksuznom jahtom Christina, na kojoj su domaćini bili upravo on i njegova tadašnja supruga Tina.

Prema pričama, obitelj Winstona Churchilla s gnušanjem je promatrala besramno ponašanje operne dive, osobito kada bi ostarjelog državnika hranila sladoledom na žlicu. No ona se time nije zamarala. Nakon što je započela izvanbračnu ljubavnu vezu s grčkim tajkunom uvidjela je njegovo pravo lice, ali i dalje mu je bila odana i trpjela njegovo nasilje. To što mu je Maria Callas bila ljubavnica Onassisa nije spriječilo da se viđa i s drugim ženama, uključujući Jackie Kennedy i njezinu sestru Lee Radziwill.

Iako su mnogi mislili da je njihova ljubavna priča bila bajkovita, biografkinja Spence tvrdi kako je to sve samo ne istina, a postoje i priče o tome da ju je Onassis jednom umalo ubio nakon što je fizički nasrnuo na nju i izudarao je. Dapače, jednom ju je pred društvom udario posred lica, nazivajući je pogrdnim imenima.

No svaki udarac nagrađivao je skupocjenim darovima, posebice nakitom, a ona je radila ama baš sve što je on htio - bila mu je pratnja u striptiz-klubovima, a u krevetu je, po njegovoj želji, nosila tek dijamante.

A njezin susret s drogom dogodio se i prije veze s Onassisom. Točnije, bilo je to u New Yorku nakon što je upoznala Maxa Jacobsona, poznatog i kao Dr. Feelgood, koji je slavnim osobama ubrizgavao ‘vitaminske injekcije’ kako bi im povećao izdržljivost, no te su injekcije bile prepune amfetamina i metamfetamina. Sve se to nastavilo uz Onassisa, a on ju je uz to psihički uništio, uvidjevši koliko je zapravo nesigurna, posebice zbog svojih kilograma.

Kada je 1968. oženio udovicu Johna F. Kennedyja, Jackie, činilo se da je njihovoj vezi došao kraj. No mjesec dana nakon vjenčanja na privatnom grčkom otoku Skorpiosu, Onassis se poželio vratiti opernoj divi. Pristala je tek nakon njegovih prijetnji da će se svojim Rolls-Royceom zaletjeti kroz njezina vrata.

‘Kada su krenuli u spavaću sobu, on je skinuo sve sa sebe i legao u krevet, no ona ga je izbacila’, napisao je biograf, dodavši kako je tek tada skupila dovoljno snage da mu odoli.

Nakon što je s vremenom njezin glas sve više patio odlučila se umiroviti i povukla se iz javnog života u svoj pariški dom, u kojoj je, ovisna o tabletama, provodila dane gledajući televiziju i prejedajući se sladoledom u društvu sestre Jackie. Posljednje godine njezina života obilježili su usamljenosti i žaljenje, a preminula je 1977. sa samo 53 godine od posljedica srčanog udara.

Maria Callas - oproštajni koncert 1973. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Biografkinja je uspjela stupiti u kontakt s neurologom koji ju je liječio prije smrti i koji je otkrio da je Maria Callas dugo patila od dermatomiozitisa, upalne bolesti koja joj je zahvatila središnji živčani sustav i uzrokovala joj progresivnu slabost mišića. No budući da su je liječnici i prije toga prozvali hipohondrom, umjesto da joj pomognu, okrenula se tabletama za spavanje koje su joj uništile život, ali i glas, zbog čega je prerano okončala svoju karijeru.