POČINJE 2. PONTA LOPUD FESTIVAL

Njegov se dolazak dugo očekivao: U Hrvatsku stigao višestruki oskarovac Joel Coen

21.06.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Joel Coen danas je u društvu producenta Petera Spearsa i uglednog filmskog agenta Briana Swardstroma došao na Lopud, otok koji postaje kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije

Američki redatelj, scenarist i producent Joel Coen četiri je puta ovjenčan prestižnom nagradom Američke akademije, ali i Zlatnom palmom u Cannesu. S bratom Ethanom već četiri desetljeća stvara nezaboravna autorska ostvarenja, stojeći iza filmova kao što su 'Nema zemlje za starce', 'Fargo', 'Barton Fink', 'Veliki Lebowski', neizostavnim naslovima filmskih antologija.

Peter Spears Oscarom je nagrađeni producent filma 'Zemlja nomada', za koji je, za režiju, Oscara osvojila Chloé Zhao, a Frances McDormand za najbolju glavnu glumicu. Osim ovih nagrada, film je osvojio nagrade Zlatni globus, Zlatni lav u Veneciji, Critics Choice Award, BAFTA, PGA i Independent Spirit Award za najbolji film.

Brian Swardstrom jedan je od partnera u United Talent Agency te zastupa glumce koji rade na filmu, televiziji i u kazalištu. Zastupa i mnoge dobitnike nagrada Oscar, Emmy i Tony.

Sva trojica filmskih umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije podijelit će svoja profesionalna i osobna iskustva sa sudionicima njihovih masterclass radionica, a koji će dobiti priliku učiti od najboljih u jedinstvenoj atmosferi otoka Lopuda.

Joel Coen na Lopudu Izvor: Promo fotografije / Autor: Robert Medvedec

Frances McDormand, višestruka dobitnica Oscara, glumica i producentica, jedna od glavnih ovogodišnjih mastera za glumački masterclass, zbog obveza, pridružit će se festivalu u sljedećim danima.

Ponta Lopud Festival počinje sutra filmskom projekcijom 'Farga' u režiji Joela i Ethana Coena na plaži La Baja wellness & resort hotela RMH Lopud Lafodia, kojom prigodom će Joel Coen osobno pozdraviti publiku, a nakon čega će uslijediti koktel zabava te će uzvanici uživati u pogledu na lopudsku uvalu okupanu svjetlucavim bojama vatrometa.

Program Ponta Lopud Festivala i ove godine pobudio je veliki interes publike, tako su u rekordnom roku prodane ulaznice za sutrašnju filmsku projekciju 'Farga', kojom započinju festivalska događanja. Danima se traži karta više i za glazbeno-filmski spektakl 'Birdman', uz glazbenu pratnju Antonija Sancheza, četverostrukog osvajača Grammyja, koji će partituru za bubnjeve odsvirati uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije te je otvorena lista čekanja.

Organizatori Festivala pobrinuli su se da posjetitelji osim u bogatom filmskom programu mogu uživati u gastronomskim specijalitetima lokalne kuhinje. Drugi Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. lipnja.