JAVNO SE ZAHVALILA

Nikolina Pišek: 'Ovo je tekst o tome da nije sve crno, da profesionalizam i želja za prakticiranjem Hipokratove zakletve postoji...'

12.08.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana voditeljica Nikolina Pišek posebno je aktivna na svom Instagram profilu, a upravo je tu društvenu mrežu iskoristila i za zahvalu djelatnicima KBC-a Rebro koji su spasili njezinu majku

Posljednje dvije godine nisu bile niti najmanje lagane za voditeljicu Nikolinu Pišek. Prvo su ona i njezina mlađa kći Una Sofija umala platile životom zbog trovanja plinom, a onda joj je prvo preminuo otac te potom i suprug Vidoje Ristović. Sve je kulminiralo prije više od tri tjedna kada je malo nedostajalo da ostane i bez majke.

Iako isprva o tome nije pričala, potaknuta svime što se događalo oko novinara Vlade Matijanića i njegove smrti, Nikolina Pišek je odlučila ispričati osobno iskustvo, koje je, na sreću po njezinu obitelj, bilo pozitivno. Njezin status prenosimo u cijelosti.

'Morala sam naprosto napisati jedan pozitivan tekst. Zgrožena sam tijekom okolnosti koje su dovele do smrti iznimnog novinara Vlade Matijanića. Nekompetencija i lakonski stav kombiniran s prezrivim dociranjem onih koji bi trebali biti stručni i poslijedično proaktivni.

Na stranu manjkavost sustava, preopterećenost djelatnika, trijaža koja se radi pod pritiskom... Reda mora biti. Ulozi su previsoki. I moja majka mogla je platiti glavom. Prije više od tri tjedna dovedena je na hitnu u KBC Rebro u stanju potpune konfuzije i smetenosti. Djelatnici su se, sasvim ispravno, fokusirali na potencijalno terminalno i akutno stanje - krvarenje u mozgu. Eliminirano je.

Pacijent je poslan kući. No stanje moje majke se pogoršava. Jedva prepoznaje mene i brata, i to je otprilike to. Primaju me u hitni prijem, objašnjavam da je imunokompromitirani bolesnik koji je u kratkom vremenu doživio više ozbiljnih stresora - smrt supruga i zeta, medijski teror koji mene i nju posredno skrnavi po medijskom glibu unatoč nepostojanju nijednog iskaza s moje strane.

Srećom, tu priča dobiva novi obrat. Barem za moju majku. Majku u teškom stanju smještaju na KBC Rebro, u rekordnom roku rade sve pretrage, pokreće se cijeli složeni dijagnostički aparat - bez ikakvog traženja veze ili protekcije. Sumnja se na ishemijski moždani udar, na autoimuni proces, na promjene uslijed epileptičnog napada, na meningitis ili encefalitis - moja majka dobiva logopeda koji radi s njom u bolnici.

  • +3
Nikolina Ristović Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Da skratim priču, divno i profesionalno osoblje Neurologije 4 predvođeno u ovom slučaju izuzetno susretljivom i stručnom dr. Petrom Nimac uradilo je sve i u pravo vrijeme da moja majka, nakon preboljenog virusnog encefalitisa, u najkraćem roku napusti bolnicu.

Ovaj poduži tekst je moja zahvala svima koji su sudjelovali i svojom stručnošću i znanjem pomogli, suosjećanjem olakšali, pa čak i brisali suze kad je trebalo. A trebalo je... Ovo je tekst o tome da nije sve crno, da profesionalizam i želja za prakticiranjem Hipokratove zakletve postoji, da nema generalizacije krivnje i da se izvrsnost treba pohvaliti i nagraditi... Neurologija 4 na KBC Rebro, djelatnici Hitne pomoći - hvala vam. Tako se to radi.'