PRVI KOJI JE PROGOVORIO

Nije mogao prešutno prijeći preko tako teških optužbi: Kraljica Elizabeta i princ Charles podržavaju neplaniran istup princa Williama u javnosti

12.03.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnjeg posjeta školi u istočnom Londonu vojvoda od Cambridgea stao je u obranu kraljevske obitelji i tako postao njen prvi član koji je javno progovorio o eksplozivnom intervjuu svoga brata, princa Harryja i šogorice Meghan Markle. Kraljica je navodno podržala njegov istup

Kate i princ William navodno su duboko uznemireni intervjuom s Oprah, u kojem je Meghan optužila neimenovanog člana obitelji da je izrazio zabrinutost zbog tona kože njene nerođene bebe.

Nakon gotovo dvodnevne šutnje kraljica Elizabeta je u utorak navečer objavila pažljivo sročenu izjavu u kojoj navodi da ju je intervju rastužio, ali i da se sjećanja mogu razlikovati.

Kraljica je nakon toga stvar preuzela na sebe, najavivši da će osobno razgovarati s princem Harryjem, a osoblju palače, koje je također potreseno bombastičnim intervjuom, zabranila je javne istupe na tu temu.

U sklopu projekta mentalnog zdravlja učenika, koje je Kate pokrenula u osnovnim školama 2018. godine, princ William i Kate posjetili su školu u istočnom Londonu.

  • +4
Princ William i Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Beretta/Sims / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pred školom su ih dočekali novinari i pitali ih za Meghanine tvrdnje o rasizmu o kraljevskoj obitelji pa je princ William odlučno ustvrdio kako 'njegova obitelj nije rasistička'.

Novinare je zanimalo i je li nakon emitiranja intervjua razgovarao sa svojim bratom i šogoricom, a on im je odgovorio: 'Ne, još nisam razgovarao s njim... ali hoću.'

Izvori bliski palači kažu da je William vrlo dobro postupio s obzirom na emocije i ogromno značenje cijele priče, a Daily Mail piše kako su Buckinghamska palača i Clarence Home, službeni domovi kraljice Elizabete i princa Charlesa, podržali Williamov istup.

  • +8
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

U sjeni Meghaninih optužbi za rasizam ostala je Harryjeva ispovijest o osjećaju iznevjerenosti od obitelji. S bratom, tvrdi, jedva razgovara. Prema njemu osjeća ogromnu ljubav, ali on i budući kralj bili su na različitim kolosijecima.

Potužio se i na odnos s ocem Charlesom, koji više ne prima njegove pozive nakon Megxita. Obitelj ga je, kaže, i financijski prestala podupirati prošle godine. Vojvoda od Sussexa u intervjuu je rekao i kako vjeruje da je Williama i Charlesa zarobila monarhija.

'I sam sam bio zarobljen, nisam vidio izlaz. Bio sam zarobljen, ali nisam znao da sam zarobljen. Moji otac i brat su zarobljeni. Ne uspijevaju otići i zbog toga jako suosjećam', rekao je Harry.

Princ Charles je u utorak prvi put viđen u javnosti nakon emitiranja intervjua. Tijekom posjeta NHS-ovom centru za cjepiva u Londonu novinar ga je pitao za mišljenje o intervjuu, na što se princ Charles nervozno cerekao i nastavio hodati.