ODMJEREN PRISTUP

Kraljica Elizabeta prelomila nakon intervjua Meghan Markle: Uzet će stvari u svoje ruke i razgovarati s princem Harryjem, a izdala je i zabranu osoblju

11.03.2021 u 10:24

Bionic
Reading

Odgovornost za ublažavanje posljedica bombastičnog televizijskog intervjua preuzet će na sebe kraljica Elizabeta II, koja princu Harryju i Meghan Markle planira osobno pružiti maslinovu grančicu mira

Kako su ostali pripadnici kraljevske obitelji još uvijek 'zbunjeni' nakon niza eksplozivnih navoda para, kraljica je izdala i trostruko podvučenu pisanu obavijest da bi spriječila osoblje palače da javno raspravlja o situaciji.

Umjesto javne rasprave, kraljica će uzburkane vode pokušati smiriti osobnim obraćanjem svom unuku i njegovoj supruzi u Kaliforniji, a očekuje se da će u sljedećih nekoliko dana razgovarati s njima telefonom.

Iako su princ Harry i Meghan Markle o izjavi Buckinghamske palače bili obaviješteni prije nego je objavljena u utorak navečer, to je učinjeno preko dužnosnika. Kraljica vjeruje da je sada vrijeme za osobniji pristup.

  • +8
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Odluka 94-godišnje kraljice Elizabete da preuzme inicijativu smatra se vrlo razumnom jer su ostali članovi obitelji, osobito princ Charles i princ William, vrlo uznemireni načinom na koji ih je par napao. Princ Harry je rekao da se osjećao iznevjerenim od oca, tvrdeći da je princ Charles odbijao njegove pozive, a priznao je i da između njega i brata još uvijek postoji velik jaz.

Neimenovanoga člana svoje obitelji optužio je čak za rasizam te rekao kako iza njihove odluke o napuštanju Velike Britanije stoji činjenica da im nitko od ostalih članova kraljevske obitelji nije pružio podršku.

Razumno je očekivati da će se princ William zaštitnički ponijeti prema supruzi Kate, koju je Meghan u intervjuu optužila da ju je rasplakala uoči kraljevskog vjenčanja zbog haljine za male djeveruše.

No još gore od toga, kao nekom tko je vodio kampanju o pitanjima mentalnog zdravlja, teško će mu biti progutati optužbe da je postupanje obitelji tjeralo Meghan na razmišljanje o samoubojstvu.

  • +4
Meghan Markle kod Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

Međutim i Harry i Meghan pokušali su ograditi njegovu baku i djeda od kritika. Vojvotkinja je rekla kako je kraljica bila 'predivna' i velikodušna te se hvalila time kako su je mogli nazvati bez prethodnog razgovora s dužnosnicima.

Harry je inzistirao na tome kako nije bacio sjenu na baku njihovom odlukom da odstupe s kraljevskih dužnosti jer je previše poštivao svog 'vrhovnog zapovjednika'.

Vojvoda od Sussexa u emisiji je jasno dao do znanja da neimenovani član obitelji, za kojeg Meghan tvrdi da je izrazio 'zabrinutost' oko boje kože njihovog djeteta, nisu ni njegova baka ni djed.

Na dvoru se sada nadaju da će kraljičin mirovni pristup pomoći u uklanjanju toksičnosti ove situacije.

'Ljudi doslovno glavinjaju zbog onoga što se dogodilo, a neki bi pripadnici osoblja vrlo rado javno opovrgavali ono što je rečeno o njima. Ali kraljica je zauzela vrlo odmjeren i razuman pristup. Vodi primjerom. Ovo je stvar s kojom će se nositi ona i obitelj', rekao je izvor za Daily Mail.

'Put je dug, ali nadamo se da će stvari krenuti u dobrom smjeru kako bi se mostovi ponovno mogli graditi', dodao je izvor.