BRIDGIT MENDLER

Kakva karijera Disneyjeve zvijezde! Nestala s radara 2014., a danas je CEO svemirskog startupa

20.02.2024 u 12:14

  • +4

Bridgit Mendler

Izvor: Profimedia / Autor: Steve Meddle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Nekadašnja Disneyjeva zvijezda, plavokosa Bridgit Mendler, nestala je iz javnosti s gašenjem serije 'Good Luck Charlie' koja ju je proslavila. Bavila se i glazbenim karijerom, no vrlo brzo i ona je zamrla, no ispostavilo se da je Mendler bila itekako zaposlena, prvo akademskom karijerom, a zatim se bacila na ozbiljan posao

Ljubitelji Disney Channela pamte je kao simpatičnu Teddy Duncan, zvijezdu serije 'Good Luck Charlie' u kojoj je glumila od 2010. do 2014., a pojavljivala se i kao Juliet u 'Čarobnjacima s Waverly Placea' od 2008. do 2012. No 31-godišnja Bridgit Mendler za razliku od brojnih teen zvijezda koje su nakon godina provedenih u showbiz svijetu, pokušale više-manje uspješno graditi karijeru u Hollywoodu, odlučila se za sasvim drugačiji put.

Mendler je danas CEO svemirskog startupa Northwood Space sa sjedištem u Los Angelesu, kojeg je osnovala sa suprugom Griffinom CleverlyjemM, koji je i glavni tehnološki direktor, te Shauryom Luthrom, koji je zadužen za software. I Cleverly i Luthra radili su kao inžinjeri u Lockheed Martinu kao inženjeri.

Startup su osnovali prošle godine, a bivša glumica objavila je na društvenoj mreži X da su za sada dobili 6,3 milijuna dolara sredstava.

'Namjeravamo izgraditi podatkovnu autocestu između Zemlje i svemira. Mi dizajniramo zajedničku zemaljsku infrastrukturu od prvih principa kako bismo proširili pristup svemiru. Pred nama je puno posla, ali to je zabavni dio', napisala je Mendler.

Misija im je izgraditi 'podatkovnu autocestu između Zemlje i svemira, kako bi se 'zadovoljile potrebe današnje svemirske industrije, jednotračnu klimavu cestu za svemirske podatke treba prilagoditi autocesti s deset traka koja usmjerava kontinuirani promet diljem svijeta', stoji na stranicama tvrtke.

Umjesto da gradi rakete ili satelite, Northwood ima za cilj masovnu proizvodnju zemaljskih stanica. Također poznate kao teleporti, zemaljske stanice su obično velike i često kružne antene koje se povezuju sa satelitima u svemiru.

Ideju za tvrtku razvila je, kaže, nakon što je provela vrijeme sa svojom obitelji u New Hampshireu tijekom pandemije COVID-19. 'Dok su svi drugi radili svoja predjela od kiselog tijesta, mi smo gradili antene od nasumičnog sranja koje smo mogli pronaći u Home Depotu … i primali podatke sa satelita (Nacionalne uprave za oceane i atmosferu)', rekla je Mendler za CNBC.

A kako je Mendler završila u svemirskom startupu? Nakon što se okušala u filmskom i glazbenom svijetu, upisala je 2016. University od Southern California gdje je i diplomirala 2020. Zatim je magistrirala i doktorirala filozofiju na slavnom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) te doktorirala pravo na Pravnom fakultetu Harvarda 2024.

Tijekom studiranja provodila je vrijeme u novom svemirskom uredu Savezne komisije za komunikacije, gdje se, kako je nedavno priznala ,'potpuno zaljubila u svemirsko pravo'.

'Svemir postaje sve lakši u toliko različitih dimenzija, ali još uvijek je slanje podataka u i iz svemira teško. Imate poteškoća s pronalaženjem pristupne točke za kontaktiranje vašeg satelita', rekla je Mendler.

Također je iznenadila obožavatelje još jednom viješću, otkrivši u tvitu da je mama četverogodišnjem dječaku. 'Druga vijest koju sam htjela podijeliti je da sam mama slatkog dječaka od 4 godine. Počela sam s udomljavanjem 2021. i posvojila ga oko Božića 2022. Tako sam sretna — biti roditelj je najveći dar i najvažnije iskustvo koje postoji. To su moje vijesti za sada, ljudi'.

Bridgit Mendler - Ready or Not Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube