ISPUNJAVA OBEĆANJE

Dok Bezos gomila bogatstvo, njegova bivša supruga već je 1,7 milijardu dolara podijelila dobrotvornim organizacijama

30.07.2020 u 21:23

Bionic
Reading

Autorica i bivša žena Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott, do sad je donirala gotovo milijardu i 700 milijuna dolara što znači da polako ispunjava obećanje da će to učiniti s većinom svog bogatstva

MacKenzie Scott nakon razvoda od Jeffa Bezosa dobila je oko 38 milijardi dolara. Književnica se ubrzo pridružila kampanji The Giving Pledge koja bogataše potiče da doniraju većinu svog novca u dobrotvorne svrhe.

'Poput mnogih, doživjela sam prvu polovicu 2020. s mješavinom tuge i užasa. Život nikad neće prestati pronalaziti nove načine otkrivanja nejednakosti u našim sustavima ili nam otvarati oči činjenici da je ovoliko neuravnotežena civilizacija ne samo nepravedna, već i neodrživa. Ono što me ispunjava nadom je pomisao što bi se moglo dogoditi ako svatko od nas razmisli što može dati. Započela sam rad na tome da izvršim svoje obećanje s uvjerenjem da mi je život pružio dvije stvari koje bi mogle biti od vrijednosti drugima: novac i uvjerenje da su ljudi koji imaju najviše iskustva s nejednakošću najbolje osobe za smišljanje rješenja', rekla je MacKenzie Scott.

'Prošle sam jeseni zamolila tim neprofitnih savjetnika, uglavnom vodećih pripadnika grupa povijesno marginaliziranih rasa, rodova i seksualnih identiteta, za pomoć u pronalaženju organizacija koje imaju najveći utjecaj na razne probleme. Iako je taj rad još uvijek u tijeku i sigurno će trajati godinama, danas se javljam jer sam shvatila kako posjedujem još jednu neiskorištenu privilegiju – pažnju koju mogu svratiti na organizacije i predvodnike neophodnih promjena', rekla je MacKenzie Scott.

MacKenzie Scott je, prema vlastitim riječima, donirala 586 milijuna dolara organizacijama koje podržavaju rasnu pravdu, 46 milijuna dolara dobrotvornim grupama koje su usredotočene na prava LGBTQ grupa te 133 milijuna dolara neprofitnim organizacijama koje promoviraju rodnu jednakost.

MacKenzie Scott dodala je kako je donirala i milijune dolara u javno zdravstvo, globalni razvoj i organizacijama koje se bave klimatskim promjenama. Književnica je do sad dala novac 116 organizacija i, osim u slučajevima gdje su je same organizacije tražile drugačiji postupak, svima je dala odriješene ruke da tim donacijama upravljaju kako misle da je najbolje.

MacKenzie Scott također je rekla da će nastaviti biti transparentna u vezi svojih donacija.